Šio padažo pirmąkart ji paragavo Graikijoje, grįžusi susirado receptą, išbandė, o dabar dalinasi su mumis.
Dzadzikis („tzatziki“) gaminamas ne tik Graikijoje, bet ir Turkijoje, Kipre, kur dažnai pateikiamas su kepsninėje kepta mėsa, salotomis.
Ilona teigia, kad šis padažas labai tinka su vištiena, kepta ant grotelių ar daržovėmis. Taip pat skanu į jį dažyti daržovių lazdeles – morkas, salierus, papriką, agurkus.
Ilona šiuo padažu dažnai pakeičia grietinę – valgo su cukinijų ar bulviniais blynais, su karšta bulve ir marinuota silke. „Jis toks skanus, kad norisi valgyti šaukštais. Tuo labiau, kad neriebus ir labai gaivus“, – tikina ji.
Išbandykite.
Dzadzikio padažas
Reikės:
- 400 g graikiško jogurto,
- pusės ilgavaisio agurko,
- poros skiltelių česnako,
- 2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus,
- puokštelės šviežių krapų,
- puokštelės šviežių mėtų,
- citrinos,
- druskos.
Kaip gaminti
Kad padažas nebūtų pernelyg skystas, būtina nuvarvinti sutarkuotą agurką. Ištraukti skystį iš jo padeda druska.
Perpjaukite pusę agurko išilgai ir pašalinkite sėklas. Sutarkuokite agurką stambia tarka.
Sumaišykite tarkius su trupučiu druskos ir dėkite į sietelį, kad nuvarvėtų skysčiai. Palikite kelioms valandoms arba pernakt šaldytuve, kartkartėmis pamaišykite ir paspauskite šaukštu, kad skysčiai išsiskirtų.
Česnako skilteles nuvalykite ir išspauskite spaustuku ar sutarkuokite. Sumaišykite su alyvuogių aliejumi.
Kai iš agurkų nebeišsiskirs skystis, berkite juos ant popierinio rankšluosčio, ant viršaus dėkite kitą rankšluostį ir šiek tiek paspauskite, kad popierius sugertų skystį.
Agurkus sumaišykite su česnakais, dėkite jogurtą, išmaišykite.
Galiausiai sukapokite mėtas ir krapus, suberkite į jogurtą, įspauskite citrinos sultis, pagal skonį berkite druskos.