Kaip išvirti tobulą grikių košę: nuo paprasčiausios iki prabangios

Košė. Nuostabus ir sveikas maistas, deja, nepelnytai nuvertintas ir pamirštas. Jei pasakai žodį „košė“, tai greičiausiai prieš akis iškils bulvių košė, mat ji yra populiariausia. Kruopų košės tapo retenybe.

 Grikių košė.<br> 123rf.com nuotr.
 Grikių košė.<br> 123rf.com nuotr.
 Grikių košė.<br> 123rf.com nuotr.
 Grikių košė.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

valgiai.lt

2018-02-13 11:22, atnaujinta 2023-02-13 09:22

Mes turime įvairiausių kruopų – grikių, ryžių, perlinių, miežinių ir dar visokių kitokių. O štai deramai jų išvirti nemokame. Ir tik todėl jų nemėgstame. 

Aš sutinku – lipnus, beskonis ir beformis gniutulas lėkštėje nėra tai, ką galima vadinti maistu. Tačiau pasisėmus šiek tiek žinių ir praktinių įgūdžių galima sukurti puikų valgį, kuris bus originalus garnyras arba maistingas pagrindinis patiekalas. 

Be to, košė yra pats tikriausias sezoninės virtuvės patiekalas žiemos metu. Ji soti, kupina sudėtingų angliavandenių, kurie organizmui energiją atiduoda lėtai ir ilgai, o papildžius įvairiais pagardais ją galima praturtinti sveikaisiais riebalais ir lasteliena.

Štai, pavyzdžiui, grikiai. Grikiai yra vienas iš vertingiausių maisto produktų. Maistinėmis savybėmis grikiai yra lygūs ar netgi lenkia daržoves ir vaisius. 

100 gramų grikių yra 343 kalorijos, todėl tai puikus energijos šaltinis, ypač pradedant dieną. 100 gramų produkto yra 13 gramų baltymų ir visos žmogui būtinos amino rūgštys. Grikiai yra vienas iš geriausių maistinių skaidulų šaltinių. Taip pat grikiai yra geras b grupės vitaminų šaltinis, ypač vitamino B2 ir B3. Be visa to, tai ir ypatingai vertingas mineralų šaltinis, ypač vario, magnio, mangano ir fosforo. Varis reikalingas raudonųjų kraujo kūnelių gamybai, o magnis atpalaiduoja kraujagysles, smegenis ir pasižymi gydomuoju poveikiu esant galvos skausmams ir depresijai (šaltinis: sveika.lt)

Tačiau sugadinti grikių košę verdant klasikiniu būdu (pripilam pusę puodo vandens ir verdam kone pusvalandį, kol viskas išgaruos) yra labai paprasta. Pabandykite virti grikius kiek kitaip.

Paimkite vieną dalį grikių ir dvi dalis vandens (pavyzdžiui stiklinė grikių ir puslitris vandens). Vandenį užvirkite arbatinuke, o grikius supilkite į sausą puodą ir dvi minutes pakaitinkite virš vidutinės ugnies maišydami mentele.

Tada užpilkite kruopas verdančiu vandeniu, pavirkite 5 min. ir išjunkite ugnį. Palaikykite uždengę 15 min., ir štai jūs turite virtų, bet nesukritusių, birių grikių kruopų, kurias galite naudoti košei ruošti. 

Jeigu turite laiko ir talpų termosą – galite grikių apskritai nevirti. Supilkite kruopas į termosą, užpilkite verdančiu vandeniu santykiu 1:2 ir uždengę palikite per naktį. Ryte turėsite fantastiškų kruopų! 

Šiek tiek sviesto, truputis druskos pagal skonį, viską atsargiai išmaišome ir štai turime gardžią, aromatingą ir labai maistingą košę! O dar gana paprastai ją galima paversti prabangiu patiekalu.

Grikių košė su džiovintais baravykais

Reikalingi produktai:

  • 2 stiklinės virtų grikių kruopų,
  • sauja su kaupu šiltame vandeny mirkytų džiovintų baravykų,
  • 2 svogūno galvos,
  • 2 šaukštai sviesto,
  • 100 ml liesos grietinėlės arba riebaus pieno,
  • 50 g kietojo tarkuoto sūrio,
  • druskos, maltų juodųjų pipirų, džiovintų čiobrelių.

Kaip gaminti

Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, baravykus –šiaudeliais.

Keptuvėje ištirpdykite šaukštą sviesto, berkite svogūnus, apkepkite. Kai svogūnai ims ruduoti, suberkite baravykus, pagardinkite druska ir prieskoniais, kepkite pamaišydami.

Tuo metu kitame puode ištirpdykite sviestą, suberkite grikius ir sumaišykite su sviestu.

Supilkite pieną, pasūdykite grikius, maišykite, kol pienas susigers į kruopas.

Suberkite tarkuotą sūrį ir nukaiskite puodą. Atsargiai maišykite, kol sūris ištirps ir košė taps lipni.

Į plačios lėkštės centrą dėkite šiek tiek košės, viduryje padarykite duobutę, į kurią dėkite keptus grybus su svogūnais.

Užtarkuokite kietojo sūrio drožlių ir jei turite –puoškite žalumynais.

Labai sotus patiekalas, maistingas, gardus ir svarbiausia – nepabodęs. Tokia košė puiki alternatyva jau kiek pabodusiems troškiniams ar šiupiniams.

Tiesa, tai nėra labai „lengvas“ patiekalas, todėl jo nederėtų valgyti prieš einant miegoti. Jis labiau tiks pietums ar ankstyvai vakarienei.

Šaltinis: valgiai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.