Vakarienė per 20 minučių: vištiena padaže su grybais ir agurkais

Besikalbant su draugais ar bičiuliais apie maistą neretai paklausiu – kur semiesi įkvėpimo maisto gamybai? Ir nekukliai pasiteirauju – ar skaitai tai, ką rašau aš? Ir jei ne – kodėl? Ir štai tada gaunu įvairiausių komentarų, kurie padeda man tęsiant šio tinklaraiščio temas ar kuriant naujas.

Vištiena kreminiame grybų ir agurkų padaže. <br> Nuotr. iš valgiai.lt
Vištiena kreminiame grybų ir agurkų padaže. <br> Nuotr. iš valgiai.lt
Daugiau nuotraukų (1)

valgiai.lt

2019-01-09 15:57, atnaujinta 2023-01-08 13:14

Vienas komentaras man itin giliai įstrigo ir privertė susimąstyti. Kai paklausiau, ar skaitai, sulaukiau atsakymo: „Kartais, bet retai“. Kai paklausiau, kodėl, man atsakė: „O tu rašai apie patiekalus, kuriuos galėtum pagaminti greitai ir nesudėtingai? Koldūnai nesiskaito!“ Ir tai privertė mane susimąstyti. 

Juk galima ilgai triūsti ties kulinarinėmis plonybėmis, bet tam reikia nusiteikimo, laiko ir noro. O kai parleki vakare namo pavargęs, alkanas kaip šuo ir dar šeima jau suka ratus aplink šaldytuvą – nėra kada demonstruoti aukštosios kulinarijos. Reikia karšto, skanaus ir gardaus maisto dabar. Per 15 minučių. Nes dar laukia krūva namų reikalų bei pareigų. 

Todėl būtent tokiems skubantiems ir išalkusiems bus skirtas šis įrašas: kaip pasigaminti maisto nesugaištant begalės laiko.

Pagrindinis šio patiekalo aspektas bus padažas. Visa kita suksis aplink jį. Taigi pradžioje – kaip gaminamas padažas, vėliau – visas vakarienės patiekalas.

Stroganovietiškas padažas

Reikalingi produktai: 

  • 1 didelė svogūno galva,
  • 2-3 rauginti agurkai,
  • 200-300 g pievagrybių arba keli džiovinti baravykai,
  • 200 ml grietinėlės,
  • 100 ml pieno,
  • šaukštas miltų,
  • šaukštelis garstyčių,
  • šaukštelis pomidorų pastos,
  • druskos ir juodųjų pipirų,
  • aliejaus kepimui.

Kaip gaminti

Svogūną supjaustome pusžiedžiais ir kepame ant įkaitusio aliejaus, kol taps tamsiai auksinės, gintaro spalvos.

Beriame riekelėmis pjausytus pievagrybius, kepame kol ims ruduoti.

Beriame 2-4 cm ilgio šiaudeliais pjaustytus agurkus, pakepiname pusę minutės pamaišydami.

Į pieną beriame miltus, išmaišome, kad neliktų gumuliukų.

Į keptuvę pilame grietinėlę, pieną su miltais.

Dedame garstyčias, pomidorų pastą.

Jei turime džiovintų baravykų - sumalame blenderyje ar kavamalėje iki miltų ir suberiame į keptuvę.

Pasūdome, papipiriname ir viską išmaišome, kad produktai pasiskirstytų tolygiai, palaukiame, kol užvirs.

Jei per tirštas padažas - įpilame dar šiek tiek pieno.

Nukaičiame, kai padažas ims burbuliuoti ir naudojame patiekalams gardinti.

Tokio padažo paruošimas užtrunka 5-7 minutes su visais pasiruošimais. Ir jis visiškai „stroganovietiškas“ – jame grietinėlė, grybai, rauginti agurkai ir garstyčios. Ir nenaudokite marinuotų agurkų – tik raugintus! Marinuoti acte agurkai sugadins visą padažo struktūrą.

Pievagrybiai taip pat nėra labai svarbūs, jeigu turite džiovintų baravykų. Sumalus juos į miltus jie tampa fantastišku prieskoniu! Suteikia patiekalui ir intensyvų grybų aromatą ir skonį. Taigi, grybų  miltai bus kur kas geriau, nei tiesiog švieži pievagrybiai.

Vakarienės konstravimas: nusiperkat vištienos – krūtinėlės ar šlaunelių mėsos be kaulo, supjaustot juostelėmis, šiek tiek pasūdot ir kelias minutes pakepat, kad imtų skrusti ir taptų auksinės spalvos. Vištiena iškepa per kelias minutes, ilgai neužtruks. Atidedat į šoną ir toje pačioje keptuvėje gaminate padažą. Kai padažas bus paruoštas – sudedat į jį pakeptą vištieną, išmaišot, kad apsiveltų padažu bei vėl sušiltų ir štai jums beveik stroganovietiška vištiena. Lygiai taip pat sėkmingai galima naudoti kalakutieną, kiaulienos nugarinę ar net žuvį (tik be odos, stambius filė gabalus).

O jeigu maisto gamybą pradėsite nuo to, kad į puodą įpilsite karšto vandens ir pastatysite šalia ant viryklės, tai gaminant padažą jis užvirs ir jame sėkmingai išvirs makaronai ar kubeliais pjaustytos bulvės. Tai savarankiškas procesas, kuriam nereikia didelio dėmesio bei priežiūros, ir jis neužtrunka ilgai.

Štai taip – per 15, daugiausiai 20 minučių pagaminsite gardų ir sotų patiekalą visai šeimai. Dėkit į lėkštes, užbarstykite kapotais prieskoniniais žalumynais ir tiekite į stalą. 

Skanaus!

Receptu pasidalijo „Valgiai“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.