Jiems reikės avižų miltų ir kokosų sviesto, kuriuos geriausia pasiruošti iš anksto. Turint iš anksto pasiruošus avižų miltų ir kokosų sviesto, šiuos sausainius galima iškepti beveik vienu lengvu rankos mostu.
Sausainiai yra minkšti, sodraus skonio, ne per saldūs ir ne sausi, skoniu primena klasikinius avižinius sausainius.
Iš nurodyto produktų kiekio išeis viena didelė skarda.
Avižiniai pasninko sausainiai
Reikės:
- 180 g avižų miltų (juos visada gaminu namuose: visadalių grūdų avižų dribsnius sumalu iki miltų smulkintuvu arba kavamale);
- 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;
- 2 arbatinių šaukštelių vanilinio cukraus (geriausia su natūralia vanile);
- gero žiupsnio druskos;
- 1 valgomojo šaukšto maltų linų sėmenų;
- 3 valgomųjų šaukštų šalto vandens;
- 4 valgomųjų šaukštų kokosų sviesto (kaip jį pasigaminti namuose, skaitykite žemiau; tai nėra tas pats, kas kokosų aliejus);
- 7 šviežių datulių (be kauliukų);
- 60 ml natūralaus klevų sirupo (jokiu būdu ne to, kuris gaminamas iš kukurūzų ir karamelinio dažiklio).
Kokosų sviesto gaminimas
Jam reikės tik kokosų drožlių. Suberkite kokosų drožles į virtuvinį kombainą ar smulkintuvą ir malkite. Jau po kelių minučių kokosų drožlės virs košele, o po keliolikos minučių - ir tyrele. Taigi, maždaug po 15 minučių gausite kokosų sviestą. Šaldytuve kokosų sviestas sukietėja, todėl prieš naudojant jį reikia atsargiai pašildyti mikrobangų krosnelėje arba karšto vandens vonelėje.
Sausainių kepimas
1. Įjunkite orkaitę ir nustatykite, kad kaistų iki 180 C. Skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Dideliame dubenyje sumaišykite avižų miltus, kepimo miltelius, vanilinį cukrų ir druską.
3. Mažame dubenėlyje sumaišykite linų sėmenis su vandeniu ir atidėkite į šalį kelioms minutėms pabrinkti.
4. Kokosų sviestą trumpai pašildykite mikrobangų krosnelėje, kol suminkštės. Būkite atidūs, jog kokosų sviestas neprisviltų.
5. Į smulkintuvą sudėkite linų sėmenų tyrę, suminkštėjusį kokosų sviestą, datules bei klevų sirupą ir malkite tol, kol gausite vientisą lipnią tyrę.
6. Skystą masę sumaišykite su sausa mase, kol gausite tešlos rutulį.
7. Tarp dviejų kepimo popieriaus lapų iškočiokite tešlą, kad ji
būtų apie 1 cm storumo. Jei mėgstate traškesnius sausainius, tešlą iškočiokite ploniau – apie 0,5 cm strorumo. Formelėmis išspauskite sausainius.
8. Dėkite į kepimo skardą ir kepkite apie 7-10 minučių, kol sausainių pakraščiukai šiek tiek apskrus. Šie sausainiai kepdami nesiplečia, todėl galite išdėlioti vieną šalia kito.