Švediški mėsos kukuliai – netgi geresni už mamos kotletus

Tobulas receptas šeimos pietums. Skonis be priekaištų. Nežinau, kodėl jie vadinami švediškais mėsos kukuliais, nes skonis priminė mamos vaikystėje keptus kotletus. Tiesa, forma kita. Kiek kartų bandžiau atkartoti tokį padažą, nesigaudavo toks skanus, kaip mamos. Galiausiai nustojau mėginti.

Švediški mėsos kukuliai padaže.<br>E.Videikienės nuotr.
Švediški mėsos kukuliai padaže.<br>E.Videikienės nuotr.
Švediški mėsos kukuliai padaže.<br>E.Videikienės nuotr.
Švediški mėsos kukuliai padaže.<br>E.Videikienės nuotr.
Švediški mėsos kukuliai padaže.<br>E.Videikienės nuotr.
Švediški mėsos kukuliai padaže.<br>E.Videikienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Ernesta Videikienė, „Baking secrets“

2017-03-13 10:08, atnaujinta 2022-03-08 13:55

Visai neseniai netikėtai atradau šių mėsos kukulių ir padažo receptą. Ir po tiek metų bandymų galiu drąsiai sakyti pagaliau pavyko. Geresni nei mamos kotletai, kuriuos valgiau vaikystėje. 

Patiekalas vertas išbandyti. Patikrintas daugybę kartų.

Patarimai, pastebėjimai. Receptui reikia japoniškų „Panko“ džiūvėsėlių. Kuo jie skiriasi nuo įprastų džiūvėsėlių? „Panko“ džiūvėsėliai malami be plutelės ir didesniais gabaliukais. Jei juos naudosite mėsai apvolioti, džiūvėsėliai prigers mažiau riebalų, o plutelė bus traškesnė.

Paprasti džiūvėsėliai čia netinka. Su įprastais smulkiais pirktiniais džiūvėsėliais bus neskanu! Jei nerasite pirkti japoniškų džiūvėsėlių, vietoj jų naudokite šviežios baltos duonos trupinius. Paimkite šviesios baltos duonos (batono), susmulkinkite smulkintuvu ir tuos trupinius naudokite pagal receptą.

Receptas puikiai tinka ir vien kiaulienai. Jei jautiena per brangu, gaminkite vien iš maltos kiaulienos.

Žinau, daug kas paskaitęs receptą, pasukios pirštą prie smilkinio: „kam tie prieskoniai – muskatas ir prieskonių mišinys, dažniau naudojamas kalėdiniams kepiniams nei mėsos patiekalams“. Ir valio, jei esate konservatyvūs – jie jums nereikalingi. Aš prieskonius dedu ir man patinka.

Aš kukulius visada tiekiu su virtais makaronais, bet tinka ir bulvės, bulvių košė.

Sudėtingumas. Vidutinio sudėtingumo.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 5/5. Tobula, būtinai kartosiu. Gaminau daug kartų.

Švediški mėsos kukuliai

Receptas adaptuotas iš Laura in the Kitchen

Ingredientai (1 puodelis – 250 ml):

  • 450 g liesos maltos jautienos;
  • 450 g maltos kiaulienos;
  • 1 vidutinio kiaušinio;
  • 2/3 puodelio (165 ml) japoniškų ('Panko') džiūvėsėlių;
  • 1/4 (60 ml) puodelio pieno;
  • 1 svogūnas, smulkintas;
  • 1/4 šaukštelio muskato;
  • 1/4 šaukštelio prieskonių mišinio (cinamonas, muskatas, imbieras ir kt.);
  • 4 šaukštai (60 g) sviesto;
  • 4 šaukštai (30 g) miltų;
  • 1 šaukštas saulėgrąžų aliejaus;
  • 3 puodeliai (750 ml) jautienos sultinio;
  • 1/2 puodelio (125 ml) grietinės;
  • saujelė kapotų šviežių petražolių.

Gaminimo eiga

Džiūvėsėlius užpilkite pienu ir palikite išbrinkti. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą sviesto ir apkepinkite svogūną, kol suminkštės apie 5 minutes, paskaninkite druska. Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite likusius prieskonius ir atvėsinkite.

Dubenyje sumaišykite jautieną, kiaulieną, džiūvėsėlių mišinį, apkeptus svogūnus, kiaušinį, druską ir pipirus. Suformuokite 30 nedidelių kukulių.

Į tą pačią keptuvę, kur kepė svogūnai, pilkite šaukštą aliejaus ir iš abiejų pusių apkepkite kukulius, kol paruduos (visiškai iškepti nereikia). Kukulius išimkite iš keptuvės.

Toje pačioje keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite miltus ir nuolat maišydami 30 sekundžių pakepkite, kad dingtų žalių miltų skonis. Supilkite sultinį, sudėkite mėsos kukulius ir virkite apie 10-15 minučių, kol kukuliai visiškai išvirs.

Įmaišykite grietinę ir petražoles. Dar porą minučių pavirkite.

Tiekite su virtais makaronais ar bulvių koše.

Šaltinis – „Baking secrets“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.