Be kokių patiekalų savo Velykų vaišių neįsivaizduoja žinomos moterys?
E.Vitulskienė eksperimentuoja gamindama įvairius pyragus
„Velykos mūsų šeimai neabejotinai siejasi su bažnyčia, ramybe, darna bei artimais žmonėmis. Žinoma, ir žaismingumu. Susilaukus vaikų, per šią šventę mus aplanko ir Velykų kiškis“, - šypsodamasi pasakojo „EV mados namų“ įkūrėja Erika Vitulskienė. Ji visuomet stengiasi sukurti jaukią aplinką pasitelkdama įvairias dekoracijas, pavasario spalvas – geltoną, žalią, raudoną. Šiomis spalvomis kartu su vaikais ji margina ir kiaušinius.
Neatsiejamas šventės akcentas, pasak E. Vitulskienės, yra pyragas. „Per šventes leidžiame sau atsipalaiduoti, todėl patys pasigaminame daug vaišių, ant stalo netrūksta ir saldėsių. Kiekvienais metais eksperimentuojame. Žinoma, ne visuomet iš pirmo karto pavyksta pagaminti taip, kaip tikiesi, tačiau įdomiausias ir svarbiausias dalykas – procesas“, – sakė E.Vitulskienė.
Šiemet, įkvėpta Alfo Ivanausko receptų, ji planuoja gaminti tortą su maskarpone arba klasika tapusį tiramisą. „Norisi visiems palinkėti ne tik skanumynų, bet svarbiausio – artimųjų, vidinės ramybės ir šilumos“, – pabrėžė E.Vitulskienė.
S.Burbaitė Velykų vaišėms siūlo figūrą tausojantį saldėsį
Tinklaraštininkė, knygos „Tavo geriausia draugė“ autorė Simona Burbaitė sako, kad, kaip ir kitos šventės, Velykos jai asocijuojasi su šeima.
„Žinau, kad tai bus laikas, kada visi susirinksime prie bendro stalo, galėsime daugiau laiko praleisti kartu. Žinoma, pagrindiniu ir svarbiausiu šventės akcentu tampa margučiai, kuriuos dažome ir puošiame kartu su visa šeima“, – sako S.Burbaitė.
Kadangi jos mama nuostabiai gamina maistą, Simona prisipažįsta, kad kol kas yra tik pagalbininkė jai virtuvėje, be to, tai puiki proga išmokti jos gaminimo subtilybių.
Dažniausiai ant Simonos šeimos Velykų stalo – įvairūs mėsos vyniotiniai, šaltiena, margučiai, salotos ir, žinoma, koks nors keptas pyragas ar tortas. „Visada verta pasidomėti įvairiais maisto tinklaraščiais, yra ypač puikių lietuviškų – ten ir pati randu idėjų, kaip gaminti subalansuotą maistą ne tik šventėms, bet ir kasdienai“, – patarė S.Burbaitė.
Simona rekomenduojama pasigaminti jos mėgstamiausią varškės apkepą, kuris šiais metais pakeis tradicinį pyragą. Pasak S.Burbaitės, jos kepamas varškės apkepas yra su ryžių dirbsniais, be kruopų ir cukraus, tad tai puiki idėja visiems norintiems paįvairinti Velykų stalą ir rinktis desertus be sąžinės graužaties.
Varškės apkepas
Reikalingi produktai:
500 g varškės (9% rieb.),
5 kiaušinių,
8/10 šaukštų ryžių dribsnių,
pusės stiklinės kokosų ir ryžių pieno,
1 banano,
stiklinė mirkytų razinų,
agavų sirupo arba medaus (pagal skonį),
šilauogių ir 150 g graikiško jogurto (papuošimui).
Pirmiausia ryžių dribsnius užpilkite kokosų ir ryžių pienu, kad išbrinktų. Tada atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių. Tryniuose su šakute sutrinkite 1 bananą, sudėkite varškę, išbrinkusias razinas ir ryžių dribsnius – viską išmaišykite. Gerai išplakite kiaušinio baltymus iki standžių putų, sudėkite į varškės masę. Pagardinkite medumi arba agavų sirupu.
