Tiesa, ne visi žmonės mėgsta silkę. Vienas tokių yra žinomas linksmasis virtuvės šefas Gianas Luca Demarco.
Gianas Luca neslėpė, kad silkė jam, vedusiam lietuvę, ilgą laiką buvo nemėgstamiausias lietuviškų Kūčių patiekalas. Italui būdavo sunku suprasti, kaip lietuviai taip mielai kerta šią žuvį, o ypač su gličiais grybais.
Kaip sakė Gianas Luca, grybai tampa gličiais, nes lietuviai daro vieną didelę klaidą – nuplauna juos vandeniu. Šefas rekomendavo grybus tiesiog nuvalyti ir nušluostyti, bet jokiu būdu nepilti ant jų vandens.
Taigi, lietuviškos Kūčios ilgą laiką dėl silkės patiekalų šefo nedžiugino.
„Bet turiu vieną taisyklę – jeigu kokio patiekalo nemėgstu, tobulinu jį tol, kol pačiam pasidaro skanu. Taip nutiko ir su silke“, – teigė jis svečiams, susirinkusiems į popietę, kurią drauge su „Maggi“ surengė jo paties „Kulinarijos studijoje“.
Ilgai eksperimentavęs ir galvojęs, kaip tinkamiau paruošti silkę, Gianas Luca pagaliau rado puikų variantą – užkandį su silke.
Italo šefo sugalvotas užkandis su silke išties išėjo išties puikus. Jis turėtų patikti net tokiems žmonėms, kaip šių eilučių autorė, kuriems silkės patiekalų galėtų nė nebūti. Visi skoniai: tiek silkės, tiek lapinių kopūstų, tiek mangų ar vyšninių pomidoriukų tarpusavyje puikiai derėjo.
Tiesą sakant, suvalgiusi vieną sumuštinuką net pradėjau svarstyti, ar nepaėmus dar vieno. Bet, kadangi laukė dar ir kitų puikių patiekalų (apie juos papaskosiu kitąsyk), tariau sau, kad saikas vis dėlto yra dorybė.
Rekomenduoju silkės užkandį pagal Giano Lucos receptą pabandyti paruošti ir jums. Galbūt jis taps jūsų Kūčių vakarienės pažiba?
6 porcijoms reikės:
- 250 g silkės filė;
- 1 mango;
- 1 raudonojo svogūno;
- šiek tiek rudojo cukraus;
- šiek tiek balzaminio acto;
- šiek tiek alyvuogių aliejaus;
- 1 čiabatos;
- 500 g vyšninių pomidoriukų su šakelėmis;
- 250 g lapinio kopūsto (kale);
- druskos ir pipirų.
Gaminimas:
1. Čiabatą supjaustykite, apibarstykite druska ir pipirais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir įdėkite į iki 200° C įkaitintą orkaitę kepti 3–4 minutes.
2. Keptuvėje karamelizuokite raudonuosius svogūnus, pakepdami juos su cukrumi ir balzaminiu actu.
3. Supjaustytą lapinį kopūstą pakepinkite keptuvėje su balzaminiu actu.
4. Kaip ir svogūnus, karamelizuokite perpus supjaustytus pomidoriukus.
5. Smulkiai supjaustykite mangą ir silkės filė.
6. Viską sudėkite ant čiabatos. Iš pradžių dėkite pakepintą lapinį kopūstą, vėliau silkės, mango gabaliukus ir pomidoriukų puseles.
Skanaus!