Troškinti kopūstai be mėsos: iškart gaminkite daugiau

Ilgais ir šaltais vakarais, už lango ūkaujant atšiauriam vėjui, sunku pranokti ant viryklės iš lėto burbuliuojantį skalsų daržovių troškinį, kuris namus pripildo kvapnios šilumos. 

Troškinti rauginti kopūstai, gardinti džiovintais grybais ir pupelėmis. <br> Nuotr. iš „Mukatanas“.
Troškinti rauginti kopūstai, gardinti džiovintais grybais ir pupelėmis. <br> Nuotr. iš „Mukatanas“.
Troškinti rauginti kopūstai, gardinti džiovintais grybais ir pupelėmis. <br> Nuotr. iš „Mukatanas“.
Troškinti rauginti kopūstai, gardinti džiovintais grybais ir pupelėmis. <br> Nuotr. iš „Mukatanas“.
Daugiau nuotraukų (2)

„Mukatanas“

2018-11-23 15:21, atnaujinta 2023-11-17 17:25

Iš troškinių itin mėgstu žiemišką, intensyvaus skonio naminių raugintų kopūstų troškinį su džiovintais miško grybais, maltu kuminu ir miltingomis pupelėmis, užaugintomis tėvų darže.

Reikia pažymėti, kad pupelės šiame troškinyje atlieka ypatingą vaidmenį – jos pakeičia mėsos gabalėlius, kad troškinys nebūtų silpnokas ir ilgiau išliktų sotumo pojūtis. Todėl šis patiekalas itin tinka advento laikotarpiu.

Tiesa, troškintus kopūstus galima ruošti įvairiai (net su pomidorų padažu, bet man jo nepritrūksta šiame troškinyje) – man patinka iš pradžių atskirai ištroškinti raugintus ir šviežius kopūstus, o likus geram pusvalandžiui iki troškinimo pabaigos sudėti pakepintas prieskonines daržoves. 

Kažkas magiško nutinka, lėtai troškinant raugintus kopūstus: jie suminkštėja (bet išlaiko tekstūrą), jų rūgštelė švelnėja, pats troškinys tirštėja, klampėja, o nugaravus skysčiui ir įmaišius džiovintų slyvų bei medaus, kopūstai pradeda karamelizuotis ir įgauna salsvumo bei apetitą žadinantį rusvą atspalvį. 

Šis troškinys būna dar gardesnis antrą arba trečią dieną, kai subręsta ir atsiskleidžia visų sudedamųjų dalių skoniai, todėl jį visada gaminu dideliais kiekiais. 

Tikrai kartosime, ir dar ne kartą, tiršto padažo likučius prikaistuvyje išdažydami juodos duonos kąsneliais.

Troškinti rauginti kopūstai, gardinti džiovintais grybais ir pupelėmis

Reikės:

  • 45 g džiovintų grybų;
  • 500 g raugintų kopūstų;
  • 250 g šviežių kopūstų;
  • 1 litro karšto daržovių sultinio (gali prireikti dar apie 125 ml papildomo daržovių sultinio);
  • 3 kvapniųjų pipirų žirniukų;
  • 2 laurų lapų;
  • 4 valgomųjų šaukštų aliejaus kepti; 
  • 1 didelio svogūno;
  • 3 vidutinio dydžio morkų;
  • 90 g minkštų džiovintų slyvų;
  • 1/2 valgomojo šaukšto medaus;
  • 1/4 arbatinio šaukštelio malto cinamono;
  • 1/2 arbatinio šaukštelio malto kumino;
  • 400 g virtų pupelių;
  • druskos ir šviežiai maltų pipirų;
  • saujos smulkintų krapų.

1. Džiovintus grybus nuplaukite šiltu vandeniu, užpilkite 500 ml šalto vandens ir palikite mirkti maždaug 4 valandoms arba per naktį. Išmirkusius grybus išimkite iš vandens ir dar kartą perplaukite, o vandenį, kuriame mirko grybai, atsargiai perkoškite per tankų sietelį, kad į jį nepatektų ant indo dugno nusėdę nešvarumai. Grybus sudėkite į nedidelį prikaistuvį, užpilkite perkoštu vandeniu, kuriame mirko grybai, - grybai turi būti apsemti, jei trūksta skysčio, įpilkite šlakelį vandens. Virkite apie valandą uždengę ant mažos ugnies, kol grybai suminkštės.

2. Paragaukite raugintų kopūstų: jei rūgštūs, perskalaukite juos po tekančiu vandeniu, nuspauskite ir sudėkite į didelį prikaistuvį. Jei nerūgštūs - nuplauti nereikia: nuspauskite ir sukrėskite tiesiai į prikaistuvį. Šviežią kopūstą supjaustykite plonais šiaudeliais ir sukrėskite į prikaistuvį su raugintais kopūstais, sudėkite kvapniuosius pipirus, lauro lapus, supilkite sultinį ir viską gerai išmaišykite. Uždėkite ant ugnies, užvirkite, nustatykite vidutinę kaitrą ar šiek tiek mažesnę nei vidutinė ir uždengę troškinkite apie 40-50 minučių, kol kopūstai suminkštės, o sultinys nugaruos. Troškinant pamaišykite, kad kopūstai nepridegtų.

3. Tuo metu nulupkite svogūną ir nuskuskite morkas. Svogūną supjaustykite nedideliais kubeliais, o morkas stambiai sutarkuokite.

4. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus ir vis pamaišant kepkite 5 minutes, tada suberkite morkas, sumažinkite ugnį ir pamaišant kepkite dar 10 - 15 minučių, kol morkos taps minkštos. Likus 4-5 minutėms iki morkų kepimo pabaigos įpilkite 4 valgomuosius šaukštus grybų nuoviro, kad šiek tiek patrokštų. Paruoštas morkas atidėkite į šalį, kol prireiks.

5. Džiovintas slyvas ir išvirusius grybus supjaustykite plonais šiaudeliais. Grybų nuoviro neišpilkite, jo dar prireiks.

6. Kai bus praėjusios (2 punkte minėtos) 40 minučių, ant suminkštėjusių kopūstų suverskite apkeptas (su svogūnu) morkas, džiovintus grybus ir slyvas, supilkite 125 ml grybų nuoviro (stenkitės, kad nepatektų drumzlių), sukrėskite medų, suberkite cinamoną ir kuminą, viską gerai išmaišykite ir uždengę troškinkite ant mažos ugnies dar 30-40 minučių, kol paragavus grybai ir kopūstai tiesiog tirps burnoje. 

Likus 10 minučių iki troškinimo pabaigos suberkite pupeles ir, jei reikia (t.y. prikaistuvyje likę labai mažai skysčio), įpilkite 125 ml sultinio, išmaišykite. Maišykite atsargiai, kad nesutraiškytumėte pupelių. Troškinkite likusį laiką uždengę prikaistuvį.

7. Paragaukite, pagardinkite krapais, maltais juodaisiais pipirais ir druska, jei reikia.     

Recepto šaltinis: „Mukatanas“

Turinys pirmą kartą publikuotas 2017 metų lapkričio 21 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.