Velykoms išsikepkite itališkos duonos – tikrai patiks

Kaip Velykas švenčia italai? Kadangi Velykos žymi gavėnios pabaigą, per pusryčius ant stalo dedama ėrienos ar ožkienos patiekalų, saliamio, artišokų, kiaušinių.

Velykų duona, paskaninta kumpiu ir sūriu.<br>123rf nuotr.
Velykų duona, paskaninta kumpiu ir sūriu.<br>123rf nuotr.
Italai garsėja balandės formos velykiniu mieliniu pyragu „Colomba“.<br>123rf nuotr.
Italai garsėja balandės formos velykiniu mieliniu pyragu „Colomba“.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 10, 2017, 2:34 PM, atnaujinta Apr 14, 2017, 3:58 AM

Taip pat italai garsėja balandės formos velykiniu mieliniu pyragu „Colomba“ (išvertus iš italų k. – balandė). Šis razinomis, migdolais, cukruotais vaisiais įdarytas pyragas kepamas specialioje formoje, kuri primena balandę išskleistais sparnais.

Specialiai šiai šventei neretai kepama velykinė duona, įdaryta sūriu ir šonine, dešra ar kumpiu. 

Lietuvoje gyvenantis italų virtuvės žinovas Gianas Luca Demarco pasidalino ypatingos itališkos duonos receptu. Išsikepkite ir jūs – tikrai patiks. Ji taip visiems patinka, kad mes ją kepame ne tik per Velykas.

Itališka duona, įdaryta sūriu, šonine ir dešra

Reikės:

600 g miltų,

350 ml šilto vandens,

10 g mielių,

100 g kiaulės taukų,

50 g saliamio,

50 g rūkytos šoninės,

įvairių rūšių sūrio,

parmezano,

10 g druskos,

pipirų,

5 kiaušinių.

Mieles užpilkite šlakeliu šilto vandens ir išmaišykite.

Miltus suberkite į dubenį, rankomis gabaliukais suplėšykite ir sudėkite kambario temperatūros taukus, įberkite druskos. Supilkite mieles, po truputį pilkite šiltą vandenį ir užminkykite tešlą. Ji turi būti elastinga. Uždenkite dubenį ir palikite šiltoje vietoje, kol pakils, maždaug 1,5 valandos.

Ant miltuoto paviršiaus plonai iškočiokite tešlą, kad būtų stačiakampio formos. Ilgoji kraštinė turi būti maždaug 70 cm ilgio.

Sūrį supjaustykite, sutarkuokite įvairaus dydžio gabalėliais. Apibarstykite juo tešlos paviršių. Tą patį padarykite su mėsa.

Tampriai suvyniokite tešlą nuo ilgojo krašto, suformuokite vainiką ir dėkite į kepimo formą su skyle viduryje, išteptą riebalais. Uždenkite ir pakildinkite dar kartą maždaug valandą.

Jeigu norite tikros itališkos duonos, ant pyrago viršaus dėkite penkis nevirtus kiaušinius, šiek tiek įspauskite į tešlą, ant kiekvieno kiaušinio iš likusio tešlos gabalėlio suformuokite kryžių.

Dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių, ir kepkite 40 minučių.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2023 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.