Trys sveikesni Vaidos Kurpienės receptai Velykų stalui

Velykų stalas valgantiems pateikia gerokai mažiau iššūkių nei Kalėdos, aiškina žinoma mitybos ir sveikos gyvensenos specialistė Vaida Kurpienė. Pasak jos, taip yra todėl, kad pagrindinis šventinio savaitgalio patiekalas – sotumą suteikiantis, bet mažai kalorijų teturintis kiaušinis. 

 Šventėms V.Kurpienė siūlo pasigaminti patiekalų, kurie neapsunkis pilvo, tačiau suteiks daug malonumo gomuriui.
 Šventėms V.Kurpienė siūlo pasigaminti patiekalų, kurie neapsunkis pilvo, tačiau suteiks daug malonumo gomuriui.
 Ankštinių salotos.
 Ankštinių salotos.
 Troškinti burokėliai.
 Troškinti burokėliai.
 Garuose ruošta vištiena.
 Garuose ruošta vištiena.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 29, 2018, 2:33 PM, atnaujinta Mar 29, 2018, 2:39 PM

Tačiau, pasak specialistės, per Velykas vietoje tradicinių patiekalų galima išbandyti naujus ar pagamintus kitokiu nei įprastai būdu patiekalus. 

„Ant velykinio stalo tikrai bus kiaušinių, tačiau ilgesni šventiniai pietūs yra puiki proga paragauti sveikesnio maisto. Gyvenimo ritmas toks, kad kai kurios šeimos retai susėda kartu prie stalo. Tad šalia didžiosios šventės galima padaryti ir mažąją – išbandyti naujų ar bent jau kitaip pagamintų patiekalų”, – siūlo V.Kurpienė. 

Anot jos, vienas būdų Velykoms pasiruošti ir skanaus, ir daugiau vitaminų išlaikiusio maisto – tai gaminimas garuose. 

„Kalbant apie pagrindinius patiekalus, kepimas garuose išsaugo produktuose esančius vitaminus, mineralines medžiagas bei skaidulas. Todėl daržovių patiekalai būna sotesni, ir būna lengviau išvengti šventinio persivalgymo. Mėsos ir žuvies patiekalai bus sultingesni – tai padės išvengti apsunkimo pavalgius, turėsime daugiau energijos.  Tobulėjant garų gaminimo technologijoms, toks maistas yra skanesnis už įprastai pagamintą“, – teigia V.Kurpienė.

Ji per Velykas rekomenduoja išbandyti tris naujus skirtingus receptus, kurie turėtų patikti skirtingą skonį turintiems valgytojams. Visi patiekalai gaminami orkaitėje. 

Švelni pikantiška garuose ruošta vištiena

Reikalingi ingredientai: 

1 skiltelė česnako,

1 cm imbiero šaknies,

4 vištų krūtinėlės,

2 šaukštai sojų padažo su sumažintu druskos kiekiu. Jei namie turite tik įprasto, daugiau druskos į patiekalą nedėkite, 

1 žiupsnelis malto cinamono,

½ šaukštelio džiovintų raudonėlių,

1 žiupsnelis druskos.

Kaip gaminti 

Nulupkite česnako skiltelę ir imbierą, smulkiai juos sukapokite ar sutrinkite. Vištos krūtinėlę supjaustykite 1 cm storio juostelėmis. 

Vištieną sudėkite į karščiui atsparų dubenį ir marinuokite su sojų padažu, cinamonu, raudonėliais, česnakais, imbieru ir druska nuo 2 iki 3 valandų. 

Indą su vištiena įdėkite į orkaitę ir kepkite pasirinkę „Kepimo garuose“ programą, nustatę 80°C temperatūrą 15 minučių. Jei neturite garinės orkaitės, tuomet paimkite puodą,  pripilkite vandens ir pastatykite jį ant viryklės, o vištieną sudėkite į metalinį tinklelį virš puodo  — ji išsitroškins kylančiuose garuose.  

Patiekite pagardinę šviežiais builių lapeliais ar kitais žalumynais ir trupučiu sojų padažo. 

Orkaitėje troškinti burokėliai 

Reikalingi ingredientai:

400 g didelių burokėlių,

1 šakelė šviežių čiobrelių,

1 šakelė šviežių rozmarinų,

1 lauro lapas,

2 šaukštai alyvuogių aliejaus,

3 grūdeliai kvapiųjų pipirų,

pipirai,

3 lengvai grūstos kadagio uogos,

1 žiupsnelis druskos.

Kaip gaminti

Nušveiskite burokėlius, sudėkite juos ant didelio kepimo popieriaus lakšto. Pridėkite čiobrelius, rozmarinus, lauro lapą, alyvuogių aliejų, kvapiuosius pipirus, pipirus, grūstas kadagio uogas, žiupsnelį druskos ir sandariai suvyniokite. 

Ryšulėlį su burokėliais dėkite į kepimo skardą ir statykite ją į orkaitę, įkaitinkite iki 200°C, tuomet sumažinkite kaitrą iki 180°C temperatūros ir kepkite 35 minutes. Tada dar sumažinkite karštį iki 150°C ir kepkite toliau, kol įbedus peilį burokėliai pasirodys minkšti. 

Išvyniokite burokėlius, perpjaukite juos per pusę, o patiekdami ant viršaus sudėkite prieskonius, su kuriais daržovės kepė. Šis garnyras gali būti patiekiamas šiltas arba šaltas. 

Orkaitėje keptos ankštinių salotos su citrinų sviestu ir migdolais 

Reikalingi ingredientai: 

100 g cukrinių žirnių,

100 g snieginių žirnių,

100 g šparaginių pupelių,

100 g daržinių pupelių,

100 g įprastų pupų,

1 žalioji citrina,

5 šakelės dašių (galite keisti ir džiovintais),

30 g sviesto,

druska ir pipirai pagal skonį.

Kaip gaminti

Nuplaukite, nupjaukite visų pupelių ir žirnių ankščių galiukus, ankštis perpjaukite per pusę. 

Sudėkite į garinimo indą su skylutėmis ir pabarstykite druska.

Nutarkuokite žaliosios citrinos žievelę ir išspauskite sultis. Žievelę ir sultis sumaišykite nedideliame dubenėlyje ir uždenkite maistine plėvele. 

2 dašių šakeles atsidėkite puošimui, nuskabykite lapelius nuo likusių šakelių. 

Dėkite sviestą į karščiui atsparų indą, jį kartu su pupelėmis kepkite įjungę kepimo garuose programą 96°C temperatūroje 18 minučių. Jei neturite garinės orkaitės, tuomet paimkite puodą,  pripilkite vandens ir pastatykite jį ant viryklės, o pupeles sudėkite į metalinį tinklelį virš puodo. Kai jos išsitroškins, apipilkite jas tirpintu sviestu. 

Sumaišykite sviestą su žaliųjų citrinų žievelėmis ir sultimis. Paruoštas pupeles sumaišykite su dašių lapeliais, pagardinkite druska ir pipirais, apliekite citrinų skonio sviestu. 

Gerai išmaišykite ir patiekite gražiame dubenėlyje, papuoškite dašių šakelėmis ir pabarstykite migdolų drožlėmis. 

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.