Viską vėl gerai išmaišykitee. Pasiruoškite kepimo indą, išklokite kepimo popieriumi. Visą masę sukrėskite į formą ir kepkite 200 laipsnių temperatūroje apie 30-40 min.
Iškepus palaukite, kol atvės. Apkepo viršų aptepkite graikišku jogurtu, apibarstykite šilauogėmis – atrodys labai gražiai!
Dar dviejų tirpstančių burnoje pyragų receptai, kurie patiks ir išrankiausiems
„Panettone“ pyragas
Itališkas pyragas, tirpstantis burnoje, įprastai gardinamas razinomis, bet šiuolaikinės šeimininkės į šį pyragą beria ne tik įvairius džiovintus vaisius, bet ir smulkintus riešutus. Šis desertas patiekiamas įvairių švenčių metu.
Reikalingi produktai:
500 g miltų,
7 g druskos,
50 g cukraus,
14 g mielių,
140 ml šilto pieno,
5 kambario temperatūros kiaušiniai,
250 g minkšto sviesto,
120 g džiovintų vyšnių,
120 g džiovintų razinų,
100 g migdolų.
Gaminimas
Miltus, druską, cukrų, mieles, pieną ir kiaušinius sudėkite į maišytuvą. Lėtai plakite dvi minutes, tuomet padidinkite greitį ir plakite dar 6-8 minutes, kol tešla taps minkšta ir puri.
Įpilkite tirpintą sviestą ir maišykite dar 5-8 minutes.
Įdėkite džiovintus vaisius ir riešutus. Sumaišykite.
Tešlą sudėkite į dubenį, uždenkite plėvele ir palikite 12 valandų šaldytuve, kol tešla pakils.
Pasiruoškite 18cm skardą, ištepkite ją sviestu.
Tešlą sudėkite į kepimo formą ir palikite dar 2-3 valandoms, kol tešla pakils.
Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 25 minutes. Tuomet sumažinkite temperatūrą iki 150 laipsnių ir kepkite dar 35 minutes. Iškepusį „Panettone“ pyragą iš karto išimkite ir leiskite atvėsti. Viršų galite ištepti kremu iš cukraus pudros ir citrinos sulčių, papuošti mėgstamais vaisiais, kokosų drožlėmis, maltais riešutais.
Receptas parengtas pagal bbc.com
Džeimio Oliverio riešutinis medaus pyragas
Jei mėgstate medaus tortą, šis pyragas jums tikrai patiks. Minkštas, purus, drėgnas, puikiai tiks Velykiniam rytui prie arbatos ar kavos puodelio.
Ingredientai biskvitui:
250 g sviesto,
220 g medaus,
4 didelių kiaušinių,
150 g maltų lazdyno riešutų,
150 g pilno grūdo miltų,
1 šaukštelio kepimo miltelių.
Šokoladinis glajus
100 g tamsaus šokolado (70% kakavos),
1 šaukštelis sviesto,
200 ml grietinėlės.
Gaminimas
Gerai išmaišykite arba išplakite sviestą su medumi, įmuškite kiaušinius, po truputį supilkite sausus ingridientus - riešutus, kepimo miltelius, miltus.
Išmaišykite ir paskirstykite tešlą 24 cm skardoje ant kepimo popieriaus. Kepkite 160 laipsnių orkaitėje.
Šokoladinį kremą paruoškite ištiprinę šokoladą, sviestą ir grietinėlę. Atvėsinkite ir supilkite šį kremą ant iškepto pyrago.
Receptas parengtas pagal jamieoliver.com
Na ir nepamirškime svarbiausio - didžiausia švenčių vertybė yra bendravimas, susitikimas su artimaisiais. Tad gaminkime kartu, pasimėgaukime atbundančia gamta ir jos gėrybėmis.