Kepkite blynus taip, kaip dar nesate kepę: nuo suomiškų iki afrikietiškų

Nesuklysime sakydami, kad Užgavėnių šventė – tiesiog neatsiejama nuo blynų. Nors šios šventės tradicijos žinomos tik Europoje, blynų galima paragauti net atokiausiose pasaulio vietose.

Šie blyneliai pavadinti Austrijos imperatoriaus bei Vengrijos karaliaus Pranciškaus Juozapo I garbei.<br>123rf nuotr.
Šie blyneliai pavadinti Austrijos imperatoriaus bei Vengrijos karaliaus Pranciškaus Juozapo I garbei.<br>123rf nuotr.
Pietų Afrikoje populiarūs blyneliai panašūs į įprastus lietinius.<br>123rf nuotr.
Pietų Afrikoje populiarūs blyneliai panašūs į įprastus lietinius.<br>123rf nuotr.
Rusiški blyneliai pasižymi įdarų įvairove.<br>123rf nuotr.
Rusiški blyneliai pasižymi įdarų įvairove.<br>123rf nuotr.
Bananais, kokosų drožlėmis ir migdolų pienu pagardinti blyneliai.<br>123rf nuotr.
Bananais, kokosų drožlėmis ir migdolų pienu pagardinti blyneliai.<br>123rf nuotr.
Suomiškas blynas lengvai paruošiamas ir šiek tiek neįprastas, nes jis kepamas orkaitėje<br>123rf nuotr.
Suomiškas blynas lengvai paruošiamas ir šiek tiek neįprastas, nes jis kepamas orkaitėje<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 27, 2017, 11:28 AM, atnaujinta Feb 21, 2022, 10:53 AM

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen šiemet siūlo išbandyti ir pasigaminti blynus, kurių veikiausiai dar neteko ragauti.

Pannekoek iš Pietų Afrikos

Nors šie blyneliai panašūs į įprastus lietinius, jų tešla šiek tiek tirštesnė, o patys blynai – stulbinančiai sotūs. Kulinarė priduria, kad šiems blynams pagaminti ypač svarbi nelimpanti keptuvė, nes kepant aliejaus naudojama minimaliai.

„Dubenyje sumaišykite 125 ml aliejaus, 750 ml vandens, 2 kiaušinius ir 15 ml acto. Atskirame dubenyje sumaišykite 500 g miltų, 5 g kepimo miltelių ir 5 g druskos.

Miltus palengva suberkite ant mišinio ir gerai išmaišykite. Keptuvėje įkaitinkite nedidelį kiekį aliejaus. Vienam blynui skirkite 50 ml tešlos.

Geriausia būtų kiekvieną kartą atmatuoti tiek pat, tuomet visi blynai bus vienodo dydžio. Vieną blyno pusę kepkite 3 minutes, kol ant paviršiaus susidarys burbuliukai. Tuomet, apvertę kepkite dar 3 minutes. Patiekite kartu su ledais bei pašildytu cinamonu“, – sako IKI maisto ekspertė.

Iš Rusijos kilę blyneliai (blinčiki)

Rusiški blyneliai pasižymi įvairove – įdaryti mėsa, sūriu, kumpiu ar grybais, patiekti su kondensuotu pienu, džemu, įvairiomis sėklomis bei medumi. Eksperimentuoti galima išties daug, tačiau svarbiausia, pasak maisto ekspertės, kad blynai būtų dideli ir purūs.

„Dubenyje sumaišykite 400 g miltų, ½ arbatinio šaukštelio druskos ir ¼ arbatinio šaukštelio sodos. Atskirame inde sumaišykite 2 arbatinius šaukštelius cukraus, 2 kiaušinius, 800 ml pieno, 100 ml grietinėlės ir 2 valgomuosius šaukštus tirpinto sviesto. Visus ingredientus itin gerai išmaišykite.

Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir dėkite po nedidelį kiekį tešlos. Apverskite blynus tada, kai paviršius taps korėtas. Blynus reikėtų patiekti kuo karštesnius, todėl jei kepate didelį kiekį, geriausia jau iškepusius blynus laikyti šiltoje orkaitėje“, – receptu dalinasi A. Rasmussen.

Blyneliai, atkeliavę iš tolimųjų Karibų

Bananais, kokosų drožlėmis ir migdolų pienu pagardinti blyneliai, be abejonės, tikra egzotika. Išbandykite neįprasto skonio blynelius, kurie tikrai maloniai nustebins.

„Pirmiausia sumaišykite 1 arbatinį šaukštelį tirpinto sviesto, 225 ml migdolų pieno, 1 arbatinį šaukštelį obuolių acto ir 2 kiaušinių trynius. Atskirai sumaišykite sausus ingredientus – 130 g miltų, 2 arbatinius šaukštelius cukraus, 1 arbatinį šaukštelį kepimo miltelių, 50 g kokoso drožlių ir žiupsnelį druskos. Iki standumo suplakite 2 kiaušinių baltymus.

Sutrinkite 1 didelį bananą ir visus ingredientus gerai išmaišykite. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir kepkite blynus kol jie įgaus auksinį atspalvį. Patiekite su sirupu arba džemu“, – sako kulinarė.

Kilmingieji Kaiserschmarrn iš Austrijos

Šie blyneliai, pavadinti Austrijos imperatoriaus bei Vengrijos karaliaus Pranciškaus Juozapo I garbei. Kaiserchmarrn blynelius pats imperatorius tiesiog dievino. Užgavėnių proga kulinarė siūlo šiuos ypatingai purius, karamelizuotus blynelius pasiruošti ir savo namuose.

„Dideliame dubenyje sumaišykite 450 ml pieno ir 190 g miltų. Tuomet įmuškite 4 kiaušinių trynius, įberkite 30 g cukraus, ½ arbatinio šaukštelio citrinos sulčių, 4 arbatinius šaukštelius tirpinto sviesto ir žiupsnelį druskos.

Kiaušinio baltymus išsukite iki standumo ir įberkite 2 arbatinius šaukštelius razinų. Visus ingredientus sumaišykite iki vientisos masės. Keptuvėje įkaitinkite gabaliuką sviesto, dėkite po šaukštą blynų tešlos ir apkepkite iš abiejų pusių, kol blynai įgaus auksinį atspalvį. Rekomenduočiau patiekti su karamelės padažu bei ledais“, – sako kulinarė.

Neįprastas suomiškas blynas – Pannukkau

Suomiškas blynas lengvai paruošiamas ir šiek tiek neįprastas, nes jis kepamas orkaitėje. A. Rasmussen pasakoja, kad patiekalas puikiai tiks didelei šeimai, nes iškart paruošite vieną didelę porciją visiems išalkusiems.

„Pirmiausia įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Į kepimo formą įdėkite 4 arbatinius šaukštelius sviesto ir įdėkite į orkaitę, kad ištirptų.

Dubenyje sumaišykite 4 kiaušinius, 30 g cukraus, 500 ml pieno, 130 g miltų ir žiupsnelį druskos. Gerai išplakite tešlą, supilkite ją į kepimo formą. Kepkite apie 30 minučių arba kol blynelis įgaus gelsvą atspalvį“, – sako IKI maisto ekspertė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.