Patiekalas, kurį paruošti kepsninėje pavyks net ir mažai patyrusiems kepėjams

Nepasitikėjimas savo kulinariniais gebėjimais, kepti ant grotelių reikalingų įrenginių ar laiko stoka – tai pagrindinės priežastys, galinčios atbaidyti lietuvius nuo maisto ruošimo kepsninėje.

Dešreles galima kepti kaip pirmą patiekalą, pavyzdžiui, norint greitai pavalgydinti išalkusius vaikus, o tuomet jau ruošti kur kas sudėtingesnį ir daugiau laiko reikalaujantį patiekalą.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Dešreles galima kepti kaip pirmą patiekalą, pavyzdžiui, norint greitai pavalgydinti išalkusius vaikus, o tuomet jau ruošti kur kas sudėtingesnį ir daugiau laiko reikalaujantį patiekalą.<br>Pranešimo autorių nuotr.
 H.Bovševič.<br>Pranešimo autorių nuotr.
 H.Bovševič.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 28, 2019, 11:46 AM

Jiems pagelbėti gali įvairiausių skonių ir paprastai paruošiamos dešrelės, kurias, remiantis prekybos tinklo „Lidl“ atlikto tyrimo duomenimis, grilyje ar kepsninėje kepa pusė apklausos dalyvių. 

Tokiu šio produkto populiarumu, anot Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos prezidentės ir tarptautinių barbekiu konkursų laureatės bei teisėjos Halinos Bovševič, stebėtis nereikėtų. Ji išvardino kelias svarbias to priežastis ir pasiūlė paprastą, lengvai pagaminamą receptą.

Pirmiausia – kepti ant grotelių skirtų dešrelių pasirinkimas, žinovės teigimu, Lietuvoje yra didžiulis – dešrelės ruošiamos iš kiaulienos, jautienos, vištienos, kalakutienos, paskaninamos žolelėmis, daržovėmis, net sūriu. Prekybos centruose siūlomos ir iš sojų pagamintos dešrelės, kurios tinka vegetarams ir veganams, tad ir jie gali paįvairinti savo vasaros sezoną.

Norintys pikantiškesnio skonio gali rinktis labiau užsienyje populiarius, tačiau ir Lietuvoje randamus produktus. Pavyzdžiui, Vokietijos kulinariniu pasididžiavimu tapusias „Turinger“ dešreles, kurios gaminamos iš smulkiai kapotos neriebios jautienos ir kiaulienos, gardinamos kmynais, mairūnais, česnakais, druska ir pipirais. Jos kepamos ant grotelių laistant alumi. Taip pat galima išmėginti aštrių ar pagardintų paprikomis, pagamintų iš avienos ar triušienos dešrelių. 

„Pasirinkimas yra didelis, tad kiekvienam lieka nuspręsti, ką labiausiai mėgsta – iš ko pagamintas, kaip pagardintas dešreles ir su kuo jas valgyti. Ar tiesiog išmėginti vis kitokios rūšies gaminius ir pagardus bei rasti savo mėgstamiausią kombinaciją“, – pataria Barbekiu kepėjų asociacijos prezidentė.

Įvertina paprastumą

Be plataus pasirinkimo ir skonių įvairovės žmonės vertina ir dešrelių paruošimo paprastumą – tai gaminys, kuris yra pagamintas, pagardintas ir paruoštas kepti. 

„Telieka atidaryti pakuotę ir sudėti dešreles ant karštos kepsninės, tad tai – puikus pasirinkimas skubantiems žmonėms. Taip pat jas kepti tinka ir tuomet, kai norima skaniai užkąsti neeikvojant daug laiko maistui ruošti. 

Be to, praktiškai viską, ko gali prireikti norint išsikepti dešrelių lauke, galima rasti prekybos centruose – juose pasirinkimas yra labai didelis. Tai ir mėsos produktai, ir grotelės, įrankiai, ir netgi vienkartinės iš folijos pagamintos kepsninės, kurios yra idealus variantas norint paruošti dešreles gamtoje. Apibendrinant – dešrelės yra labai patogus produktas, kuris nereikalauja daug rūpesčio“, – neabejoja virtuvės šefė.

