Skrebučiai su kiaušiniais: trys idėjos savaitgalio pusryčiams

Antrąjį spalio penktadienį daugelyje šalių buvo minima Pasaulinė kiaušinių diena. Tai puiki galimybė supermaistu vadinamus kiaušinius įtraukti ne tik į pusryčių, bet ir pietų ar vakarienės meniu.

Skrebučiai su kiaušiniais – populiarus patiekalas pusryčiams.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Skrebučiai su kiaušiniais – populiarus patiekalas pusryčiams.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Kiaušinis „debesėlyje“.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Kiaušinis „debesėlyje“.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Kiaušinis „debesėlyje“.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Kiaušinis „debesėlyje“.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Kiaušinis „debesėlyje“.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Kiaušinis „debesėlyje“.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Benedikto kiaušinis su lašiša.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Benedikto kiaušinis su lašiša.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Benedikto kiaušinis su lašiša.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Benedikto kiaušinis su lašiša.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Benedikto kiaušinis su lašiša.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Benedikto kiaušinis su lašiša.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Amerikietiškas skrebutis su šonine ir kiaušiniu.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Amerikietiškas skrebutis su šonine ir kiaušiniu.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Amerikietiškas skrebutis su šonine ir kiaušiniu.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Amerikietiškas skrebutis su šonine ir kiaušiniu.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Amerikietiškas skrebutis su šonine ir kiaušiniu.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Amerikietiškas skrebutis su šonine ir kiaušiniu.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Oct 12, 2019, 8:27 AM, atnaujinta Oct 12, 2019, 8:34 AM

Pastaruoju metu kulinariniame pasaulyje kiaušiniai labiausiai išpopuliarėjo derinyje su skrebučiu. Žymieji skrebučiai su avokadu ir skystu kiaušiniu, dar visai neseniai pasaulį užkariavę skrebučiai kiaušinio „debesyje“ kuo puikiausiai įkūnija šią madą.

Tad pasisemkite netradicinių skrebučių receptų idėjų ilgiems ir lėtiems savaitgalio pusryčiams.

Duonos kepėjai tikina, kad skrebučiai – populiarėjanti tendencija: „Instagram“ socialinis tinklas mirga nuo gausybės įvairiausių skrebučių nuotraukų, o daugelis madingiausių restoranų į vėlyvųjų pusryčių meniu įtraukė skrebučius su įvairiausiais pagardais ir priedais.

Vienaip ar kitaip – šiuos skrebučius dažniausiai vainikuoja kiaušiniai.

„Duonos skrebučių populiarumas auga – tai atspindi ir forminės kvietinės duonos pardavimai. Šią tendenciją formuoja populiarėjanti pusryčių kultūra – jiems mes skiriame kur kas daugiau dėmesio ir laiko. Savaitgalio pusryčių metu leidžiame sau pasimėgauti maistu, o jo gamybai labai dažnai renkamės duoną, kurios ieškome sodresnio skonio, puresnės tekstūros ir išsiskiriančios traškumu. Tokiomis savybėmis pasižymi populiarėjanti ir prancūziškos virtuvės įkvėpta brijošės („brioche“) forminė duona, kurios paslaptis – gamyboje naudojamas sviestas“, – teigia „Fazer Bakery Baltic“, atstovaujančios „Gardėsio“ prekiniam ženklui, rinkodaros ir komunikacijos vadovė Indrė Švelnytė.

Kiaušinio ir skrebučio derinio sėkmė slypi tekstūroje – išorėje traškus, o viduje minkštas duonos skrebutis tiesiog prašosi sodraus kiaušinio ant viršaus. Anot I.Švelnytės, šią tendenciją paveikė ir prieš dvejus metus visame pasaulyje išpopuliarėję skrebučiai su avokadu. Tai fenomenas, kuris padarė didžiulę įtaką skrebučių vartojimo kultūrai ir jos sugrįžimui.

Kita vertus, duonos skrebutis – tai ingredientas, kuris daugelyje pasaulio virtuvių vienaip ar kitaip yra derinamas su kiaušiniais: nuo tradiciškojo prancūziško skrebučio iki sumuštinio su viduryje išpjautu apskritimu ir keptu kiaušiniu. Kiaušinis papildo skrebutį baltymais, spalvomis ir sodriu skoniu.

Išbandykite tris skirtingus skrebučio ir kiaušinių derinius ilgiems ir lėtiems savaitgalio pusryčiams.

Kiaušinis „debesyje“

Auksinis trynys puriame baltymų patale – tai tobulas derinys, pasižymintis šilkiniu, sodriu skoniu bei lengva it oras tekstūra. Tikriausiai nepagalvojote, kad morengai gali būti nesaldūs, tačiau būtent šis receptas įrodo priešingai. Tokie kiaušiniai yra kepami orkaitėje ant skardos, todėl nesunku jų paruošti nemažą kiekį vienu metu.

2 porcijoms reikės:

• 2 kiaušinių,

• 2 riekelių brijošės sviestinės duonos,

• 2 v. š. kreminės varškės užtepėlės,

• prinokusio avokado,

• druskos ir pipirų pagal skonį,

• rūkytos paprikos prieskonių,

• svogūnų laiškų papuošti,

• trupučio aliejaus skardai patepti.

