Trys saldžios ir lengvai įgyvendinamos idėjos tiks ne tik Naujųjų šventei

Naujieji metai – bene triukšmingiausia ir įspūdingiausia žiemos šventė, žmonių atmintyje išliekanti labai ilgai. Visai nesvarbu ar švenčiama mažame būryje draugų ar trankiame vakarėlyje, nes desertai – neišvengiami šios šventės ingredientai. 

Naminiai „Rafaelo“ saldainiai. <br> 123rf.com nuotr.
Naminiai „Rafaelo“ saldainiai. <br> 123rf.com nuotr.
Itališkas pieno ir grietinėlės desertas su spanguolėmis (panakota).<br> 123rf.com nuotr.
Itališkas pieno ir grietinėlės desertas su spanguolėmis (panakota).<br> 123rf.com nuotr.
Šokoladinio kremo triufeliai.<br> 123rf.com nuotr.
Šokoladinio kremo triufeliai.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 29, 2017, 11:48 AM, atnaujinta Dec 29, 2017, 11:50 AM

Prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič sako, kad Naujųjų metų išvakarėse galima ne tik išsikelti naujus tikslus, bet ir atskleisti savo kulinarinį talentą. 

Prekybos tinklo IKI užsakymu atlikta visuomenės nuomonės apklausa atskleidžia, kad net 39 proc. apklaustųjų ant Naujųjų metų stalo deda namie pagamintus desertus, tortus ir pyragaičius, o 22 proc. žmonių sako šventiniam stalui perkantys jau pagamintus konditerinius gaminius. 

Prekybos tinklo IKI viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė sako, kad Lietuvoje jau kelerius metus stebima tendencija – augantis šviežių konditerijos gaminių poreikis.   

„Šventiniu laikotarpiu gyventojai paprastai linkę susiplanuoti kelis reikšmingesnius apsipirkimus – vieną prieš Kūčias ir Kalėdas, kitą – prieš Naujųjų metų sutikimo šventę. Didžiausias pardavimų augimas visada fiksuojamas paskutinę metų dieną – gruodžio 31-ąją. Prieš Kalėdas lietuviai laikosi tradicijų ir renkasi įprastus šventinius patiekalus, o prieš Naujuosius ypatingą dėmesį skiria vaisiams ir daržovėms, jūros gėrybėms bei įdomesniems konditerijos gaminiams“, – sako B.Čaikauskaitė.

N.Juchnevič teigimu, joks šventinis stalas neįsivaizduojamas be deserto, kuris gali suteikti naujų skonio pojūčių bei tapti pagrindine šventės puošmena. 

„Naujųjų metų desertai turi būti ne tik skanūs, gražūs ir lengvai pagaminami, bet ir originalūs. Juk šią dieną žmonės tikisi kažko neįprasto, tad norint nustebinti svečius, reikia pasitelkti visą kūrybiškumą arba eiti šiek tiek paprastesniu keliu – prikelti senus receptus naujam gyvenimui“, – sako prekybos tinklo kepyklų vadovė ir pateikia desertų, kuriuos tiesiog privalu pasigaminti per Naujuosius metus, receptus. 

Naminiai „Rafaelo“ saldainiai

Reikės:

100 g baltojo šokolado,

50 g kokoso drožlių,

saujelės migdolų,

vaflių lakštų.

Gaminimas

Migdolus užliekite vandeniu ir palikite 20 minučių. Vaflių lakštus įvyniokite į maistinę plėvelę ir sutrinkite į mažus trupinėlius. Tuomet ištirpinkite baltąjį šokoladą – dubenėlį su juo uždėkite ant puodo ir kaitinkite iki tol, kol šokoladas suskystės. Maždaug du trečdalius ištirpinto šokolado sumaišykite kartu su keliais šaukštais vaflių trupinių. Tuomet imkite gabalėlį šokolado – vaflių masės ir formuokite rutuliukus. Į jų vidų įdėkite migdolo riešutą be luobelės. Tai reikia daryti itin greitai, nes šokoladas per visą šį laiką turi išlikti karštas. Pagamintus rutuliukus pusvalandžiui dėkite į šaldytuvą. Vėliau juos išimkite ir pamirkykite likusiame skystame šokolade bei apvoliokite kokoso drožlėse. Skanaus!

Greitai pagaminami šokoladinio kremo triufeliai

Reikės:

100 g juodojo šokolado,

100 g šokoladinio kremo,

50 g pieno arba grietinėlės,

papuošimui – šiek tiek kakavos arba smulkintų sausainių.
 
Gaminame

Puode trumpai pašildykite pieną, o šokoladą ištirpinkite. Į dubenėlį su ištirpintu šokoladu supilkite pieną ir gerai išmaišykite. Į gautą masę dėkite šokoladinį kremą ir taip pat gerai išmaišykite. Dubenėlį pridenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą – turite ją atšaldyti tol, kol masė visiškai sustings. Vėliau ją išimkite iš šaldytuvo ir pradėkite formuoti kiek didesnius už lazdyno riešutą triufelius. Kiekvieną apvoliokite kakavoje arba smulkintų sausainių trupiniuose. Paruoštus triufelius dėkite į šaldytuvai valandai atvėsti. Išėmę juos iš šaldytuvo patiekite ant Naujųjų metų stalo.

Skanaus! 

Itališkas pieno ir grietinėlės desertas su spanguolėmis (panakota)

Reikės:

300 ml riebios grietinėlės,

150 ml pieno,

50 g cukraus,

15 g vanilinio cukraus, 

8 g želatinos,

5 g šviežio baziliko lapelių,

250 g spanguolių.

Gaminame

Užpilkite želatiną 50 ml šalto virinto vandens ir palaukite pusvalandį kol išbrinks. Vėliau puode apie 10 minučių pakaitinkite grietinėlę kartu su pienu, cukrumi bei vaniliniu cukrumi. Supilkite viską į išbrinkusią želatiną ir gerai išmaišykite iki tol, kol ji visiškai ištirps. Gautą masę supilstykite į formeles ir pastatykite į šaldytuvą. 

Tuomet paruoškite padažą iš spanguolių ir bazilikų. Viską kartu su saujele cukraus sutrinkite trintuvu iki vientisos masės ir įpilkite į kiekvieną lėkštelę. 

Paruošus panakotos desertus papildomai galite papuošti mėtos lapeliu. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.