Sotus, nesunkiai paruošiamas troškinys, kurio skonį įvertinčiau 100 balų

Atšalus orams vis labiau norisi tirštos sriubos ar sotaus troškinio.

 Chašlama – sotus ėrienos ir rudeninių daržovių troškinys.<br> R.Ničajienės („Sezoninė virtuvė“) nuotr.
 Chašlama – sotus ėrienos ir rudeninių daržovių troškinys.<br> R.Ničajienės („Sezoninė virtuvė“) nuotr.
 Chašlama – sotus ėrienos ir rudeninių daržovių troškinys.<br> R.Ničajienės („Sezoninė virtuvė“) nuotr.
 Chašlama – sotus ėrienos ir rudeninių daržovių troškinys.<br> R.Ničajienės („Sezoninė virtuvė“) nuotr.
 Chašlama – sotus ėrienos ir rudeninių daržovių troškinys.<br> R.Ničajienės („Sezoninė virtuvė“) nuotr.
 Chašlama – sotus ėrienos ir rudeninių daržovių troškinys.<br> R.Ničajienės („Sezoninė virtuvė“) nuotr.
 Chašlama – sotus ėrienos ir rudeninių daržovių troškinys.<br> R.Ničajienės („Sezoninė virtuvė“) nuotr.
 Chašlama – sotus ėrienos ir rudeninių daržovių troškinys.<br> R.Ničajienės („Sezoninė virtuvė“) nuotr.
 Chašlama – sotus ėrienos ir rudeninių daržovių troškinys.<br> R.Ničajienės („Sezoninė virtuvė“) nuotr.
 Chašlama – sotus ėrienos ir rudeninių daržovių troškinys.<br> R.Ničajienės („Sezoninė virtuvė“) nuotr.
 Chašlama – sotus ėrienos ir rudeninių daržovių troškinys.<br> R.Ničajienės („Sezoninė virtuvė“) nuotr.
 Chašlama – sotus ėrienos ir rudeninių daržovių troškinys.<br> R.Ničajienės („Sezoninė virtuvė“) nuotr.
 Chašlama – sotus ėrienos ir rudeninių daržovių troškinys.<br> R.Ničajienės („Sezoninė virtuvė“) nuotr.
 Chašlama – sotus ėrienos ir rudeninių daržovių troškinys.<br> R.Ničajienės („Sezoninė virtuvė“) nuotr.
 Chašlama – sotus ėrienos ir rudeninių daržovių troškinys.<br> R.Ničajienės („Sezoninė virtuvė“) nuotr.
 Chašlama – sotus ėrienos ir rudeninių daržovių troškinys.<br> R.Ničajienės („Sezoninė virtuvė“) nuotr.
 Chašlama – sotus ėrienos ir rudeninių daržovių troškinys.<br> R.Ničajienės („Sezoninė virtuvė“) nuotr.
 Chašlama – sotus ėrienos ir rudeninių daržovių troškinys.<br> R.Ničajienės („Sezoninė virtuvė“) nuotr.
 Chašlama – sotus ėrienos ir rudeninių daržovių troškinys.<br> R.Ničajienės („Sezoninė virtuvė“) nuotr.
 Chašlama – sotus ėrienos ir rudeninių daržovių troškinys.<br> R.Ničajienės („Sezoninė virtuvė“) nuotr.
Recepto autorė Renata Ničajienė.<br>D.Umbraso nuotr.
Recepto autorė Renata Ničajienė.<br>D.Umbraso nuotr.
Recepto autorė Renata Ničajienė.<br> G.Vainutės nuotr. 
Recepto autorė Renata Ničajienė.<br> G.Vainutės nuotr. 
Recepto autorė Renata Ničajienė.<br> G.Vainutės nuotr. 
Recepto autorė Renata Ničajienė.<br> G.Vainutės nuotr. 
Daugiau nuotraukų (13)

Renata Ničajienė, „Sezoninė virtuvė“

Nov 18, 2017, 2:05 PM, atnaujinta Nov 15, 2021, 11:09 AM

Praėjusį savaitgalį net per lietų ant terasos išsitraukiau savo žaliąjį modernų „Big Green Egg“ pečių ir jame užkaičiau gardžiąją chašlama.

Chašlama – sotus ėrienos ir rudeninių daržovių troškinys, priskiriamas armėnų ir gruzinų virtuvėms. Jo variacijų yra pačių įvairiausių, su sezoninėmis daržovėmis, kai kuriuose receptuose yra naudojamos bulvės, bet man labiau tinkami pasirodė rudeniniai baklažanai.

Kadangi savaitgalį turguje pas ūkininką dar aptikau paskutinių vietinių paprikų, baklažanų, pomidorų, tai nusprendžiau surengti šių šilumamėgių daržovių atsisveikinimo vakarėlį, išvirdama tokią kaukazietiško skonio chašlama.

