Iškylai po atviru dangumi – trys užkandžiai, kurie patiks ir dideliems, ir mažiems

Valgyti lauke – vienas lengviausiai įgyvendinamų žemiškų malonumų. Suorganizuoti iškylą nėra sudėtinga, o ir rinktis galima pačias įvairiausias vietas – terasą, balkoną, sodo pavėsinę ar tiesiog pievą. 

 Tortilijų suktinukai.<br> 123rf.com nuotr.
 Tortilijų suktinukai.<br> 123rf.com nuotr.
 Užkandis su sojų varške.<br> 123rf.com nuotr.
 Užkandis su sojų varške.<br> 123rf.com nuotr.
 Vištienos iešmeliai.<br> 123rf.com nuotr.
 Vištienos iešmeliai.<br> 123rf.com nuotr.
 Karšti sumuštiniai puikiai tinka iškylai.<br> 123rf.com nuotr.
 Karšti sumuštiniai puikiai tinka iškylai.<br> 123rf.com nuotr.
 Dzadzikio padažas.<br> 123rf.com nuotr.
 Dzadzikio padažas.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 12, 2018, 12:36 PM

Vis tik neretai susiruošus iškylauti kyla klausimas, kokius užkandžius rinktis, kad jais patenkinti liktų visi šeimos nariai. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen pataria planuoti iškylos patiekalus ne tik pagal šeimos narių pomėgius, bet ir apgalvoti, ar bus patogu juos valgyti gamtoje.

Vietoje sumuštinių – tortilijų suktinukai 

Maisto ekspertės teigimu, tam tikri maisto produktai ir jų deriniai vadinami iškylų klasika – tai švieži agurkai, pomidorai ir sumuštinukai su šaltai rūkytu kumpiu, vytinta ar džiovinta dešra. A.Rasmussen šį sezoną siūlo pradėti kitaip ir tradicinę sumuštinių duoną iškeisti į tortilijas ar lavašą.  

„Tortilijos – tikras išsigelbėjimas norint greitai paruošti lengvą užkandį, o svarbiausia – juose patiektas daržoves ir mėsą ypač mėgsta vaikai. Šį plona duona tinka su įvairiais – šiltais ir šaltais, mėsos ir vegetariškais ar saldžiais įdarais.

Planuojantiems iškylauti be kepsninės į iškylų krepšį siūlau įsidėti tofu sūrio su šviežiomis arba konservuotomis daržovėmis tortilijų įdarui, o grilio mėgėjams rekomenduoju išmėginti vištienos iešmelius su dzadzikio padažu”, – pasakoja A.Rasmussen ir pateikia pirmąjį pikniko užkandžių receptą.

Vištienos iešmeliai su dzadzikio padažu

Reikės:

2 vnt. vištienos krūtinėlių,

300 g tortilijų pakuotės,

1 raudonosios paprikos,

1 geltonosios paprikos,

1 citrinos,

1 česnako skiltelės,

raudonėlio,

šiek tiek šviežių špinatų ir petražolių.

Dzadzikio padažui:

3 vnt. trumpavaisių agurkų,

400 g graikiško jogurto,

1 česnako skiltelės,

1 v. š. alyvuogių aliejaus.

Gaminimas

Vištienos krūtinėlę ir papriką supjaustykite gabaliukais ir suverkite ant medinio iešmelio. Tuomet apšlakstykite citrinos sultimis, užberkite raudonėlio bei smulkinto česnako. Taip paruoštą mėsą palaikykite uždarame inde tol, kol įkaitinsite žarijas kepsninėje. 

Sudėję vištieną kepti ant grotelių, sumaišykite dzadzikio padažą iš agurkų minkštimo, česnako skiltelės ir graikiško jogurto. 
Padažą pagardinkite šlakeliu alyvuogių aliejaus. 

Iškepusią vištieną ir paprikas patiekite iešmeliuose su padažu arba atskirus gabalėlius įvyniokite į tortiliją su špinatais, prieskoninėmis žolelėmis ir dzadzikio padažu. Skanaus! 

Tofu sūris – sulieknėti norinčioms šeimos damoms 

Tofu sūris, dar kitaip vadinamas tiesiog sojų varške, visame pasaulyje yra vegetarų bei figūrą prižiūrinčių moterų mėgstamas produktas. 100 gramų šio sūrio teturi 73 kalorijas. 

A.Rasmussen teigimu, kulinarai taip pat mėgsta tofu sūrį, nes jis dera su pačiais įvairiausiais maisto produktais.

„Šis lengvai virškinamas sūris naudojamas įvairiuose patiekaluose – ypač  tinka salotose, desertuose tampa saldžiu pagardu, o padažuose puikiai prisitaiko prie ten esančių ingredientų ir papildo sodriu skoniu“, – sako A.Rasmussen ir dalijasi tortilijų su tofu sūriu receptu. 

Reikės:

120 g vyšninių pomidorų,

300 g tortilijų pakuotės,

60 g pupelių,

60 g kukurūzų,

200 g tofu sūrio,

1 raudonosios paprikos,

1 avokado,

1 žaliosios citrinos,

aitriųjų paprikų padažo.

Gaminimas

Supjaustykite vyšninius pomidorus per pusę, susmulkinkite avokadą ir papriką. Nusunkite skystį nuo pupelių ir kukurūzų bei rankomis sutrinkite tofu sūrį. Paruoškite tortiliją – į vidurį, daugmaž lygiomis dalimis, įdėkite po valgomąjį šaukštą kukurūzų ir pupelių, o ant viršaus užberkite tofu sūrio, pomidorų, avokado. Pagardinkite žaliosios citrinos sultimis, o jeigu mėgstate aštriau – aitriųjų paprikų padažu.

Suvyniokite į tortiliją ir skanaukite!  

Kepti itališki mocarelos ir saliamo sumuštiniai

Tradicinių iškylų meniu mėgėjams, maisto ekspertė A.Rasmussen siūlo trumpam nusikelti į saulėtąją Italiją ir pasigaminti klasikinius itališkus sumuštinius. 

„Šis užkandis pamalonins kiekvieno šeimos nario gomurį. Gamindami itališkus sumuštinius įtraukite ir vaikus – ant prancūziško batono riekelių žaismingai dėliokite saliamio dešrą, špinatus, mocarelą, pesto padažą ir kitus mėgstamus ingredientus“, – siūlo A.Rasmussen bei dalijasi mocarelos ir saliamio sumuštinių receptu. 

Reikės:

10 riekių forminės duonos,

10 saliamio griežinėlių,

10 g česnakinio sviesto,

2 vnt. pomidorų,

80 g mocarelos sūrio,

10 šakelių baziliko,

šiek tiek pesto padažo,

druskos.

Gaminimas

Ant duonos riekelių užtepkite šiek tiek pesto padažo ir česnakinio sviesto. Tuomet ant kiekvienos duonos riekės dėkite po riekelę pomidoro ir saliamio bei galiausiai uždėkite mocarela sūrio. 

Sumuštinius pabarstykite druska ir kepkite apie 10 min. 150 laipsnių temperatūroje, kol išsilydys sūris ir apskrus duona. 

Iškeptus sumuštinius galite papuošti šakele baziliko. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.