Šis bulvių apkepas – tikra Prancūzijos legenda. Išbandykite ir jūs

Plonyčių bulvių sluoksniai grietinėlės padaže su sūriu ir vos vos jaučiamu česnako kvapu – šiltas, jaukumą namuose kuriantis ir prancūzų itin mėgstamas patiekalas. 

 Dofinės bulvių apkepas.<br> 123rf.com nuotr.
 Dofinės bulvių apkepas.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-11-02 15:11, atnaujinta 2021-11-02 11:02

Jis kildinamas iš istorinės pietryčių Prancūzijos srities – Dofinės (pranc. Dauphine). 

Istoriniuose šaltiniuose nurodoma, kad anksčiau šiam gana neaukštoje temperatūroje ilgai keptam apkepui buvo naudojamos bulvės ir daug grietinėlės bei sviesto. Vėliau jis praturtintas sūriu, kartais ir kiaušiniais. 

Atsirado ir receptų, siūlančių pirmiau apvirti pjaustytas bulves piene – taip valgis pagaminamas greičiau. 

Senoviškai ruošiamas Dofinės bulves prancūzai tiesiog dievina, dabar jas neretai patiekia su kepsniais, kepta paukštiena.

Savaitgaliui ar šventėms – gal ir taip. O paprastai dienai labai tiks vienas pats. Paprastas, bet tikrai neprastas bulvių apkepas.

Išbandykite! 

Dofinės bulvių apkepas

Reikės: 

  • 1 kg krakmolingų bulvių, 
  • mažos skiltelės česnako, 
  • 4 šaukštų sviesto (ištirpinto), 
  • 1 a. š. druskos, 
  • žiupsnelio maltų juodųjų pipirų,
  • 300 ml tarkuoto sūrio, 
  • 300 ml grietinėlės,
  • 2 a. š. čiobrelių.

Gaminame

Įkaitinkite orkaitę iki 160-170 laipsnių. 

Kepimo formą (21x21 cm arba 23 cm skersmens) ištrinkite česnaku ir ištepkite 1 šaukštu sviesto. 

Nuskustas bulves supjaustykite 3 mm storio skiltelėmis. 

Grietinėlę sumaišykite su druska, pipirais, sūriu, sviestu ir čiobreliais.

Trečdalį bulvių berkite į kepimo indą, ant jų supilkite trečdalį grietinėlės padažo. Ant viršaus berkite pusę likusių bulvių, ant jų – grietinėlės, vėl bulvių ir vėl grietinėlės su sūriu.

Uždenkite indą kepimo folija ir kepkite 60-75 minutes, kol bulvės bus visiškai minkštos. Ar iškepė, patikrinkite peiliu.

Tuomet nuimkite foliją, padidinkite karštį ir kepkite dar 10 minučių, kol paviršius taps auksinės spalvos ir ims gražiai burbuliuoti. 

Leiskite apkepui pastovėti dar 10 minučių, o tuomet patiekite. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?