Gaminimas

Atsargiai atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Į baltymus įberkite žiupsnelį druskos ir išplakite plaktuvu iki standžių putų. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Ant skardos su kepimo popieriumi patepkite aliejaus ir atsargiai dėkite kiaušinio baltymus. Per vidurį įspauskite duobutę, pakepkite 6-8 minutes, kol baltymas apskrus. Tuomet ištraukite, įleiskite į duobutę kiaušinio trynį ir dar pakepkite 2-3 minutes iki norimos trynio konsistencijos.

Duoną paskrudinkite, ant jos tepkite mėgstamą užtepėlę, dėliokite avokado griežinėlius ir galiausiai iškepusį kiaušinį. Puoškite rūkytos paprikos prieskoniais, pabarstykite šviežiai maltų pipirų, mėgstamų žalumynų.

Į baltyminį kiaušinių pagrindą galite įmaišyti įvairių priedų, pavyzdžiui, tarkuoto kietojo sūrio ar smulkintos šoninės.

Benedikto kiaušiniai su lašiša

Manoma, kad šis klasikinis pusryčių patiekalas buvo sukurtas Niujorke dar XIX a. pabaigoje. Tačiau panašūs kiaušinių patiekalai, kurių pagrindas yra kiaušinis ant skrebučio, gyvuoja jau daugelį metų. Išbandykite šį klasikinį derinį su lašiša ir sviestiniu padažu.

2 porcijoms reikės:

• 2 kiaušinių,

• 2 riekelių brijošės sviestinės duonos,

• 70 g rūkytos lašišos,

• druskos ir pipirų pagal skonį,

• 2 v. š. acto,

• 2 v. š. mėgstamos varškės užtepėlės.

Padažui:

• 90 g sviesto,

• 2 kiaušinio trynių,

• 1 a. š. balto vyno acto,

• 1 v. š. vandens,

• šlakelio citrinos sulčių,

• druskos ir pipirų.

Gaminimas

Padažui keptuvėje ištirpinkite sviestą. Į puodą sudėkite kiaušinių trynius, citrinų sultis, actą, žiupsnelį druskos bei pipirų. Trinkite trintuvu, kol masė pašviesės. Supilkite sviestą ir dar patrinkite keletą sekundžių, kol masė taps vientisa. Jeigu padažas per tirštas – įpilkite vandens.

Išvirkite kiaušinius. Užvirkite didelį puodą vandens ir į jį įpilkite du valgomuosius šaukštus acto. Sumažinkite kaitrą, kad vanduo vos burbuliuotų. Tuomet šaukštu išsukite vandenį, kad viduryje susiformuotų nedidelis sūkurys. Kiaušinį įmuškite į puodelį ir atsargiai įleiskite į sūkurį. Virkite apie 3 minutes. Išimkite ir nusausinkite ant popierinio rankšluosčio. Tą patį pakartokite ir su antruoju kiaušiniu.

Serviruokite: ant paskrudintos duonos riekelės tepkite mėgstamą užtepėlę, dėliokite sūdytą lašišą, o ant viršaus – virtą kiaušinį. Apliekite jį padažu ir papuoškite pipirais, žalumynais ar kaparėliais.

Amerikietiški skrebučiai su šonine ir kiaušiniu

Tradiciniai amerikietiški pusryčiai dažniausiai ruošiami iš trijų ingredientų – skrebučio, šoninės ir kepto kiaušinio, šalia patiekiama žymiojo klevų sirupo. Sūri šoninė ir traškus sviestinis skrebutis puikiai dera su klevų sirupu – taip sukuriama tobula saldaus ir sūraus skonių kombinacija.

2 porcijoms reikės:

• 3 kiaušinių,

• 100 ml pieno,

• 4 riekelių brijošės sviestinės duonos,

• gabalėlio sviesto kepti,

• 50 g šoninės,

• 50 g Parmos kumpio,

• druskos ir pipirų pagal skonį,

• 2 v. š. svogūnų arba figų čatnio,

• 40 ml klevų sirupo.

Gaminimas

Išplakite vieną didesnį kiaušinį su pienu, druska ir pipirais. Šiame plakinyje keletą minučių po vieną pamirkykite 4 duonos riekeles. Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir riekeles apkepkite iš abiejų pusių, kol jos švelniai apskrus.

Pasiruoškite kiaušinius. Keptuvėje pakepkite šoninės juosteles, kol apskrus. Išimkite iš keptuvės, o į likusius riebalus atsargiai įmuškite 2 kiaušinius, kad jie nesusiliestų ir trynys išliktų sveikas. Pabarstykite druska ir pipirais, uždenkite keptuvės dangtį ir kepkite 4-5 minutes ant silpnos ugnies, kol kiaušinio baltymas iškeps, o trynys vis dar bus skystas.

Serviruokite po dvi duonos riekeles, ant viršaus tepkite svogūnų arba figų čatnio, dėkite šoninę ir kumpį, apipilkite klevų sirupu, o pabaigoje uždėkite keptą kiaušinį.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.