Jis minkštas, teikiantis palaimą ir patikimas, todėl tiesiog prašyte prašosi būti kepamas ir valgomas.
Jurgos varškės keksas su kriaušėmis
Reikės:
- 115 g sviesto,
- 160 g ir 1 valgomojo šaukšto cukraus,
- 200 g riebios arba pusriebės varškės,
- 2 arbatinių šaukštelių vanilinio cukraus,
- 3 kiaušinių,
- 225 g miltų,
- nepilno arbatinio šaukštelio kepimo miltelių,
- 2 didelių kriaušių,
- 1 arbatinio šaukštelio cinamono,
- 1/2 nedidelės citrinos žievelės,
- 70 g migdolų,
- 100 g abrikosų džemo.
1. Varškę keletą kartų permalkite mėsmale, ištrinkite per sietelį arba, kaip dariau aš, išsukite virtuviniu kombainu iki kreminės masės. Kartais, dažniausiai savaitgaliais, kai atsiranda daugiau laiko, varškę išsuku mediniu šaukštu.
2. Kambario temperatūros sviestą labai gerai išsukite su 160 g cukraus ir 1 arbatiniu šaukšteliu vanilinio cukraus iki purios masės. Nepatingėkite ir šiame žingsnyje įdėkite kiek galima daugiau pastangų.
3. Sumaišykite varškės masę su sviesto mase ir po vieną įmaišykite kiaušinius.
4. Atskirame dubenyje persijokite miltus su kepimo milteliais, suberkite į sviesto, varškės ir kiaušinių masę ir išmaišykite. Maišykite mediniu šaukštu, iš lėto, tik tol, kol matysis sausų miltų.
5. Kriaušes supjaustykite skiltelėmis. Apiberkite 1 valgomuoju šaukštu cukraus, 1 arbatiniu šaukšteliu cinamono, 1 arbatiniu šaukšteliu vanilinio cukraus ir citrinos nutarkuota žievele, gerai apvoliokite.
6. Pailgą kepimo formą (21 cm ilgio) išklokite kepimo popieriumi. Šaukštu sukrėskite tešlą ir susmaigstykite „pamarinuotas“ kriaušių skilteles.
Kepkite 170 - 175 C temparatūroje apie valandą ar valandą ir 10 minučių.
7. Iškepusį keksą aptepkite išlydyto abrikosų džemo ir susmulkintų riešutų mišiniu.
Receptu pasidalijo „Mukatanas“