Tiršta, soti, pikantiška sriuba. Pietūs, kuriems pakaks vieno patiekalo

Ruduo būna dvejopas. Būna, pavyzdžiui, auksinis ruduo: švelnios saulės atokaitoje leidžiasi auksaspalviai lapai, kuriuos džiugiai žarsto parkuose krykštaujantys vaikai. 

Pikantiška pupelių sriuba su dešrelėmis.<br> Nuotr. iš valgiai.lt
Pikantiška pupelių sriuba su dešrelėmis.<br> Nuotr. iš valgiai.lt
 Dešrelės.<br> Nuotr. iš valgiai.lt
 Dešrelės.<br> Nuotr. iš valgiai.lt
Daugiau nuotraukų (2)

valgiai.lt

Oct 9, 2017, 1:10 PM, atnaujinta Oct 9, 2023, 5:27 PM

Damos džiaugiasi galėdamos vienu metu pasipuikuoti nauju rudeniniu paltuku ir prabėgusios vasaros įdegiu neskubėdamos gurkšnoja kavą gatvėse prie lauko stalelių, o jaunimas dar tik su švarkais rieda dviračiais arba garsiai klega senamiesčio gatvėse. Miestas būna kupinas gyvybės ir auksaspalvės šviesos. 

O būna ruduo kaip dabar – šaltis, lietus, dargana, pikti vėjo gūsiai, tyškančios balos, susigūžę praeiviai ir vis dar šalti radiatoriai. Tai metas, kai jau nebesvarbu, kaip atrodysi su bikiniu, nes ir taip varva nosis, skausnoja gerklę ir nemaloniai maudžia šlapias kojas. 

Tokiomis dienomis geriausiu draugu tampa vilnonės kojinės, storas nutysęs megztinis ir puodas karštos, tirštos, sočios ir pikantiškos sriubos. 

Tokios, kurią suvalgius iš vidaus šiluma pasklinda iki pat plaukų galiukų ir atitolina norą emigruoti į šiltus kraštus dar vienai dienai.

Pikantiška pupelių sriuba su dešrelėmis

Reikės:

  • 4 šviežių kiaulienos dešrelių,
  • 1 l jautienos sultinio,
  • 400 g konservuotų smulkintų pomidorų,
  • 400+400 g konservuotų pupelių, geriau raudonų ir baltų,
  • 1 svogūno,
  • 1 aitriosios paprikos,
  • 3 česnako skiltelių,
  • aliejaus kepimui,
  • smulkintų petražolių lapelių pateikimui.

Puode aukštais kraštais įkaitiname šlakelį aliejaus ir apkepame dešreles iš abiejų pusių, kad šonai ryškiai paruduotų. (Būtinai naudokite dangtį, mat tykštantys taukai aptaškys pusę virtuvės).

Iškepus dešreles atidėkite, į puodą berkite smulkintą svogūną, česnaką ir papriką be sėklų. Pamaišykite ir kepkite, kol ims ruduoti - pradės karamelizuotis.

Tuo metu supjaustykite dešreles griežinėliais.

Į puodą suberkite dešreles, konservuotus pomidorus, supilkite sultinį ir palaukite, kol užvirs, sumažinkite ugnį, lėtai virkite 20 min.

Kol sriuba verda, suberkite pupeles į kiaurasamtį ir nuplaukite po tekančiu vandeniu. Pusę pupelių berkite į trintuvą, užpilkite pora samčių skysčio iš sriubos ir smulkinkite iki vienalytės kreminės masės.

Prabėgus 20 min. į puodą supilkite trintų pupelių masę, suberkite likusias pupeles ir virkite dar 10 min.

Paragaukite ir pasūdykite bei pagardinkite pipirais pagal skonį. Aš negardinau - užteko prieskonių iš sultinyje verdančių dešrelių.

Pateikite užbarstydami kapotais petražolių lapeliais.

Štai tokia šildanti sveikuoliška sriuba, kurią labiau derėtų vadinti vieno patiekalo pietumis. Gardu, pikantiška ir tikrai sotu. Be to, ši sriuba bus gardi ir kitą dieną, pakartotinai pašildyta.

Ir pabaigai – keli patarimai. Stenkitės rinktis kokybiškas dešreles, jos yra šios sriubos pamatas.

Jeigu nemėgstate aitriosios paprikos ir jos aštrumo, tuomet vietoje jos berkite arbatinį šaukštelį saldžiosios paprikos miltelių. Jeigu neturite trintuvo – nesmulkinkite pupelių. Tiesiog praplaukite ir suberkite jas į sriubą; ji bus skaidri.

Ir pagrindinis patarimas: jeigu mėgstate ir galite (turite) kartu su pomidorais į puodą įdėkite dvi kubeliais pjaustytas keptas-marinuotas paprikas. Jų būna pirkti konservuotų daržovių skyriuose. Šios paprikos suteikia fantastišką prieskonį, tobulai papildydamos bendrą sriubos skonį.

valgiai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.