Šefo receptas: obuolių saldėsis su karamele, traškiais žagarėliais ir ledais

Šventinis laikotarpis – nemenkas iššūkis norintiems nustebinti savo Kalėdų vakarienės svečius, mat kai parduotuvėse tokia didelė įvairių patiekalų pasiūla, sugalvoti kažką naujo darosi vis sudėtingiau. O sėkmės receptas, pasak „Vytautas Mineral Spa“ restorano „Moon“ virtuvės šefo Dariaus Dabrovolsko, išties paprastas – tereikia patiekalu sužadinti malonius prisiminimus.

„Vienas mano mėgstamiausių desertų, kuris akimirksniu dingsta nuo stalo – vaikystės žagarėlių ir obuolių pyrago derinys“, – receptu dalijasi „Vytautas Mineral Spa“ virtuvės šefas D.Dabrovolskas.<br> Pranešimo autorių nuotr.
„Vienas mano mėgstamiausių desertų, kuris akimirksniu dingsta nuo stalo – vaikystės žagarėlių ir obuolių pyrago derinys“, – receptu dalijasi „Vytautas Mineral Spa“ virtuvės šefas D.Dabrovolskas.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-12-20 15:50

„Kalėdų šventės esmė ir paskirtis – į vieną vietą suburti po pasaulį išsiblaškiusius artimuosius, priversti juos palikti išmaniuosius įrenginius bei amžiną skubėjimą nuošalyje ir susodinti visus drauge prie vieno stalo. Įvairūs šventiniai patiekalai turėtų būti tik šio susibūrimo pasekmė, ne pretekstas ir geriausia, kad visą dėmesį bei energiją būtų galima skirti bendravimui ir dalinimuisi prisiminimais prie šventinio deserto, ne jo gamybai.

Vienas mano mėgstamiausių desertų, kuris akimirksniu dingsta nuo stalo – vaikystės žagarėlių ir obuolių pyrago derinys“, – receptu dalijasi „Vytautas Mineral Spa“ virtuvės šefas D.Dabrovolskas.

Obuolių saldėsis su karamele, traškiais žagarėliais ir krupniko ledais (1 porcijai)

Reikalingi produktai

Karamelei:

• 2 šaukštai cukraus

• pusė stiklinės riebios grietinėlės

• mažas gabaliukas sviesto

• pagal skonį malto cinamono ir maltų gvazdikėlių

Obuolių saldėsiui:

• 2 vidutinio dydžio obuoliai (jeigu tai obuoliai iš kaimo – dar autentiškiau)

• 2 valgomieji šaukštai pagamintos karamelės

Traškiems žagarėliams:

• 2 stiklinės miltų

• valgomasis šaukštas grietinės

• 3 kiaušiniai

• žiupsnelis druskos

• arbatinis šaukštelis degtinės

• aliejaus kepimui

Kaip gaminti

Žagarėliai. Į maišyklę įmušame kiaušinius, dedame grietinę, druską, pilame degtinę, pilame pusę kiekio miltų ir lėtai maišome. Miltams išsimaišius, pilame likusius miltus, maišome dar apie 15–20 min. Paruoštą tešlą suvyniojame į maistinę plėvelę ir laikome šaldytuve 0-4C temperatūroje apie 1 val. Tešlą supjaustome mažais rombais ir verdame aliejuje, kol gražiai pagels.

Karamelė. Puode ant mažos ugnies kaitiname cukrų, kol jis ištirpsta. Kai cukrus paruduoja, pilame grietinėlę, dedame sviestą, prieskonius ir verdame, kol masė sutirštėja. Puodą nukeliame nuo ugnies.

Obuolių saldėsis. Obuolius nulupame, išimame sėklalizdžius, supjaustome plonais griežinėliais. Kepimo indą išklojame kepimo popieriumi, ant jo pilame karamelę ir sluoksniuojame obuolių skilteles. Susluoksniuotus obuolius uždengiame kepimo popieriumi, folija ir kepame orkaitėje 180C temperatūroje apie 30–45min.

„Lėkštėje šį desertą galima išdėlioti kaip tik fantazija leidžia, kiek svečių laukiama ir kokie jų pomėgiai – galbūt, vieni norės daugiau obuolių skanėsto, o kiti – traškių žagarėlių. Krupniko ledus galima pakeisti bet kuriais mėgstamais ledais, o desertą papildomai pagardinti cukatais ar riešutais. Bet kokybiški obuoliai – privaloma.

Kepti obuoliai man – tai prisiminimas iš vaikystės, kai kaime pas močiutę šaltais vakarais obuolius kepdavome malkomis kūrenamoje krosnyje. Užsimerkęs dar dabar prisimenu nuo krosnies sklindančią šilumą ir kambaryje maloniai plevenantį keptų naminių obuolių kvapą. Kito vaikystės atributo – žagarėlių – ir obuolių pyrago derinys su ledais itin tinkamas Kalėdų stalui, mat kvepia cinamonu, gvazdikėliais ir močiutės virtuve. Smagiausia, kad jį galima valgyti tiek šiltą, tiek šaltą ir atsiminimai dėl to nesuprastės – tuo Kalėdų vakarą galės įsitikinti mūsų restorano svečiai“, – šypsosi „Vytautas Mineral Spa“ virtuvės šefas D.Dabrovolskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.