Šio troškinio ypatumas, kad daržovės sluoksniuojamos su mėsa ir į troškinį visai nepilama jokio skysčio. Šiam troškiniui nereikia nei vandens, nei vyno, nei alaus ir netgi aliejaus. Nesusigundykite į puodą šliūkštelti jokių skysčių!

Ir be jų lėtai troškindamasi ėriena išskirs pakankamai riebalų, o didelis kiekis dažovių išleis sultis. Patikėkite, ir be papildomų skysčių, troškinys gausis gana skystas, kiek panašus į tirštą sriubą, į kurią bus gardu padažyti plokščią arabišką duoną.

Šiam troškiniui nereikia prieskonių gausos, pakaks tik druskos ir pipirų, visą skonį suteiks lėtai troškintos skirtingų rūšių daržovės, česnakai ir kalendros.

Visiškai natūralus ir nesunkiai paruošiamas receptas, kurio skonį įvertinčiau 100 balų!

Gaminat lauke, ant tikros ugnies, jis įgauna dūmo kvapą ir skonį, nors puikiai galima pasiruošti ir namų orkaitėje. Man ypač patiko jį gaminti „Big Green Egg“ pečiuje, kuris net šalčiausią dieną stabiliai išlaiko gaminimo temperatūrą ir mano džiaugsmui, kepimo lauke sezoną pratęsia neribotam laikotarpiui.

Kiekis: 10 asmenų

Gaminimo trukmė: 3,5 val.

Reikės:

  • 2 kg ėrienos su kaulais (puikiai tinka šonkauliai);
  • 2 kg svogūnų;
  • 1,5 kg paprikų;
  • 1 kg baklažanų;
  • 1 kg pomidorų;
  • 1 aitriosios paprikos;
  • 2 česnakų galvučių;
  • ryšelio šviežių kalendrų;
  • jūros druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

Pateikti:

  • Plokščios arabiškos ar kitos mėgstamos duonos.

Gaminimo eiga:

Pasiruoškite daržoves.

Svogūnus nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais.

Paprikas perpjaukite, išimkite sėklas ir supjaustykite juostelėmis.

Baklažanus perpjaukikte į keturias dalis ir supjaustykite stambiais kubeliais, pomidorus – apskritimais.

Ėrieną nuplaukite, stambesnius gabalus sukapokite, bet mėsą palikite su kaulais. Mėsą ištrinkite druska ir pipirais.

Dideliame troškinimo inde (aš naudojau 8 litrų ketaus indą) sluoksniuokite daržoves ir mėsą.

Ant puodo dugno berkite pusę pjaustytų svogūnų, ant jų pjaustytas paprikas, daržoves apibarstykite druska ir maltais pipirais. Tada berkite pusę pjaustytų baklažanų, o ant jų sluoksniuokite pusę pjaustytų pomidorų, vėl daržoves apibarstykite druska ir pipirais.

Ant pomidorų gražiai, viena eile sudėkite ėrienos gabaliukus. Ant mėsos berkite likusius pjaustytus svogūnus, ant jų paprikas, baklažanus, o pabaikite pomidorais.

Nepamirškite sluoksniuodami daržoves apibarstyti druska ir pipirais. Tarp vieno iš sluoksnių įmeskite pusiau perpjautą aitrųjį pipirą.

Kadangi mano puodas buvo labiau platus ir žemas, į jį tilpo tik 3 mėsos-daržovių sluoksniai, jei jūsų puodas labiau aukštas nei platus, galite susluoksniuoti daugiau mėsos ir daržovių.

Svarbiausia nesusigundykite į puodą šliukštelti vandens, aliejaus ar dar kokio skysčio, jų šiam receptui tikrai nereikia. Pamatysite, kiek besitoškindamos natūraliai daržovės išskirs sulčių, o mėsa – riebalų ir troškinys gausis tikrai gana skystas.

Taip susluoksniuotą troškinį uždenkite dangčiu ir statykite troškintis. Aš jį troškinau ant atviros ugnies „Big Green Egg“ moderniame pečiuje.

Taip pat šį troškinį galima paruošti ir namų orkaitėje, bet ruoštas lauke jis visada išeina skanesnis. Pirmąją valandą troškinkite 150–160 laipsnių karštyje, o likusias dvi valandas 120 laipsnių karštyje.

Per 3 valandas troškinys gerai išsitroškina, mėsa būna minkšta ir krenta nuo kaulų. Jau paruoštą troškinį apibarstykite kapotais česnakais, kalendromis, išmaišykite ir uždenkite puodą dar 5 minutėms.

Valgykite karštą su arabiško tipo duona. Jei norisi, papildomai troškinį dar galite apsibarstyti kapotomis kalendromis ir česnakais.

Skanių troškinių!

Šaltinis – „Sezoninė virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.