Rimtas konkurentas tradiciniams kotletams – sveiki maltinukai be mėsos

Nors gali atrodyti, kad falafeliai – įmantrus ir sunkiai pagaminamas patiekalas, iš tiesų tai iš Vidurio Rytų atkeliavę maltinukai, pagaminti iš avinžirnių. Tai paprastas, tačiau itin sveikas, daug skaidulų ir kitų naudingų medžiagų turintis maisto užkandis, kurį dažnai renkasi vegetarai ir veganai. 

 Tradiciniai falafeliai.<br> 123rf.com nuotr.
 Tradiciniai falafeliai.<br> 123rf.com nuotr.
 Tradiciniai falafeliai.<br> 123rf.com nuotr.
 Tradiciniai falafeliai.<br> 123rf.com nuotr.
 Falafeliai pitoje.<br> 123rf.com nuotr.
 Falafeliai pitoje.<br> 123rf.com nuotr.
 Orkaitėje kepti falafeliai.<br> 123rf.com nuotr.
 Orkaitėje kepti falafeliai.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2018-02-27 11:08, atnaujinta 2018-02-27 11:19

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad falafelių ruošimas nereikalauja didelių pastangų, o juos drąsiai gali rinktis ir valgantys mėsą. 

Falafeliai gaminami iš avinžirnių – vienos seniausių ir šiandien labiausiai paplitusių ankštinių kultūrų pasaulyje. A.Rasmussen teigimu, falafeliai ypač populiarūs dėl sotumo, nes yra kaloringesni už kitus ankštinius produktus.

Avinžirniai yra ypač populiarūs Rytuose, Viduržemio jūros regione bei Afrikoje. Jie yra antra po sojų pupelių labiausiai paplitusi ankštinių daržovių rūšis pasaulyje. Žmonės juos mėgsta dėl to, kad be baltymų, juose taip pat gausu įvairių vitaminų bei mineralų. 

Avinžirnių rekomenduojama dėti į troškinius, patiekti vienus, kaip garnyrą ar su įvairiais padažais. Iš avinžirnių gaminami ne tik falafeliai, bet ir daržovių kepsneliai bei humusas“, – pasakoja maisto ekspertė. 

A.Rasmussen teigimu, falafeliai yra tokie universalūs, jog gali būti gaminami arba patiekiami beveik su viskuo – įvairiomis daržovėmis, padažais arba įsukami į lavašą ar pitą. 

„Gaminant svarbu būti kūrybiškais. Priklausomai nuo gaminimo būdo – avinžirnių susmulkinimo, rutuliukų dydžio, kepimo ar virimo trukmės ir naudojamų ingredientų – rezultatas gali skirtis, todėl eksperimentuokite ir raskite tinkamiausią variantą“, – sako A.Rasmussen ir pateikia kelis skirtingus falafelių receptus.

Klasikinis falafelių receptas

Reikės:

200 g avinžirnių, 

1 svogūno,

5 v. š žirnių miltų,

30 ml vandens, 

aliejaus, 

maltų juodųjų pipirų,

petražolių,

kalendrų.

Kaip gaminti 

Avinžirnius užpilkite vandeniu, pamirkykite per naktį ir išvirkite. Tuomet juos sutrinkite, suberkite smulkintą svogūną, petražoles ir sutrinkite viską iki vientisos masės. Vėliau suberkite miltus, pilkite vandenį, pagardinkite prieskoniais ir viską gerai išmaišykite. Iš gautos masės pradėkite formuoti nedidelius rutuliukus ir virkite juos aliejuje virš silpnos ugnies, kol gražiai apskrus. 

Iškeptus falafelius sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Falafelius patiekite vienus arba su pasirinktu garnyru. Skanaus!

Falafeliai pitoje

Reikės:

800 g avinžirnių,

150 g graikiško jogurto,

4 pitų,

2 a. š. kmynų,

2 a. š. šviežių smulkintų kalendrų,

2 skiltelių česnako ,

1 vnt. aitriosios paprikos, 

aliejaus, 

salotų lapų (pagal poreikį).

Kaip gaminti 

Per naktį išmirkytus avinžirnius nusausinkite, išvirkite ir įdėkite smulkinti į maisto smulkintuvą. Po truputį į masę įmaišykite kmynus ir kalendras. Smulkiai supjaustykite aitriąją papriką, sugrūskite česnako skilteles ir abu ingredientus įmaišykite į avinžirnių, kmynų ir kalendrų masę. Skoniui pagerinti galite įmaišyti žiupsnelį druskos ir pipirų. Gavę vientisą masę, šaukštu arba rankomis suformuokite vienodo dydžio rutuliukus. 

Keptuvėje įkaitinkite nedidelį kiekį aliejaus ir kiekvieną rutuliuką pakepkite apie penkias minutes – tol, kol jis įgaus auksinį atspalvį. Tuomet paskrudinkite pitą ir į vidų įdėkite gardžiai iškeptus falafelius ir salotų lapus. Viską vainikuokite šaukšteliu graikiško jogurto ir patiekite patiekalą. Skanaus!

Orkaitėje kepti falafeliai 

Reikės:

200 g avinžirnių,

1 svogūno,

1 šaukštelio kuminų miltelių,

1 česnako skiltelės,

aliejaus,

žiupsnelio druskos.

Kaip gaminti 

Per naktį išmirkytus avinžirnius nusausinkite, išvirkite ir dėkite į maisto smulkintuvą. Svogūnus smulkiai supjaustykite ir pakepinkite, kol suminkštės. Berkite į maisto smulkintuvą kartu su avinžirniais, taip pat įdėkite grūstą česnaką bei prieskonius ir viską gerai susmulkinkite iki vientisos masės. Iš gautos masės pradėkite formuoti norimo dydžio rutuliukus ir juos išdėliokite ant kepimo popieriumi padengtos skardos. 

Falafelius kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Ištraukę juos iš orkaitės, leiskite falafeliams keletą minučių atvėsti. Patiekite su salotomis, humusu ar jogurtiniu padažu. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.