Virtuvės rebusas: kaip paprastą žuvį paversti tikru delikatesu

Nors natūralūs žuvies ištekliai Lietuvoje nėra gausūs, dėl gerai išvystytos žuvų veisimo praktikos, visi prekybos centruose ir turguose gali įsigyti šviežios ekologiškuose žuvininkystės ūkiuose išaugintos žuvies. Žuvis taip pat yra ir vienas pagrindinių Kūčių patiekalų, todėl patarimų, kaip paruošti vieną ar kitą žuvį niekada nebus per daug.

 Keptas karpis.<br> 123rf.com nuotr.
 Keptas karpis.<br> 123rf.com nuotr.
 Kepti upėtakiai.<br> 123rf.com nuotr.
 Kepti upėtakiai.<br> 123rf.com nuotr.
 Keptas karpis.<br> 123rf.com nuotr.
 Keptas karpis.<br> 123rf.com nuotr.
 Lydeka.<br> 123rf.com nuotr.
 Lydeka.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 15, 2017, 8:35 AM

Karpis

Karpis – Kalėdinio stalo pasididžiavimas. Be to, ši pusiau riebi žuvis – tikras aukso viduriukas norintiems gauti pakankamai naudingų maistinių medžiagų ir tuo pat metu tausojantiems figūrą. „Suvalgius vos 150 g karpio, omega-3 riebalų rūgščių žmogui užtenka dviem dienoms,“ – teigia Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos atstovas Jogeir Toppe.

Kadangi žmogaus organizmas šių vertingų polinesočiųjų rūgščių pats pasigaminti negali, karpio vertė tik dar labiau išauga. Šių žuvų žuvininkystės ūkiuose išauginama daugiausia, nes jos puikiai prisitaikiusios gyventi tvenkiniuose. Karpis – universali žuvis, tinkanti daugumai patiekalų, nuo žuvienės iki troškinio. O sumanius nustebinti šeimos narius egzotiškesniu žuvies skoniu, keptą karpį galima paskaninti citrininiu sviestu.

Keptas karpis su citrininiu sviestu

Reikės:

8-10 gabaliukų karpio,

300 g šaldytų prieskoninių daržovių,

2 svogūnų,

3 šaukštų miltų,

100 g sviesto,

vienos žaliosios citrinos sulčių,

kepimo aliejaus,

pipirų, druskos.

Prieš naudojant atšildykite prieskonines daržoves, smulkiai supjaustykite svogūnus ir sumaišykite. Nuplautus ir nusausintus žuvies gabaliukus sudėkite į lėkštę, apdėkite daržovėmis ir padėkite šaltai.

Minkštą sviestą sutrinkite plaktuvu, kol jis taps purus, įlašinusi keletą lašų žaliosios citrinos sulčių. Sudėkite sviestą į dubenėlį ar salotinę lėkštelę, išlyginkite paviršių ir įdėkite į šaldytuvą. Po 2-3 val. nubraukite nuo žuvies daržoves ir pabarstykite ją druska ir pipirais. Vėl padėkite šaltai. Specialiu šaukšteliu iš sviesto suformuokite rutuliukus, dėkite į lėkštę, ją – į šaldytuvą.

Žuvį pavoliokite miltuose, keptuvėje įkaitinkite aliejų ir gerai apkepinkite žuvį iš abiejų pusių, paskui dar pakepinkite 3-4 min. ant mažos ugnies. Sudėkite į lėkštę su citrininiu sviestu ir patiekite su bulvių koše arba duona.

Lydeka

Lydeka – populiariausia Lietuvos vandenų plėšrūnė. Europos Komisijos atlikti žuvų ir akvakultūros produktų vartotojų tyrimai rodo, kad lietuviai ant savo stalo pirmenybę teikia liesai žuviai, todėl lydekos mėsa taip vertinama. Riebalai sudaro mažiau nei 2 proc. bendrosios lydekos masės paversdama ją nepamainomu baltymų šaltiniu.

