Putpelės su gurmaniškomis bulvėmis, kokių turbūt dar neragavote

Kepti karveliai į burną patys neskrenda, sako tautosaka. Ir karvelių dabar retai sutiksi ant eilinio lietuvio stalo, nors ką jau čia karveliai, net ir putpelių mėsos neaptikau jokioje prekybos centro vitrinoje ar šaldiklyje. 

 Svieste troškintos putpelės su bulvėmis.<br>Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“. 
 Svieste troškintos putpelės su bulvėmis.<br>Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“. 
Daugiau nuotraukų (1)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

Oct 20, 2018, 12:26 PM

Labiausiai putpelės man patiko tuo, kad iškart ruošiama porcija paukštienos, kurios nereikia pjaustyti – ir visi valgytojai gauna po du sparnelius ar dvi šlauneles, dėl ko dalinant vištą neretai kyla karas.

Itin gurmaniškai paruoštos putpelės yra valgomos su visai kauliukais, kurie, ilgėlesnį laiką troškinti, tampa tikrai sukramtomais.

Dvaro virėjai mane bartų už bulvinį garnyrą, anuomet, kai buvo madinga valgyti paukščiukus, jie buvo tiekiami su kruopomis ir pastarnokais, morkomis ar ropėmis.

Ir dar linksmesnis reikalas – padykę dvarininkai putpeles valgydavo uždengti didele marška, kad galėtų nevaržomai čespėti, apčiulpti kaulus ir kvėpuoti nuostabiais aromatais, kurie po marška iškvėpindavo valgytoją ne mažiau, nei prabangiausi kvepalai. Argi ne prabanga kvepėti keptais karveliais?

Na, o mano patiekalas –  su gurmaniškomis bulvėmis, tokių vargu, ar esate ragavę.

Svieste troškintos putpelės su giroje karamelizuotomis buvėmis

Dviems porcijoms reikės:

2 kepti paruoštų putpelių,

4 vidutinių bulvių,

1 mažos kriaušės,

2 mažų česnako skiltelių,

100 g lydyto sviesto,

1 a. š. druskos,

100 ml natūralios duonos giros,

1 a. š. rudojo cukraus,

šviežio raudonėlio,

trupučio raudonųjų pipirų.

Kaip gaminti

Putpelės nuplaunamos, nusausinamos. Kriaušė pjaunama perpus ir kiekviena pusė kemšama į putpelę. Kaičiamas puodas su vandeniu ir jam užvirus į jį sudedamos skustos ir į keturias dalis supjaustytos bulvės. Verdama, kol jos suminkštėja.

Keptuvėje išlydomas sviestas, į jį sudedamos nuluptos ir į kelias dalis supjaustytos česnako skiltelės ir sudedamos putpelės. Kepama apie 5 minutes ant didžiausios ugnies, tuomet putpelės apverčiamos, pabarstomos puse šaukštelio druskos, užmalama raudonųjų pipirų, dedami raudonėliai, keptuvė dengiama dangčiu ir paliekama troškintis ant minimalios ugnies 10–12 minučių. 

Tuo metu įkaitinama kita keptuvė, į ją sudedamas cukrus, jam pradėjus lydytis supilama gira ir sudedamos virtos bulvės. Troškinama didelėje kaitroje, kol bent pusė skysčio išgaruoja, nelygu temperatūrai tai trunka nuo 10 iki 15 minučių.

Tiekiant į lėkštę dedama putpelė, palaistoma sviestu, kuriame kepė. Aplink dėliojamos bulvės.

Receptu pasidalino „Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.