Pavasariškai margas ir gaivus tortas: tikrai gaminsiu šventėms

„Per Velykas norisi kuo daugiau žalumos – ne tik lauke, bet ir ant stalo.

Pavasariškas tortas iš biskvitų su špinatais.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Pavasariškas tortas iš biskvitų su špinatais.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Pavasariškas tortas iš biskvitų su špinatais.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Pavasariškas tortas iš biskvitų su špinatais.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Pavasariškas tortas iš biskvitų su špinatais.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Pavasariškas tortas iš biskvitų su špinatais.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Pavasariškas tortas iš biskvitų su špinatais.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Pavasariškas tortas iš biskvitų su špinatais.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Pavasariškas tortas iš biskvitų su špinatais.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Pavasariškas tortas iš biskvitų su špinatais.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Pavasariškas tortas iš biskvitų su špinatais.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Pavasariškas tortas iš biskvitų su špinatais.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Pavasariškas tortas iš biskvitų su špinatais.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Pavasariškas tortas iš biskvitų su špinatais.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Universalus trintuvas.
 Universalus trintuvas.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Apr 10, 2019, 12:50 PM, atnaujinta Apr 4, 2023, 11:38 AM

Tikrai gaminsiu šį ne kartą išbandytą tortą, jau tapusį firminiu, ir Velykoms – margas, minkštas ir nekaloringas. Papuošimas paprastas, o neturint laiko, galima nedaryti šokoladinės tvorelės – bus gražu ir be jos“, – tikina Regina Račkauskienė. 

Šio torto receptą ji pasiūlė konkursui „Gardžiausi Velykų patiekalai“.

Margas ir gaivus špinatinis tortas

Reikalingi produktai:

  • 500 gramų grietinėlės, 35% riebumo,  
  • 6 vienetų konservuotų persikų (puselėmis),  
  • 2 vienetų citrinų,  
  • 1 stiklinės juodųjų serbentų (šaldytų),  
  • 250 gramų graikiško jogurto,  
  • 150 mililitrų  pieno,   
  • 0,5 stiklinės moliūgų (virto, nusunkto, nebūtinai),  
  • 77 gramų kivių želės (1 pakelio),  
  • 50 gramų sutirštinto pieno, saldinto,  
  • 40 gramų želatinos,  
  • 35 mililitrų vandens (nuo špinatų),  
  • 2 šaukštų cukraus pudros,  
  • 2 šaukštų vanilinio cukraus, 
  • 200 g juodojo ir baltojo šokoladų.

Biskvitui:

  • 4 vienetų kiaušinių (mažesnių),  
  • 200 gramų cukraus,  
  • 135 gramų kvietinių miltų, 
  • 100 gramų špinatų,  
  • 50 gramų aliejaus,  
  • 2 šaukštų vanilinio cukraus,  
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių.

Gaminimas 

Aš tortą gaminau 24 cm skersmens silikoninėje formoje stikliniu dugnu. Joje labai patogu ir kepti. 

Geriau iš anksto pasiruošti želės sluoksnius – žalią, violetinį bei geltoną. Kol kepsime lakštus, želės šiek tiek sutvirtės, bus lengviau darbuotis.

Kivių želę paruošti pagal instrukciją ant pakuotės, tik mažesniame kiekyje vandens –bus intensyvesnė žalia spalva. 

Želatiną irgi pagal instrukciją pasiruošti, bet ne vandenyje, o stiklinėje persikų sirupo. Didesniąją jos pusę reikia atsidėti baltojo kremo masei ruošti. 

Juoduosius serbentus trumpai pavirti ir pertrinti per sietelį. Galima dėti cukraus, jei norisi. Įpilti apie 2 šaukštus pasiruoštos želės iš atsidėtos mažesniosios pusės. Išmaišyti, įspausti citrinos, vėl išmaišyti.

Persikus sutrinti smulkintuvu su moliūgine mase (jei patinka), ciberžolių milteliais (nebūtinai, bet sveika ir gražiau), sutirštintu pienu. Pagardinti būtinai citrinos sultimis. Galima vietoje moliūgo naudoti persimono minkštimą – taip pat labai tinka. Supilti mažesnės želatinos dalies likutį.

