Žalieji avokadų blyneliai: ne mažiau gardūs už tradicinius, bet sveikesni

Avokadas yra daug kur lengvai pritaikomas vaisius, pasižymintis aibe sveikatai naudingų savybių. Ne veltui jis yra toks populiarus.

 Renata Ničajienė pamokė, kaip iškepti gardžius ir sveikus žaliuosius avokadų blynelius. 
 Renata Ničajienė pamokė, kaip iškepti gardžius ir sveikus žaliuosius avokadų blynelius. 
 Žaliųjų avokadų blynelių bokšteliai, papuošti be lukšto virtais kiaušiniais ir daigintais žalumynais. 
 Žaliųjų avokadų blynelių bokšteliai, papuošti be lukšto virtais kiaušiniais ir daigintais žalumynais. 
Avokadai ne tik buvo vienas svarbiausių blynelių ingredientų, bet ir atliko riebalų vaidmenį.
Avokadai ne tik buvo vienas svarbiausių blynelių ingredientų, bet ir atliko riebalų vaidmenį.
Kiaušinius be lukšto paprasta išvirti įleidus juos į maišelius, o po to šiuos maišelius sudėjus į verdantį vandenį.
Kiaušinius be lukšto paprasta išvirti įleidus juos į maišelius, o po to šiuos maišelius sudėjus į verdantį vandenį.
 Avokadų blynelius mokė ruoši žinoma tinklaraštininkė ir kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. 
 Avokadų blynelius mokė ruoši žinoma tinklaraštininkė ir kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. 
 Avokadų blynelius mokė ruoši žinoma tinklaraštininkė ir kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. 
 Avokadų blynelius mokė ruoši žinoma tinklaraštininkė ir kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. 
 Avokadų blynelius mokė ruoši žinoma tinklaraštininkė ir kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. 
 Avokadų blynelius mokė ruoši žinoma tinklaraštininkė ir kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. 
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Mar 3, 2019, 10:25 AM, atnaujinta Feb 28, 2022, 5:30 PM

Bet ar kada pagalvojote, kad iš avokado taip pat galima iškepti ir blynus? 

Būtent taip jį panaudoti pasiūlė žinoma maisto tinklaraštininkė ir ne vienos populiarios kulinarinės knygos autorė Renata Ničajienė, pakvietusi į populiarųjį vaisių pažvelgti kitaip.

Kai buvo pakviesta į maisto tinklaraštininkėms ir žurnalistėms „Malsenos“ surengtas madingų blynų dirbtuves, Renata gavo užduotį pristatyti netradicinį nesaldžių blynų receptą.

Vėliau moteris prisipažino, kad mieliau būtų kepusi saldžius blynus, nes būtent desertai yra stiprioji jos pusė, kurie R.Ničajienę ir išgarsino.

Nepaisant to, žinoma tinklaraštininkė priėmė jai mestą iššūkį ir maloniai nustebino, pamokiusi, kaip iškepti gardžius žalios spalvos avokadų blynelius su lašiša ir garstyčių padažu, ant kurių bokštelių uždėjo šiuo metu ypač madingus be lukšto virtus kiaušinius ir visa tai papuošė daigintais žalumynais.

Anot R.Ničajienės, avokadai yra ne tik vienas pagrindinių šių blynelių tešlos ingredientų, bet ir atlieka riebalų vaidmenį. Taigi blynus galima būtų kepti ir visiškai be aliejaus, tiesa Renata vis dėlto nusprendė plonu sluoksniu išpurkšti aliejumi keptuvę.

Blyneliams moteris naudojo ir sveikesnius savo pamėgtus speltų miltus. Taigi valgytojų visiškai negraužė sąžinė dėl to, kad blynai galbūt nėra pats sveikiausias patiekalas.

Pagal R.Ničajienės pasiūlytą receptą iškeptuose blyneliuose maloniai jautėsi avokadų skonis. Jeigu mėgstate šį vaisių, toks patiekalas jums turėtų patikti, tad drąsiai jų pasigaminkite namuose.

Beje, įdėjus į tešlą šiek tiek daugiau cukraus, galima paruošti ir tų pačių blynų saldžiąją versiją.

Gražiai pateikti žalieji avokadų blyneliai neabejotinai pradžiugins vėlyvųjų savaitgalio pusryčių susirinkusius namiškius. Taip pat jie gali tapti išties šventišku Užgavėnių patiekalu.

Tad kaip pasigaminti žalius, sveikus, kitokius ir svarbiausia gardžius avokadų blynelius?

Tešlai reikės:

  • 1 prinokusio avokado; 
  • 20 g šviežių kalendrų (jeigu jų nemėgstate, galite ir nedėti);
  • 1 šaukšto žaliosios citrinų sulčių; 
  • 125 ml raugintų pasukų;
  • 1 kiaušinio;
  • 250 ml šviesių speltų miltų;
  • 1 a. š. kepimo miltelių;
  • 1 a. š. nerafinuoto cukranendrių cukraus;
  • 1 a. š. druskos;
  • maltų juodųjų pipirų pagal skonį;
  • purškiamo alyvuogių aliejaus. 

Pateikimui reikės: 

  • 3 kiaušinių'
  • 3 plonai pjaustytų sūdytos lašišos riekelių.

Padažui reikės: 

  • 1 a. š. grūdėtųjų garstyčių;
  • 1 v. š. citrinų sulčių;
  • 3 v. š. tyro alyvuogių aliejaus;
  • 0,5 a. š. medaus;
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį. 

Papuošimui reikės:

daigintų žalumynų, šviežių kalendrų šakelių.

Avokado minkštimą užpilkite žaliosios citrinos sultimis, raugintomis pasukomis, įmuškite kiaušinį ir sutrinkite elektriniu trintuvu į vientisą masę. 

Suberkite kalendrų lapelius, druską su pipirais ir cukrų, sutrinkite iki vientisumo. 

Speltų miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir įmaišykite į paruoštą žaliąją masę. 

Keptuvę įkaitinkite, lengvai papurškiame alyvuogių aliejaus ir ant vidutinės kaitros kepkite nedidelius blynelius. 

Kol kepa blyneliai išvirkite kiaušinius be lukšto. 

Jeigu bijote, kad nepavyks išvirti kiaušinio be lukšto, įleidus jį į šaukštu išsukto verdančio vandens sūkurį, R.Ničajienė siūlė išbandyti paprastesnį būdą: puodelius ar nedidelius dubenėlius išklokite maistine plėvele, ją lengvai ištepkite aliejumi. Į puodelius įmuškite po kiaušinį (galite jį iškart pagardinti druska ir pipirais) ir plėvelę užsukite. Tada į verdančio vandens puodą sudėkite taip paruoštus kiaušinius ir virkite apie 3-4 minutes. Liks kiaušinius išgriebti iš vandens ir išimti iš plėvelės.
 
Dar reikia pasiruošti garstyčių padažą. Garstyčias sumaišykite su citrinų sultimis ir medumi, įpilkite alyvuogių aliejaus, suplakite ir paskaninkite druska bei pipirais. 

Žaliuosius avokadų blynelius R.Ničajienė rekomendavo pateikti sudėtus vieną ant kito po tris-keturis, kaip bokštelius. Ant šių bokštelių viršaus uždėkite suraitytos lašišos griežinėlių, o ant jos - tik išvirtą kiaušinį be lukšto.

Apšlakstykite visa tai garstyčių padažu, užbarstykite maltų pipirų ir puoškite daigintais žalumynais.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.