Pusryčiai iš linų sėmenų – saugantiems sveikatą ir kūno linijas

Linai – vieni iš seniausių pluoštinių augalų pasaulyje. Jie buvo auginami dar senovės Kinijoje ir Indijoje. Šiandien jie auginami daugelyje šalių – Prancūzijoje, Rusijoje, Jungtinėje Karalystėje, Belgijoje, Egipte, Ukrainoje, Čilėje, Lietuvoje, Nyderlanduose ir kt. 

 Linų sėmenų pudingas.<br> Nuotr. iš „Kuras kūnui“.
 Linų sėmenų pudingas.<br> Nuotr. iš „Kuras kūnui“.
 Linų sėmenų pudingas su kiviais ir špinatais.<br> Nuotr. iš „Kuras kūnui“.
 Linų sėmenų pudingas su kiviais ir špinatais.<br> Nuotr. iš „Kuras kūnui“.
 Linų sėmenų pudingas su šilauogėmis ir bananais.<br> Nuotr. iš „Kuras kūnui“.
 Linų sėmenų pudingas su šilauogėmis ir bananais.<br> Nuotr. iš „Kuras kūnui“.
Daugiau nuotraukų (3)

Emilija Miliauskė, „Kuras kūnui“

Feb 23, 2018, 7:50 AM, atnaujinta Feb 20, 2023, 1:39 PM

Augalai paplito ne tik dėl lininio audinio, reikalingo siuvant rūbus ir virves, bet ir dėl linų sėmenų poveikio sveikatai. 

Linų sėmenys – labai vertingas produktas, gausus mikroelementų, ląstelienos, mangano, magnio, fosforo, vario, seleno, geležies, vitamino B1, riebalų rūgščių omega-3, omega-6 ir antioksidantų.

Linų sėmenys pasižymi šiomis sveikatai naudingomis savybėmis:

  • saugo nuo vėžio, diabeto ir širdies ligų;
  • mažina cholesterolio kiekį kraujyje;
  • reguliuoja cukraus kiekį kraujyje;
  • gerina virškinimo sistemos darbą;
  • mažina kraujo spaudimą;
  • gerina nervų sistemos veiklą;
  • padeda sureguliuoti svorį;
  • stiprina imunitetą;
  • mažina kaulų retėjimo (osteoporozės) tikimybę.

Linų sėmenys ypač naudingi tiems, kurie skundžiasi virškinamojo trakto problemomis. Linų sėmenyse esančios medžiagos saugo žarnyną ir skrandį nuo sudirginimo, slopina uždegimus, mažina rūgštingumą, padeda audiniams regeneruotis ir funkcionuoti, gerina šalinimo sistemos veiklą. Linų sėmenys tiesiog nuramina visą virškinamąjį traktą. 

Linų sėmenų pudingas su kiviais ir špinatais

Reikalingi produktai:

  • 200-250 ml sojų pieno,
  • 25-30 g linų sėmenų,
  • 2 kiviai,
  • saujelė špinatų lapų,
  • 1 arb. š. agavų sirupo (pasirinktinai)

Paruošimas

Vakare sumaišyti sojų pieną su linų sėmenimis ir padėti į šaldytuvą.

Ryte supjaustyti kivius, keletą gabalėlių dėti į stiklinės dugną (pasirinktinai).

Maisto plaktuvu suplakti sojų pieną su sėmenimis ir kivius iki vientisos masės. Supilti ant kivių.

Papuošti linų sėmenimis, uogomis, vaisių gabalėliais.

Pastaba: jeigu pilsite mažiau pieno – pudingas bus tirštesnis, jeigu daugiau – skystesnis.

Linų sėmenų pudingas su šilauogėmis ir bananais 

Reikalingi produktai:

  • 200-250 ml sojų pieno,
  • 25-30 g linų sėmenų,
  • 1 bananas,
  • 60 g šilauogių, mėlynių (arba kitų mėgstamų uogų)

Paruošimas

Vakare sumaišyti sojų pieną su linų sėmenimis ir padėti į šaldytuvą.

Ryte supjaustyti bananus, keletą griežinėlių dėti į stiklinės dugną (pasirinktinai).

Maisto plaktuvu suplakti sojų pieną su uogomis ir bananais iki vientisos masės. Supilti į stiklinę.

Papuošti kokoso drožlėmis, linų sėmenimis, uogomis, vaisių gabalėliais.

Pudingas tiks ir pusryčiams, ir sveikuoliškam dienos užkandžiui. 

„Kuras kūnui“

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.