Kaip rodo „Maximos“ pardavimų duomenys – lietuviai vis dažniau renkasi neįprastus miltus bei jų mišinius, mėgsta išbandyti naujoves.
„Vasaris yra tikrai intensyvus mėnuo – šiandien minime Užgavėnes, rytoj – pelenų diena ir visų įsimylėjėlių, šv. Valentino diena, o penktadienį minėsime mūsų Valstybės atkūrimo šimtmetį.
Šiais metais pastebėjome, kad Lietuvos valstybės atkūrimo šventė neabejotinai yra svarbiausias ir reikšmingiausias metų įvykis, tai atsispindi ir „Maximos“ tiekėjų siūlomuose gaminiuose. Tačiau labiausiai džiugina tai, kad valstybingumas yra integruojamas į daugelį švenčių ar minėjimų. Užgavėnės ne išimtis, pavyzdžiui, gamintojai pasiūlė miltų mišinius spalvotiems blynams – kviečiama kepti geltonus, žalius ir raudonus blynus“, – pasakoja „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.
Pasak jos, pirkėjai netruko susidomėti šia trispalve naujiena. Pastebimas ryškus tokių miltų mišinių pardavimų augimas, per pirmąsias dvi vasario mėnesio savaites šios rūšies miltų mišinio „Maximoje“ parduoda 8 kartus daugiau negu sausio mėnesį.
„Taip pat pastebime, kad apskritai daugėja pirkėjų, kurie renkasi jau paruoštus miltų mišinius, o ne gamina viską nuo nulio. Jų paklausa per pastaruosius metus išaugo, o asortimentą papildė net 18 naujų gaminių“, – sako komercijos vadovė V.Drulienė.
Populiariausi – miltų ruošinys picai ir kvietiniai miltai
Nors dauguma miltų iš pažiūros atrodo vienodai, tačiau nei viena patyrusi šeimininkė iš lentynos nepasiims bet kokių miltų. Vieni labiau tinka pyragams kepti, kiti – duonai, o treti – blynų tešlai maišyti. Taip pat itin populiarėja sveikesnės miltų alternatyvos, tai speltos miltai, viso grūdo miltai, kukurūzų, grikių, ryžių, sojų ar avižų miltai. Dažniausiai tokius miltus renkasi daugiau dėmesio sveikai mitybai teikiantys žmonės arba tie, kurių organizmas netoleruoja glitimo.
Palyginus 2016 metus su 2017 metais, visų grūdų dalių miltų paklausa išaugo 24 proc., o speltų miltų paklausa – net 35 procentais.
Blynai be miltų ir ne tik pusryčiams
Šiandien pasirinkti tikrai yra iš ko. Jeigu anksčiau pagrindiniai blynai būdavo mieliniai ir lietiniai, ir dažniausiai su riebiu padažu arba uogiene, tai šiandien atrodo, kad blynus galima iškepti iš visko – daržovių, sūrio, avinžirnių ar bananų.
Saldžiųjų bulvių (batatų) blynai su pekano riešutais
Reikės:
1 stiklinės miltų;
0,5 puodelio kapotų ir kepintų pekano riešutų;
2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių;
1 šaukštelio cinamono;
žiupsnelio druskos;
1 stiklinės pieno;
1/4 puodelio tamsaus rudojo cukraus;
1 šaukšto aliejaus;
1 šaukštelio vanilės ekstrakto;
2 kiaušinių;
3/4 puodelio apvirtų ir sutrintų batatų.
Gaminame
Į miltus įmaišykite 2 šaukštus pekano riešutų, kepimo miltelius, cinamoną ir druską. Kitame dubenyje sumaišykite pieną, rudąjį cukrų, vanilę, aliejų ir kiaušinius. Skystuosius produktus įmaišykite į miltų mišinį bei sudėkite saldžiąsias bulves. Kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Skanaukite su jogurtu, klevų sirupu ar šokolado kremu.
Cukinijų ir morkų blyneliai
Reikės:
2 puodelių tarkuotos cukinijos;
2 puodelių tarkuotų morkų;
1 puodelio konservuotų kukurūzų;
1 kiaušinio;
2 šaukštų natūralaus jogurto;
žiupsnelio druskos ir pipirų;
0,5 puodelio visų grūdų dalių miltų;
0,5 puodelio kukurūzų miltų;
2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių;
0,5 puodelio tarkuoto čederio sūrio.
Gaminame
Viename inde sumaišykite cukiniją, morkas, konservuotus kukurūzus, kiaušinį, jogurtą ir prieskonius. Maišykite iki vientisos masės. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius. Miltus berkite į skystus produktus. Galiausiai suberkite sūrį ir lengvai išmaišykite. Kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Patiekite su natūraliu jogurtu ar grietine.
Avokado ir lapinio kopūsto (kale) blynai
Reikės:
1 kiaušinio;
1/3 stiklinės pieno;
pusės griežinėliais supjaustyto avokado;
1 šaukšto aliejaus;
0,5 puodelio migdolų miltų;
1/4 stiklinės miltų;
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;
1-1,5 puodelio lapinių kopūstų;
0,5 citrinos sulčių;
0,5 šaukštelio cukraus;
grietinės arba natūralaus jogurto patiekti.
Gaminame
Į verdantį vandenį įdėkite lapinius kopūstus ir pavirkite porą minučių. Tuomet staigiai pamerkite į šaltą vandenį, taip kopūstas nepraras savo spalvos. Į maisto smulkintuvą įpilkite 2 šaukštus vandens, sudėkite kopūstą ir susmulkinkite ir vientisos masės.
Dideliame inde išmaišykite miltus, kepimo miltelius ir cukrų. Kitame inde sumaišykite likusius produktus, sudėkite smulkintą kale kopūstą ir avokadą ir smulkintuvu sutrinkite iki vientisos masės. Kepkite virš nedidelės ugnies, kol gražiai apskrus iš abiejų pusių, patiekite su natūraliu jogurtu.