Džiovinti pomidorai: kartą pabandę gaminsite vėl ir vėl

Mėgstate pomidorus? Prinokusius, sultingus, kvapnius šviežius ar konservuotus? Dabar, kai šiltnamiai ir turgūs pilni šių gražuolių, pats metas paruošti itališką skanėstą – džiovintus pomidorus. Žiemą galėsite jais gardinti salotas, sumuštinius, makaronus ir kitus karštus patiekalus ar mėgautis su sūriu.

Džiovinti pomidorai aliejuje.<br>123rf nuotr.
Džiovinti pomidorai aliejuje.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 15, 2019, 1:35 PM, atnaujinta Aug 17, 2023, 9:26 AM

Jeigu manote, kad paruošti džiovintus pomidorus yra sunku, klystate. Kartą pabandę pamatysite, kad nieko sudėtingo čia nėra, o paragavę norėsite juos ruošti ir kitąmet.

Tiesa, saule apdovanoti italai pomidorus džiovina saulėje, tačiau ir orkaitėje ar džiovyklėje tinkamai išdžiovinti pomidorai bus nerealiai skanūs – niekas neatskirs, kas atliko didžiąją darbų dalį. 

Geriausia džiovinti nedidelius slyvinius pomidorus ar tuos, kurie yra mažiau sultingi. Dideli ilgai džius, o, pavyzdžiui, išdžiūvę vyšniniai bus pernelyg kieti.

Džiovinti pomidorai aliejuje

Reikės:

  • 1,5 kg pomidorų, 
  • 250 ml rafinuoto augalinio aliejaus (tinka ir alyvuogių, ir saulėgrąžų), 
  • 2 skiltelių česnako,
  • 1 v. š. druskos,
  • žiupsnelio džiovintų rozmarinų ir čiobrelių,
  • 2 v. š. balzaminio acto. 

Kaip gaminti

Pomidorus nuplaukite ir nusausinkite. Perpjaukite perpus, pašalinkite baltą kietą dalį, kur buvo prisitvirtinęs žiedkotis.

Išdėliokite nupjautąja puse į viršų, apibarstykite druska ir palikite pastovėti 30 min. 

Šaukšteliu pašalinkite sėklas ir apverskite ant popierinio rankšluosčio, kad pasišalintų drėgmė. 

Orkaitę įkaitinkite iki 80-100 laipsnių. Skardą išklokite kepimo popieriumi, ištepkite aliejumi. Išdėliokite pomidorus perpjauta puse aukštyn ir dėkite į orkaitę, palikite ją šiek tiek pravirą. Nelygu pomidorų dydis ir sultingumas, jie džius 3,5-4 valandas. 

Kol pomidorai džiūsta, paruoškite aromatinį aliejų. Supilkite aliejų į puodelį ir užkaitinkite, tik jokiu būdu neužvirkite. Suberkite džiovintas prieskonines žoleles ir leiskite aliejui atvėsti.

Paruoškite du nedidelius stiklainėlius. Į kiekvieną jų dėkite skiltelėmis supjaustytus česnakus, pilkite po šaukštą balzaminio acto, sudėkite pomidorus, apliekite aliejumi ir uždarykite. Jūsų vasariška užkandėlė paruošta!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.