Siūlyčiau nepatingėti pasidaryti mėginukų – ant lėkštutės užlašinti po šaukštelį kiekvienos spalvos želės ir įsidėti į šaldytuvą – jei sustings, kol biskvitą išsikepsime, vadinasi, pagaminta gerai, želatinos daugiau nereikia. Mano nurodytas želatinos kiekis visam tortui labai pakankamas, tik reikia jį gerai paskirstyti.

Biskvitui špinatus perrinkti, nuplauti ir užpilti virintu vandeniu. Palaikyti 10 min., nukošti, pasilikti 35 ml vandens tortui.

Špinatus sutrinti elektriniu trintuvu su aliejumi. Kiaušinių trynius atskirti nuo baltymų. Į trynius supilti pusę cukraus, šaukštą vanilinio cukraus, supilti vandenį nuo špinatų ir suplakti iki purumo. Tuomet paeiliui įmaišyti špinatus, po to – miltus su kepimo milteliais – vis po šaukštą imant tai žalios masės, tai miltų.

Su likusiu cukrumi bei druska suplakti baltymus iki kreminės masės. Tai trunka ilgokai. Po šaukštą dedant, juos sumaišyti su turima mase.

Pilti į torto formą, pateptą sviestu, po pusę masės, dėti į iki 180 C laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepti iki 40 min. Atšaldyti.

Galima kepti ir visą masę iš karto. Tuomet perpjauti. Aš perpjaunu per pusę – gaunu 2 lakštus. Man patinka tokie storuliai. Jie būna labai minkšti, purūs, skanūs. Visgi mažiau rizikos ir daugiau tikimybės, kad tikrai gerai iškeps biskvitai, būna tada, kai kepami du biskvitai atskirai.

Grietinėlę suplakti iki purumo su 2 šaukštais vanilinio cukraus ir cukraus pudra. Graikišką jogurtą sumaišyti su pienu ir supilti į grietinėlę. Išmaišyti, įdėti nemažai citrinos sulčių, vėl permaišyti. Tuomet supilti atsidėtąją didesniąją dalį pasiruoštos želatinos. Išmaišyti ir paragauti. Jei kam reikia saldžiau, nepakanka papildomo saldumo nuo želės, ruoštos su persikų kompotu, galima dar pasaldinti, geriau miilteliniu cukrum (pudra).

Pasiruošto balto kremo indą geriau laikyti šiltame vandenyne, kad nesustingtų, kitaip bus neįmanoma pilstyti.

Surenkame tortą: dėti žalią biskvitą. Jį šakute subadyti. Plonu sluoksniu užpilti balto kremo – visuomet pilti šaukštu. Dėti trumpam į šaldytuvą.

Protarpiais apšlakstyti serbentų žele. Dėti trumpam į šaldytuvą.

Tuomet irgi protarpiais palaistyti dalinai sustingusia kivių žele. Dėti trumpam į šaldytuvą. 

Plonu sluoksniu užpilti balto kremo. Dėti trumpam į šaldytuvą.

Užpilti geltonos želės sluoksnį. Dėti trumpam į šaldytuvą.

Vėl sluoksniuoti kaip nuo žalio biskvito, kol po antro žalio biskvito (irgi būtinai subadyto šakute) galiausiai užpilamas tik baltas sluoksnis, o po to, pašaldžius, jau geltonas sluoksnis.

Aš puošiau trumpai apvirtais obuoliukais. Apliejau kivių žele, todėl ir  torto paviršius žalsvas. Šonus papuošiau šokoladine tvorelė. Šokoladas ištirpinamas, juo ant popieriaus išpiešiama „tvorelė“, kiek pravėsinus apjuosiamas tortas, o po to, kai jau sustingsta, popierius nulupamas.

„Toks su meile, atsidavimu ir fantazija gamintas. Linkiu to ir bandantiems“, – palinkėjo Regina Račkauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.