Lengvi žuvies patiekalai skoniu nustebins net didžiausius skeptikus

Kai žvejybos sezonas – pačiame įkarštyje, kiekvienas turi progą pasigaminti įvairiausių patiekalų iš šviežios žuvies. 

Troškintas karpis.<br> 123rf.com nuotr.
Troškintas karpis.<br> 123rf.com nuotr.
 Orkaitėje kepta lydeka.<br> 123rf.com nuotr.
 Orkaitėje kepta lydeka.<br> 123rf.com nuotr.
 Žuvienė kokosų piene.<br> 123rf.com nuotr.
 Žuvienė kokosų piene.<br> 123rf.com nuotr.
 Klasikinė žuvienė.<br> 123rf.com nuotr.
 Klasikinė žuvienė.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2017-08-30 09:38, atnaujinta 2017-08-30 13:04

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen dalinasi kasdieniais ir lengvai pagaminamais žuvies patiekalų receptais. 

Mitybos specialistai pataria žuvį į mitybos racioną įtraukti bent kartą per savaitę, tačiau ji nėra tarp dažniausiai valgomų maisto produktų. Lietuvos statistikos departamento duomenimis, vienas Lietuvos gyventojas per metus suvartoja vidutiniškai 12 kg žuvies. Tai nėra daug, palyginti su mėsos gaminiais, tačiau žuvies populiarumas pamažu auga. 

„Žuvis yra sveikas ir lengvai virškinamas produktas, todėl žmonėms vertėtų ją rinktis pagrindiniam dienos patiekalui. Ją galima paruošti įvairiausiais būdais – virti, garinti ar kepti. 

Be to, šviežia žuvis turi savitą skonį ir kartais jos nė nereikia gardinti druska ar pipirais. Iš šviežios žuvies galima pasigaminti gardžią žuvienę, kuri savo skoniu nustebins net ir didžiausius skeptikus“, – atskleidžia A. Rasmussen.

Dažniausias Lietuvos ežerų laimikis – lydeka 

A.Rasmussen siūlo pasigaminti patiekalą iš dažniausio Lietuvos ežerų laimikio – lydekos. Prie orkaitėje keptos lydekos puikiai tiks sodraus skonio garnyras ir šviežios daržovės. 

Orkaitėje kepta lydeka su žolelėmis

Reikės:

800 g lydekos,

3 v. š. sviesto,

1 a. š. citrininių pipirų,

3 skiltelių česnako,

2 lapelių šalavijo,

druskos,

maltų juodųjų pipirų,

kelių čiobrelio ir raudonėlio stiebelių.

Visų pirma žuvį reikia tinkamai apdoroti – nuskusti žvynus ir išimti vidurius. Po to žuvį kruopščiai nuplaukite. Nuplautos lydekos šonuose įpjaukite odą keliose vietose – nuo priekio iki uodegos. Tuomet žuvies vidų ištrinkite prieskoniais – druska, pipirais ir citrininiais pipirais. Į vidų taip pat sudėkite žoleles bei sviesto gabalėlius ir sutraiškytas česnako skilteles. 

Lydeką paguldykite į kepimo formą ir prieskoniais apibarstykite iš išorės. 

Įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių ir įdėję lydeką į kepimo skardą kepkite orkaitėje maždaug valandą. Kepimo metu kartkartėmis galite žuvį apšlakstyti išbėgusiomis sultimis. 

Iškepusią lydeką apšlakstykite citrinos sultimis ir patiekite su mėgstamu garnyru. Skanaus!

Karpis – tinkamiausia žuvis pietums

Maisto ekspertė taip pat dalinasi troškinto karpio receptu ir sako, kad šis receptas patiks net ir tiems, kurie nemėgsta žuvies. 

„Tai lengvas ir tiesiog burnoje tirpstantis patiekalas, kurio gamyba ir visiškai paprasta, ir nereikalaujanti didelių laiko sąnaudų. Taip pat jums neprireiks jokių įmantrių ingredientų, užteks įprastai virtuvėje randamų produktų, tačiau patiekalo skonis bus išskirtinis“, – sako A.Rasmussen.

Troškintas karpis su daržovėmis

Reikės:

vidutinio dydžio karpio,

2 vnt. morkų,

3 saliero lapkočių,

4 vnt. bulvių,

1 vnt. svogūno,

2 v. š. sviesto,

250 ml vandens,

druskos,

pipirų.

Karpį išvalykite ir pasūdykite. Svogūną smulkiai supjaustykite, o daržoves susmulkinkite – morkas ir saliero lapkočius supjaustykite riekelėmis, o bulves kubeliais. 

Svieste pakepinkite svogūną, suberkite pjaustytas daržoves ir patroškinkite. Karpio pilvą įdarykite daržovėmis. Užpilkite vandeniu, uždenkite ir kepkite troškintuve apie 40 minučių. Baigdami troškinti galite papildomai sumesti kubeliais supjaustytą fermentinį sūrį ir palaukti, kol jis išsilydys.

Greitai vakarienei – žuvienė

A.Rasmussen teigimu, žuvienė yra puikus pasirinkimas greitai vakarienei – svarbiausia, kaip pabrėžia maisto ekspertė – žuvienei negali būti naudojama jokia kitokia – tik šviežia žuvis. 

„Labiausiai šiam patiekalui tinka karšiai, lynai ir lydekos. Žuvienės gamybai naudojamas specialus prieskonių rinkinys, į kurį dažniausiai įeina juodieji pipirai, petražolės, krapai, svogūnų laiškai, lauro lapai, porai, pastarnokai“, – sako A.Rasmussen.

Klasikinė žuvienė

Reikės:

0,5 kg šviežio karšio,

2 vnt. morkų,

6 vnt. bulvių,

1 vnt. svogūno,

1 stiklinės grietinės,

2 v. š. miltų,

druskos,

pipirų,

lauro lapų.

Bulves supjaustykite kubeliais, o morkas sutarkuokite stambia tarka. Svogūną susmulkinkite ir trumpai apkepkite keptuvėje. Žuvį supjaustykite stambesniais gabalėliais. 

Visus ingredientus sudėkite į verdantį vandenį, įberkite prieskonių ir virkite 20 minučių. 

Prieš baigiant virti supilkite grietinę, sumaišytą su miltais. Skanaus!

Žuvienė kokosų piene

Reikės:

1 kg mėgstamos šviežios žuvies,

500 g daržovių (tiks morkos, brokoliai, žiediniai kopūstai, žirneliai),

1 vnt. raudonojo svogūno,

400 g kokosų pieno,

maltų pipirų, druskos, krapų,

kelių skiltelių česnako,

šlakelio aliejaus.

Puode, kuriame planuojate virti sriubą, įkaitintame aliejuje pakepinkite smulkiai pjaustytus svogūnus ir sugrūstą česnaką. Jiems šiek tiek apkepus, sudėkite pjaustytas daržoves ir maišydami kepinkite dar kelias minutes. 

Tuomet sudėkite stambokai supjaustytą žuvį, įpilkite šlakelį vandens ir supilkite visą indelį kokosų pieno. Suberkite prieskonius ir druską. Maišykite atsargiai, kad žuvies gabaliukai nesubyrėtų. Viską palikite virti ant nedidelės ugnies.

Kartkartėmis žuvienę pamaišykite ir į virimo pabaigą įdėkite kapotus krapus. Nuo žuvies sudėjimo ir kokosų pieno įpylimo, sriuba turi virti apie 20 minučių. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.