Keliautojas savo draugus vaišina pačia skaniausia azijietiška sriuba

Pažinti šalį per skrandį – rekomendacija, kurią norintiems keliauti visada pateikia kelionių ekspertas, verslininkas Rimvydas Širvinskas-Makalius. 

„Tom Kha“ sriuba. <br> 123rf.com nuotr.
„Tom Kha“ sriuba. <br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-11-22 10:39

Tuo tarpu jam pačiam kelionės po Azijos šalis leido atrasti naujų skonių, o šio regiono virtuvės patiekalų gaminimas su profesionaliu šefu – suprasti, jog, net ir turint labai mažai praktikos, įmanoma sužibėti virtuvėje ir nustebinti draugus.

Būtent tai planuoja keliautojas, neseniai bičiulius pakvietęs į savo 27–ąjį gimtadienį ir iš karto po jo išvykęs į Tailandą. 

„Su draugais turime tradiciją bent porą kartų per mėnesį savaitgaliais susitikti ir kartu gaminti. Iki šiol visada rasdavau priežastį ir būdą, kaip išsisukti nuo maisto ruošimo: skirstant atsakomybes, skubėdavau pasisiūlyti produktus supirkti, indus suplauti ar namus sutvarkyti. 

Dabar galėsiu nustebinti draugus – tiek pats jiems gaminti, tiek parodyti, ką ir kaip daryti. Įsitikinau, jog tai nėra sudėtinga, kai laikaisi aiškiai nurodytų instrukcijų“, – sako R.Širvinskas, kartu su profesionaliu šefu, „Santa Maria“ technologu Artūru Braslausku gaminęs Tailande itin populiarią „Tom Kha“ sriubą. 

„Tom Kha“ sriuba – Rimvydui vienas skaniausių Azijos virtuvės patiekalų. 

„Kai gaminu pats, galiu priderinti ją savo skoniui, pavyzdžiui, nenaudoti kalendros, kurios nemėgstu. Keliaujant po Tailandą buvo labai sunku paaiškinti, jog nenoriu šio ingrediento. Ten gatvėje užsisakant maistą angliškai beveik niekas nesupranta, todėl patiekalus renkiesi pagal tai, kaip jie atrodo nuotraukose. Valgydamas taip pat sunkiai gali identifikuoti, ką valgai, bet viskas neįtikėtinai skanu“, – pasakoja Tailande ne kartą viešėjęs keliautojas.

Kaip Tailande dėl kalendrų, taip Indijoje R.Širvinskui sunkiai sekėsi paaiškinti, jog jis nenori aštriai. 

„Jie nesupranta, kad maistas gali būti neaštrus ir stebisi, kaip apskritai galima valgyti tokį maistą. Nors prašydavau, kad man patiektų visiškai neaštrų maistą, valgydamas vis tiek sėdėdavau, verkdavau, ašaros bėgte bėgdavo. 

Grįžęs po kelionės į Indiją ir pats supratau, kokį ganėtinai prėską maistą iki tol valgydavau. Aštrumas iš tiesų prideda labai daug skonio. Nuo to laiko visada valgau nors kažkiek aštriau“, – sako Rimvydas. 

Aštrūs prieskoniai Indijoje naudojami ne tik dėl skonio, bet ir siekiant apsisaugoti nuo negalavimų ir tai, pasak Makaliaus, žymiai geriau nei alkoholis, kurį daugelis lietuvių vartoja keliaudami ir manydami, jog jis padės išvengti apsinuodijimo maistu. 

Lietuvoje R.Širvinskas taip pat kartas nuo karto užsuka į Indijos virtuvės restoranus. Aplankytų egzotiškų šalių virtuvių jis ieško ir viešėdamas kitose svečiose šalyse. Pavyzdžiui, šią vasarą būdamas Kalifornijoje, Los Andžele, kelis vakarus su draugais lankėsi Tailando virtuvės restoranuose, kur vaišinosi taip pat jo mėgstamu Azijos virtuvės patiekalu – „Chicken Pad Thai“. 

Šį „Wok“ keptuvėje ruoštą patiekalą Rimvydas atrado vienos pirmųjų kelionės į Tailandą metu – tąkart jis kiekvieną dieną lankėsi vis kituose restoranuose, norėdamas paragauti skirtingų šio patiekalo variacijų. 

Dar įvairesnių, bet ne mažiau skanių „Pad Thai“ Rimvydas valgė keliaudamas po Malaiziją. Be jau minėtų Indijos, Tailando ir Malaizijos, tarp Makaliaus aplankytų Azijos šalių taip pat – Maldyvai, Šri Lanka, Filipinai. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.