Humusas su burokėliais – neatsivalgomai skani užtepėlė

Vidurio rytų virtuvė jungia skirtingas šio regiono šalis ir tautas. Joje gausu skirtingų patiekalų ir krypčių, nors yra ir aiškių bendrų bruožų.

 Humusas su burokėliais.<br> A.Leminskaitės nuotr. 
 Humusas su burokėliais.<br> A.Leminskaitės nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-11-27 15:17, atnaujinta 2022-11-29 13:22

Šiai virtuvei priklauso arabų, Irano, Izraelio, Sirijos, Armėnijos, kurdų, Graikijos, Azerbaidžano ir Turikijos virtuvės. Vieni dažniausiai naudojamų ingredientų yra tokie, kaip alyvuogės bei alyvų aliejus, pitos, medus, sezamo sėklos, datulės, žagrenis, avinžirniai, mėtos, ryžiai ir petražolės.

Verta kiek išsiplėsti apie avinžirnius, kurie gausiai naudojami šioje virtuvėje. 100 g avinžirnių yra net 20 g baltymų. Avinžirniuose gausu mineralų, B grupės, P, A, E, C vitaminų, itin naudingų aminorūgščių, ląstelienos, jie yra labai sotūs, bet nelabai kaloringi.

Visos minėtos medžiagos padeda normalizuoti cholesterolio kiekį kraujyje, gerina kepenų veiklą, saugo nuo papildomų kilogramų naštos.

Avinžirniuose gausu seleno, kuris itin naudingas žmogaus organizmui, kadangi saugo nuo senėjimo, pratęsia jaunystę, gerina smegenų veiklą, netgi užkerta kelią onkologinių ligų rizikai. Kalcis, fosforas, magnis, geležis, kalis teigiamai veikia ir mūsų nervinę, širdies ir kraujagyslių sistemą.

Avinžirniai taip pat teigiamai veikia virškinimo sistemos darbą, normalizuoja cukraus kiekį kraujyje, gražina odą, gerina potenciją, regėjimą.

Druskininkų restorane „Toli Toli“, kuris šį mėnesį švenčia dvejų metų gimtadienį, galima paragauti vienus populiariausių šios virtuvės valgių, t.y. falafelių, humuso, baba ganuš užtepėlių, labne rutuliukų.

Restoranas siūlo pabandyti pasiruošti humusą su burokėliais patiems.

Valgio pavadinimas humusas kildinamas iš arabiško žodžio, kuris reiškia avinžirnis.

Humusas yra Levanto šalių užtepėlė, pagaminta iš virtų ir sutrintų avinžirnių, kurie sumaišomi su sezamo pasta, alyvuogių aliejumi, citrinų sultimis, česnakais ir druska.

Avinžirniai buvo kultivuojami Vidurio rytuose ir Indijoje tūkstančius metų. Pasak kai kurių šaltinių, avinžirniai augo Babilono soduose. Sakoma, kad humusas yra vienas iš seniausių pasaulio patiekalų.

Humusas su burokėliais 4 žmonėms

Reikės:

  • 500 g avinžirnių;
  • 75 g alyvuogių aliejaus;
  • 150 g sezamų pastos;
  • vienos citrinos;
  • 2 skiltelių česnako;
  • 7 g kumino;
  • 10 g druskos;
  • žiupsnio rūkytos paprikos miltelių
  • 300 g burokėlių

Avinžirnius gausiai užpilkite vandeniu ir palaikykite 4-7 valandas.

Išbrinkusius avinžirnius virkite dar 2 valandas.

Iškepkite orkaitėje burokus, suvyniotus į foliją. Į išvirtus ir vos pravėsusius avinžirnius supilkite alyvuogių aliejų, tahini (sezamų pastą), česnaką, prieskonius ir įspauskite citrinos sultis, sudėkite iškeptus ir nuluptus, supjaustytus burokėlius.

Viską gerai gerai sutrinkite rankiniu trintuvu. Patiekite su duonele ar daržovių lazdelėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.