Aliaskoje gyvenanti lietuvė pasidalijo patarimais, kaip išvirti natūralų kaulų sultinį

Atšiauriausioje JAV valstijoje Aliaskoje gyvenančios mitybos terapijos konsultantės Daivos Gaulytės (51 m.) patarimų, kaip sveikai maitintis, klauso net vegetarai ir veganai. Nepaisant to, kad moteris nerekomenduoja apsiriboti vien tik augaline mityba, bet skatina rinktis ir gyvulinės kilmės produktus.

 Natūralūs kaulų sultiniai yra ne tik gardūs, bet ir padeda atstatyti žarnyną, aprūpinti jį kolagenu.<br> D.Gaulytės nuotr. 
 Natūralūs kaulų sultiniai yra ne tik gardūs, bet ir padeda atstatyti žarnyną, aprūpinti jį kolagenu.<br> D.Gaulytės nuotr. 
 Natūralūs kaulų sultiniai yra ne tik gardūs, bet ir padeda atstatyti žarnyną, aprūpinti jį kolagenu.<br> D.Gaulytės nuotr. 
 Natūralūs kaulų sultiniai yra ne tik gardūs, bet ir padeda atstatyti žarnyną, aprūpinti jį kolagenu.<br> D.Gaulytės nuotr. 
 D.Gaulytė amerikiečius ir lietuvius moko sveikos mitybos paslapčių.<br> Asmeninio albumo nuotr. 
 D.Gaulytė amerikiečius ir lietuvius moko sveikos mitybos paslapčių.<br> Asmeninio albumo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-04-16 12:30, atnaujinta 2023-04-12 12:06

Maža to, lietuvė siūlo valgyti įvairias skerdienos dalis, neišskiriant vidaus organus ir skatina valgyti natūralius kaulų sultinius.

Iš pradžių tokie Daivos patarimui maistui vartoti viską: ir gyvulių kaulus, ir vidaus organus, amerikiečiams skambėdavo keistai.

Tačiau dabar JAV prasidėjo judėjimas, skatinantis vartoti visą gyvulio mėsą, o natūralių kaulų sultinių dieta pastaruoju metu yra „ant bangos“.

Kaip dienraščio „Lietuvos rytas“ priedui „Gyvenimo būdas“ duotame interviu sakė D.Gaulytė, valgant vien augalinį maistą organizmas neaprūpinamas vitaminu B12 ir negauna kolageno, kuris mums yra labai svarbus. Juk iš kolageninio audinio sudarytos mūsų venos, arterijos, visa virškinimo sistema.

„Jeigu esi sveikas, to trūkumo gal ir nejausi. Bet vaikams, ypač sergantiems alergijomis, autizmu, būtina valgyti iš kaulų virtus kaulų sultinius, gyvulio vidaus organus.

Sultinių dieta ir maistas iš gyvulio vidaus organų padeda atstatyti žarnyną, aprūpinti jį kolagenu“, – paaiškino mitybos specialistė.

Pašnekovė mielai sutiko pasidalinti kaulų sultinio receptu, kurį išvirti nėra taip sudėtinga, kaip galima pamanyti. Tiesa, moteris įspėjo, kad gamindama nesilaiko griežtų taisyklių ir nieko nesveria, tad tikslių sudedamųjų dalių kiekių čia nebus.

Skaitytojams ji siūlė gaminant pasitikėti savo skoniu ir dėti visko tiek, kiek patiems atrodo teisinga.

Kaulų sultinys

Į puodą su vandeniu, trupučiu obuolių acto ir druskos sudėkite bet kokio gyvūno (vištos, žąsies, anties, kalakuto, kiaulės, avies, jaučio, žuvies) kaulus. Obuolių acto rūgštis padeda kauluose esančius mineralus ištirpdyti į sultinį.

Galima vieno gyvulio kaulus maišyti su kito. Jie nebūtinai turi būti vienos rūšies. Tik žuvies su mėsinių gyvulių kaulais nereikia maišyti, nes žuvies kaulus sultiniui reikia virti trumpiau.

Verdant reikia nugraibyti ištirpusius riebalus, perkošti per marlę ir supilti į stiklainius, kad būtų galima naudoti vėliau. Kiek virti kaulus, negalima pasakyti tiksliai. Viskas priklauso nuo kaulų tvirtumo, taip pat nuo gyvulio amžiaus. Jaunų gyvūnų kaulai verda trumpiau. Ar kaulai išvirė, galima sužinoti iš to, ar sąnariai jau ištirpę.

Sąnariams pradėjus tirpti, kai virti lieka apie 2 valandas, metas į sultinį dėti daržoves ir prieskonius – morkas, salierus, svogūnus – maždaug tokiu santykiu: 1 kg svogūnų, 500 g morkų ir 500 g salierų.

Iš prieskonių dedami laurų lapeliai, pipirai, galima čiobrelių ar raudonėlių, į žuvies sultinį – krapų. Druskos – pagal skonį.

Išvirtą sultinį Daiva atvėsina, nukošia, pakuoja ir šaldo. Vėliau tai panaudoja ne tik virdama sriubas, troškinius, bet ir darydama įvarius padažus. Taip pat sultinyje ji verda pupeles, daugiaryžį, bulves bulvinei košei, net avižinę košę! Arba geria paruoštą sultinį kaip karštą gėrimą, kartais pagardindama plaktu žaliu kiaušiniu arba žalumynais, daržovėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.