Avinžirnių kamuoliukai užkariauja pasaulį: ne tik skanu, bet ir sveika

Lietuvoje mus jau pradžiugino pirmasis sniegas ir šaltukas, o tiems, kurie pasiilgo saulės ir nori bent trumpam nusikelti ten, kur šilta, pasiūlysime bent akimirkai nuvykti į Izraelį!

 Falafeliai.<br> 123rf nuotr.
 Falafeliai.<br> 123rf nuotr.
 Falafeliai.<br> 123rf nuotr.
 Falafeliai.<br> 123rf nuotr.
 P.Ratkevičius.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
 P.Ratkevičius.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
 E.Lapinskas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
 E.Lapinskas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 9, 2019, 1:52 PM, atnaujinta Dec 6, 2021, 4:32 PM

Ši saulėta valstybė yra Artimuose Rytuose, prie Viduržemio jūros, šiaurėje ribojasi su Libanu, šiaurės rytuose – su Sirija ir Jordanija, o pietvakariuose – su Egiptu!

Šios šalies virtuvė yra išties spalvinga, o šiandien gaminsime falafelius – avinžirnių rutuliukus! Falafeliai pamažu užkariauja pasaulį, ypač populiarėja vegetarų virtuvėje. Tačiau kaip pasigaminti skanius ir, žinoma, sveikus falafelius? 

Šią paslaptį mums atskleis vienas geriausių Lietuvos šefų Egidijus Lapinskas, o tuo, kad patiekalas būtų sveikas, pasirūpins Europos fitneso čempionas Paulius Ratkevičius.

Avinžirniai, iš kurių gaminami falafeliai, padeda sureguliuoti cholesterolio kiekį, veikia kaip antidepresantas, juose daug mineralų ir vitaminų B, P, A, E, C, teigia Paulius Ratkevičius. 

Patiekale esantys svogūnai padės sureguliuoti padidintą kraujo spaudimą, o taip pat tai yra puikus antioksidantas! Apie česnakų naudą visi puikiai žino, tad jei norite turėti stiprų imunitetą – valgykite česnakus. 

Aitriosios paprikos patenka į Pasaulinės sveikatos organizacijos gyvybiškai svarbių produktų dešimtuką kaip apsauga nuo vėžio, diabeto ar skrandžio opų.

Egidijus Lapinskas tikina, jog falafeliams būtinas padažas, kuris padės atskleisti naujus skonius.

Falafeliai

Reikės: 

  • 1 stiklinės avinžirnių, 
  • 2 v. š. grikių miltų, 
  • pusės svogūno, 
  • 1 nedidelės morkos, 
  • vienos saujos žalumynų – petražolių, krapų, svogūnų laiškų, 
  • alyvuogių aliejaus, 
  • dviejų skiltelių česnako, 
  • pusės šaukštelio maltų juodųjų pipirų, 
  • pusės šaukštelio kario, 
  • pusės šaukštelio aitriosios paprikos prieskonių (galima naudoti ir šviežią aitriąją papriką),
  • pusės šaukštelio kumino, 
  • šiek tiek druskos.

Kaip gaminti 

Avinžirnius iš vakaro užmerkite vandenyje, ryte išvirkite. Išvirusius sudėkite į maisto smulkintuvą ir sutrinkite (galima sumalti ir mėsmale). Trinkite, kol masė bus minkoma, tačiau ne visiškai vientisa – turėtų likti šiek tiek avinžirnių gabaliukų. Nepersistenkite, kad masė nevirstų tyre.

Svogūną, česnaką, morką ir žalumynus smulkiai supjaustykite, sumaišykite su prieskoniais ir lengvai apkepkite, kad išsiskirtų aromatas. Viską apkepę sudėkite į avinžirnių masę, suberkite miltus, druską ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi, viską gerai išmaišykite. Jeigu nerimaujate dėl papildomų kilogramų, miltų galite ir nedėti, tačiau falafeliai bus šiek tiek trapesni.

Taip pat grikių miltus galite labai lengvai pasidaryti ir patys – tiesiog sumalkite buitiniu trintuvu nekepintus grikius, ir turėsite kuo sveikiausius grikių miltus!

Taigi, keliaukime prie falafelių formavimo – šlapiomis rankomis formuokite nedidelius paplotėlius ir juos dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Taip pat galima virti aliejuje – falafeliai bus traškesni, bet jeigu norite mažiau kaloringo maisto, puikiai tiks ir orkaitė.

Kepkite iki 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30-35 minutes. 

Patiekite su mėtų ir žaliųjų citrinų jogurto padažu. 

Jam pasigaminti reikės puodelio tiršto natūralaus jogurto, šviežių mėtų ir šiek tiek žaliųjų citrinų sulčių. Viską suplakite plaktuvu ir mėgaukitės puikiais skoniais!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.