Ką reikia žinoti apie graikiškas salotas: receptas ir patarimai

Graikiškos salotos šiuo metu karaliauja ne tik savo gimtinėje – jas pamėgo viso pasaulio gyventojai, nes karštuoju metų laiku tai vienas labiausiai gaivinančių patiekalų. 

Graikiškose salotose nėra jokių lapinių daržovių.<br>123rf nuotr.
Graikiškose salotose nėra jokių lapinių daržovių.<br>123rf nuotr.
Graikiškose salotose nėra jokių lapinių daržovių.<br>123rf nuotr.
Graikiškose salotose nėra jokių lapinių daržovių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 28, 2018, 10:07 AM, atnaujinta Jun 27, 2022, 5:45 PM

Spalvingos, lengvos, kupinos puikiai derančių ingredientų, sukuriančių nepakartojamą skonį.

Graikai jas vadina „horiatiki“ – išvertus iš graikų kalbos, tai reiškia kaimą.

Skirtingose Graikijos vietovėse šių salotų receptūra gali šiek tiek skirtis, tačiau visur dominuoja tie patys penki ingredientai: pomidorai, agurkai, alyvuogių aliejus, alyvuogės ir fetos sūris. O kai kuriose Graikijos salose vietoje fetos naudojamas kitas sūris.

Šių salotų pagrindas – prisirpę sodraus skonio pomidorai, supjaustyti kąsnio dydžio gabalėliais.

Taip pat – stambiai pjaustyti agurkai. Namų šeimininkės Graikijoje ar užeigų virėjai jų nelupa.

Dar vienas svarbus ingredientas – raudonasis svogūnas, dažniausiai pjaustomas žiedeliais.

Dažnai, bet ne visuomet į salotas dedama juodųjų alyvuogių, o salotų viršūnę būtinai puošia fetos sūris. Jis nėra nei pjaustomas, nei smulkinamas – didelis jo gabalas arba keletas mažesnių dedama ant salotų viršaus. 

Po to salotos apliejamos alyvuogių aliejumi bei paskaninamos druska. Juodieji pipirai – pagal poreikį.

Kartais salotos apibarstomos raudonėliu.

Svarbu: graikiškose salotose nėra salotų lapų! Klysta tie, kurie mano, jog jie čia būtini. „Į graikiškas salotas dėti salotų lapus – nusikaltimas Graikijos virtuvei“, – portalui „Food Republic“ pakomentavo Niujorke įsikūrusio graikiškų patiekalų restorano „Molyvos“ šefas Carlosas Carreto.

Graikiškos salotos arba „Horiatiki“

Ingredientai:

  • 2-3 pomidorai;
  • 1 vidutinio dydžio agurkas;
  • 5-6 juodosios alyvuogės;
  • 1 nedidelis svogūnas;
  • 50-60 g fetos sūrio gabalėlis;
  • itin tyras alyvuogių aliejus;
  • druska.
Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.