Kol akis neužkliuvo už vieno recepto.
Visus pagardus gaminu su saulėgrąžomis ar žemės riešutais bei jų aliejais, todėl iš šio recepto skolinausi tik krapų pagardo idėją.
Krapų pesto padažas
Reikalingi produktai:
- 200 g krapų lapelių,
- 250 g saulėgrąžų branduolių arba žemės riešutų be luobelės,
- 200 ml saulėgrąžų arba žemės riešutų aliejaus,
- 1 česnako galva,
- 1 v. š. rupios druskos,
- 1 a. š. maltų aitriųjų paprikų.
Pagardui naudoju tik šviežius lapelius. Nuskabytus kotus supjaustau 5-10 cm ilgio gabalais ir išdžiovinu orkaitėje, juos naudoju vėliau, marinuodama agurkus.
Pirmiausia virtuvinio kombaino smulkintuve 3-5 minutes smulkinu branduolius arba riešutus, tuomet, neišjungdama peilių sukimosi, sudedu krapus, česnako skilteles, druską, pipirus ir galiausiai lėta srove supilu aliejų.
Gautą pagardą sudedu į stiklainius ir laikau šaldytuve.
Jei planuoju laikyti iki žiemos ar dar ilgiau, paviršių užpilu aliejumi, kad pasidengtų pagardas.
Tiekiu su viskuo. Skaniausia su karšta bulve, tinka dėti į žuvies pilvą prieš kepant ar, sumaišius su šaukšteliu jogurto, kaip padažas žuviai. Ant pomidoro puselės, kepto kiaušinio, didkepsnio, vištienos kepsnelio.
O originaliausias – šaukštelis pesto, įmaišytas į stiklinaitę kefyro, kuriuo užsigeriu dolmą.
Receptu pasidalino „Kūmutės virtuvė“