Paprasta, bet labai gardi slovakiška česnakinė sriuba

Šildančių ir pikantiškų sriubų metas. Jam puikiai tinka slovakų pasididžiavimas – pikantiška česnakinė sriuba Cesnaková Polievka. 

 Slovakiška česnakinė sriuba.<br> Nuotr. iš valgiai.lt.
 Slovakiška česnakinė sriuba.<br> Nuotr. iš valgiai.lt.
Daugiau nuotraukų (1)

valgiai.lt

2017-11-28 11:17, atnaujinta 2023-11-23 17:09

Taip, kaip prancūzai garsėja savo nuostabiąja svogūnų sriuba, taip slovakai beveik kiekviename restorane pasiūlys jums šios paprastos, šiek tiek pikantiškos ir labai gardžios česnakinės sriubos. 

Kaip ir barščiai, ši sriuba, būdama gana paprasta, turi daugybę versijų ir atmainų. 

Pagrindinės yra dvi – sriuba gali būti skaidri arba kreminė, bet būtinai pateikiama su skrudinta duona ar jos gabalėliais. 

Apie galimus skirtingus gamybos būdus papasakosiu kiek vėliau, o dabar – bazinis šios sriubos receptas 4 porcijoms.

Cesnaková Polievka

Reikalingi produktai:

  • 1,2 l vandens arba sultinio,
  • didelė česnako galva,
  • svogūnas,
  • 2-3 vidutinio dydžio bulvės,
  • 50 g sviesto,
  • šaukštelis saldžiosios paprikos miltelių,
  • šaukštelis smulkintų kmynų sėklų,
  • skrudintos duonos ir kapotų petražolių lapelių pateikimui.

Puode ištirpiname sviestą ir ant vidutinės ugnies apkepame labai smulkiai supjaustytą svogūną.

Nulupame ir smulkiai sukapojame arba traiškyklę išspaudžiame česnaką.

Į puodą dedame česnaką, beriame papriką, kmynus ir išmaišome, kad produktai pasiskirstytų tolygiai.

Pilame sultinį, beriame mažais kubeliais pjaustytas bulves.
Užvirus uždengiame ir verdame apie 15 min., kol bulvės taps minkštos ir birios. Pasūdome.

Kol bulvės verda paskrudiname duonelę ir supjaustome ją kubeliais, arba supjaustome riekėmis, aptepame alyvuogių aliejumi, užbarstome smulkintu kietuoju ir paskrudiname orkaitėje iki parudavimo.

Sriubą pateikiame dubenėliuose su skrudinta duona ir užbarstę kapotomis petražolėmis.

Galima sriubą pateikti skaidrią, tačiau aš išvirusią sriubą pertryniau blenderiu iki vientisos kreminės būsenos.

Originalioje recepto versijoje sriubai naudojamas vanduo, tačiau šis buvo naudojamas senovinėje, varguolių versijoje. Dabar vertinga pilti daržovių ar vištienos sultinį – sriuba bus ir gardesnė ir maistingesnė.

Kai kur ši sriuba pateikiama užbalinta grietine arba grietinėle – tai dar sotesnės ir mažiau pikantiškos sriubos versija. Šventinėse versijose turistams ši sriuba pateikiama duonos kubilėliuose.

Pikantiškas skonis priklauso nuo česnako kiekio. Klasika yra 10 skiltelių, norint pikantiškesnės versijos įmeskite dar bent kelias. Slovakai sako, kad kuo daugiau česnako – tuo geriau. Ir subėrę česnaką į puodą nekepkite ilgai – išmaišykite ir iškart pilkite sultinį. Kepamas česnakas saldėja ir praranda dalį išraiškingojo skonio.

Kmynus verta pakaitinti kelias minutes ant sausos keptuvės. Jie taps aromatingesni ir skonis taps išraiškingesnis. O dėl smulkinimo paprasčiausia yra taip: pakaitinat kmynus, beriat juos į trintuvo indą, kartu suberiat česnako skilteles ir įjungiat smulkintuvą. 10-20 sekundžių, ir česnakai jau susmulkinti kartu su kmynais!

Jeigu neturite skrudintuvo, šviesią duoną tiesiog supjaustykite riekutėmis ir paskrudinkite keptuvėje su nedideliu kiekiu sviesto. Paskrudusią duoną pjaustykite kubeliais, berkite į dubenėlį ir užpilkite sriuba, pabarstykite petražolėmis ir iškart patiekite.

Na, ir manau nereikia aiškinti, kad tai ir vegetariška sriuba. Lengva, kartu soti, šiek tiek pikantiška ir todėl maloniai šildanti kūną ir širdį.

Skanaus!

Receptu pasidalijo valgiai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.