Kai būdama studentė grįždavau į tėviškę Plungės rajone, mama manęs dažnai klausdavo, ką skanaus išvirti. Niekada neatsisakydavau nei košės, nei sriubos. Su šiais patiekalais aš užaugau. Iš pradžių mums juos virdavo močiutė, o po to, perėmusi jos receptus, – mama.
Dabar ir aš juos verdu savo šeimai. Vaikams ir vyrui itin patinka šilkinė perlinių kruopų košė – šilkinė, nes švelni. O visa jos švelnumo paslaptis – košei naudojamos tarkuotos šviežios bulvės.
Dalinuosi receptu – jis tikrai to vertas. Išbandykite – gal patiks ir jums.
Šilkinė perlinių kruopų košė
Reikės:
- stiklinės perlinių kruopų,
- 3-4 šviežių bulvių,
- 1-2 svogūnų,
- gabalėlio rūkytų lašinių ar šoninės,
- 2-3 stiklinių pieno arba sultinio,
- druskos pagal skonį.
Kaip gaminti
Kruopas išmirkykite ir išvirkite. Jei paruošite jas iš vakaro, kitą dieną pietus ar vakarienę išvirsite labai greitai.
Bulves sutarkuokite smulkia tarka, kaip bulviniams blynams.
Supjaustytus svogūnus ir lašinius paskrudinkite puode, kai lašinukai aptirps, suberkite išvirtas perlines kruopas, supilkite tarkuotų bulvių masę, pilkite pieno ar sultinio, berkite druskos ir maišydami virkite apie pusvalandį, kol bulvių tarkiai suvirs. Jeigu trūksta skysčio, papildykite.
Galima pagardinti spirgučių ir svogūnų padažu, valgyti su raugintais agurkais, užsigerti kefyru ar pienu.