Liesos žuvys, tokios kaip lydeka, puikiai tinka dietos besilaikantiems žmonėms, taip pat tiems, kurie norėtų iš savo valgiaraščio išbraukti mėsą. „Pagal cheminę žuvies sudėtį, žuvies baltymai priskiriami visaverčiams baltymams, nes jų sudėtyje yra visų būtinųjų aminorūgščių. Tad šia prasme būtų galima raudoną mėsą keisti į žuvies mėsą,“ – pataria Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius prof. Dr. Rimantas Stukas. Lydeka lietuviams – įprasta žuvis, bet pasirinkus nekasdienišką jos paruošimo būdą ši plėšrūnė gali tapti tikra Kalėdinio stalo pažiba.

Troškinta lydeka vyno padaže

Reikės:

8 lydekos gabalėlių;

200 g pievagrybių,

1 svogūno,

2 taurių baltojo sauso vyno,

100 g sviesto,

miltų,

maltų juodųjų pipirų, druskos.

Svogūną nuplaukite. Grybus nuplaukite ir juos bei svogūnus susmulkinkite. Lydekos gabaliukus dėkite į sviestu išteptą keptuvą. Tuomet sūdykite ir apibarstykite juodaisiais pipirais. Ant viršaus berkite svogūno ir grybų gabaliukus, pilkite baltąjį vyną. Kepkite ant silpnos ugnies. Žuvį atsargiai išimkite iš keptuvo, atidėkite ir laikykite šiltai. Nuolat maišydami, į keptuvėje likusį skystį berkite miltus. Užvirkite, pasūdykite ir užpilkite ant lydekos. Lydeką patiekite su virtomis ir petražolėmis apibarstytomis bulvėmis.

Upėtakis

Upėtakis laikomas riebia žuvimi. Tačiau būtent riebiose žuvyse yra daugiausia omega-3 riebiųjų rūgščių. Nors pastaruoju metu daug žmonių atsisako riebios žuvies bijodami priaugti svorio, to daryti nevertėtų, nes omega-3 riebiosios rūgštys pasižymi riebalus skaidančiomis savybėmis, taigi, saikingai valgant riebias žuvis jos netgi gali pagerinti dietos rezultatus.

„Mūsų lėkštėje esantis maistas turi būti subalansuotas, nes jei valgai tik baltymus, greitus angliavandenius, vis tiek organizmui trūksta maistinių medžiagų.  Riebi žuvis turi būti mūsų mityboje ir kai kuriais atvejais turi sudaryti daugiau mūsų raciono nei liesa žuvis. Riebi žuvis yra soti, ją valgydami gauname nepakeičiamų riebiųjų rūgščių,“ – sako mitybos specialistė, sveikatai palankaus vaikų maitinimo iniciatorė ir konsultantė Raminta Bogušienė.

Su daržovėmis troškintas upėtakis

Reikės:

2 upėtakių (po 350 g)

šaukšto citrinų sulčių,

svogūno;

150 g morkų,

100 g salierų,

150 g porų,

petražolių,

2 šaukštų sviesto,

šaukšto miltų,

lauro lapelio,

6 pipirų, šaukštelio druskos,

150 ml baltojo vyno.

Upėtakius nuskusti, nuplauti, nusausinti, vidų įtrinti citrinų sultimis. Svogūną, morkas ir salierą supjaustyti kubeliais, suberti į puodą ir kepti su sviestu kol suminkštės. Suberti miltus, prieskonius, supilti vyną ir 10 min. pavirti. Pasūdyti druska. Porą supjaustyti griežinėliais. Žuvį sudėti į puodą su daržovėmis, apibarstyti porais, uždengti ir troškinti. Išsitroškinusius upėtakius išgriebti ir sudėti į pakaitintą dubenį. Padažą pakaitinti, paskaninti prieskoniais ir užpilti žuvį. Patiekti apibarstytą petražolėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.