Ji priduria, kad dešreles galima kepti kaip pirmą patiekalą, pavyzdžiui, norint greitai pavalgydinti išalkusius vaikus, o tuomet jau ruošti kur kas sudėtingesnį ir daugiau laiko reikalaujantį patiekalą.

Svarbus ir saugumo aspektas

Kita svarbi priežastis, kuri skatina vartotojus pirkti dešreles – produkto saugumas, mat didelė dalis jų jau būna termiškai apdorotos, o šviežumą padeda išlaikyti pakuotės. 

Tiesa, renkantis šias prekes specialistė turi vieną patarimą – etiketėje turėtų būti aiškiai parašyta, kad jos skirtos kepti grilyje ar kepsninėje.

„Prieš planuojant ant grotelių kepti dešreles reikėtų pasidomėti, kur galima rasti būtent tam skirtų dešrelių. Tai yra bene pagrindinė taisyklė renkantis dešreles kepti grilyje, o visa kita yra paprasta – tereikia praplėšti dešrelių pakuotę, iškepti ir pagardinti taip, kaip labiausiai mėgstate“, – pasakoja H.Bovševič.

Susiliejo kelių tautų tradicijos

Paįvairinti patiekalą, anot pašnekovės, itin paprasta. Tai galima daryti gaminant ir lietuvių ypač mėgstamus dešrainius – juos ant grotelių ruošia 12 proc. prekybos tinklo „Lidl“ atliktos apklausos dalyvių. 

Dešrainiams itin tinka plonos ir greitai, vos per porą minučių iškepančios dešrelės, o joms pagardinti – kopūstų salotos ir marinuoti agurkai. 

Norintiems dar platesnės dešrelių ir jų patiekalų skonių paletės virtuvės šefė pataria, kaip jas paįvairinti. 

„Dešreles galima įsukti į šoninę ar apsukti cukinijos juostele, tuomet viską apkepti ant grotelių. Jau valgant pagal skonį patariama parinkti padažą – ar barbekiu, ar garstyčių, ar dar kitokį – tai padės kaskart atnaujinti pietų ar vakarienės stalą.

Svarbiausia – bandyti ir maišyti, atrodytų, nederančius skonius, įvairių šalių virtuves. Juk ir pats dešrelių kepimas kepsninėje yra kelių valstybių maisto tradicijų susiliejimas – dešrelės išpopuliarėjo Vokietijoje, o kepimas ant grotelių – JAV. 

Šįkart siūlau išbandyti meksikietišką skonį ir pasimėgauti itin lengvai pagaminamu patiekalu“, – idėja pasidalino barbekiu ekspertė.

Tortilijose keptos „Grill&Fun“ dešrelės su sūrio užtepėle ir BBQ skonio salsos padažu

Reikės: 

1 pakuotės virtų kepamųjų dešrelių, 

1 pakuotės tortilijų,

1 indelio sūrio užtepėlės.

Ant tortilijų tepkite sūrio užtepėlę, išilgai sudėkite virtas kepamąsias dešreles ir suvyniokite į suktinuką. Kad būtų patogiau vartyti, patarti dėti patiekalą tarp suveriamų grotelių. Kepkite tolygiai iš visų pusių apie 10 minučių. Patiekite su savo pagamintu gardžiu daržovių salsos arba kitu padažu. 

Salsos padažui reikės:

1 avokado,

2 paprikų,

1 mažos aitriosios paprikos, 

1 mėlynojo svogūno,

2 pomidorų,

2 skiltelių česnako,

BBQ padažo,

1 žaliosios citrinos,

20 gramų petražolių ,

aštrių pipirų mišinio, 

druskos.

Avokadą, papriką, pomidorus ir svogūną supjaustykite kubeliais ir sumaišykite su kapotomis petražolėmis bei česnaku. Užpilkite BBQ padažo ir užspauskite žaliosios citrinos sulčių, paskaninkite druska ir aštriais pipirais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.