Žydiška sriuba – tikra atgaiva virusų užkluptam ar švenčių nualintam organizmui

Skaidri, bet itin sodri vištienos sriuba – pats geriausias vaistas tiek peršalimo ligų kamuojamiems, tiek pavargusiems po ilgų žiemos švenčių.

 Skaidri, bet itin sodri vištienos sriuba – pats geriausias vaistas tiek peršalimo ligų kamuojamiems, tiek pavargusiems po ilgų žiemos švenčių.<br> 123rf nuotr.
 Skaidri, bet itin sodri vištienos sriuba – pats geriausias vaistas tiek peršalimo ligų kamuojamiems, tiek pavargusiems po ilgų žiemos švenčių.<br> 123rf nuotr.
 Skaidri, bet itin sodri vištienos sriuba – pats geriausias vaistas tiek peršalimo ligų kamuojamiems, tiek pavargusiems po ilgų žiemos švenčių.<br> 123rf nuotr.
 Skaidri, bet itin sodri vištienos sriuba – pats geriausias vaistas tiek peršalimo ligų kamuojamiems, tiek pavargusiems po ilgų žiemos švenčių.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 1, 2020, 3:08 PM, atnaujinta Dec 28, 2022, 1:09 PM

Apie vištienos sultinio naudą prabilta prieš daug šimtmečių. Egipte gyvenęs žydų kilmės gydytojas ir filosofas Moshe ben Maimonas dar XII amžiuje vištienos sriubą rekomendavo vartoti pajutus peršalimo simptomus. 

Nuo tada naminės vištienos sriubos ar sultinio, vadinamo žydišku penicilinu, receptai buvo perduodami iš kartos į kartą.

Jau kone prieš keturiasdešimt metų tyrimais buvo išsiaiškinta, kad vištienos sultinys, jo aromatas, karštis ir prieskoniai gali padėti išvalyti sinusus ir sumažinti nosies užsikimšimą, suardyti gleives ir atverti kvėpavimo takus.

O sriubos aromatas, prieskoniai ir nuo jos sklindantis karštis gali numalšinti bendrus peršalimo simptomus. Suvalgę visą lėkštę „žydiško penicilino“, galite gauti maistinių medžiagų, kurios skatina imuninę sistemą kovoti su peršalimo simptomais, dienos normą. 

Be to, peršalus svarbu vartoti kuo daugiau skysčių, nes dėl gausesnio prakaitavimo ir bėgančios nosies jų netenkame. Lygiai taip pat skysčiai reikalingi ir švenčių nualintam organizmui. 

Tad geras sultinys – puikus būdas papildyti prarastų skysčių atsargas organizme.

Gamindami vištienos sultinį ar sriubą jokiu būdu nepašalinkite vištos odelės. Joje yra kolageno, dėl kurios sriuba bus ne tik gražesnės spalvos, bet ir sodresnė, joje bus daugiau naudingųjų medžiagų. 

Nepaisant ilgo gaminimo laiko, iš tiesų sriubą paruošite per 10 minučių – visa kita už jus padarys viryklė.

Tradicinė žydiška vištienos sriuba, arba žydiškas penicilinas 

Reikės: 

  • vištos (1,5–2 kg);
  • 3 morkų; 
  • 3 salierų stiebų;
  • 1 vidutinio dydžio svogūno;
  • 1 pastarnoko šaknies (nebūtinai);
  • 1 a. š. juodųjų pipirų grūdelių;
  • kelių gvazdikėlių;
  • 1 a. š. druskos; 
  • 2 lauro lapų;
  • ryšulėlio petražolių; 
  • ryšulėlio krapų.  

Kaip gaminti  

Išvalytą vištą dėkite į puodą ir pilkite tiek vandens, kad virš vištos būtų maždaug 3 cm. Dėkite ant didelės ugnies ir užvirkite. Kai užvirs, sumažinkite kaitrą ir virdami ant mažos ugnies graibykite putas, kol jų neliks. Jeigu pritrūks vandens, užpilkite verdančio vandens tiek, kad višta panirtų. 

Sudėkite stambiai pjaustytas morkas, salierus, svogūną, pastarnoko šaknį, pipirus, druską, laurų lapus, gvazdikėlius, petražoles ir krapus. Uždenkite puodą palikdami tarpelį išeiti garams ir palikite virti ant lėtos ugnies. Kuo lėčiau virsite, tuo skaidresnis bus sultinys.

Palikite virti 1,5-2 valandos. Jeigu skysčio ims trūkti, pilkite papildomai verdančio vandens – jis turi dengti visą vištą.

Kai višta bus išvirusi ir ims nertis nuo kaulų, išjunkite ugnį. Žnyplėmis ištraukite vištieną ir daržoves, sudėkite į dubenį ir palikite atvėsti. 

Perkoškite sultinį į kitą puodą. Pagardinkite druska. Jeigu nenorite riebalų, palikite visiškai atvėsti šaldytuve ir pašalinkite paviršiuje susiformavusį riebalų sluoksnį. 

Vištai atvėsus pašalinkite mėsą nuo kaulų ir supjaustykite. 

Supjaustykite daržoves. Jeigu nemėgstate pervirusių daržovių, nuskuskite ir supjaustykite 2–3 morkas, porą saliero stiebų, sudėkite į mažą prikaistuvį, užpilkite samtį vištienos sultinio ir pavirinkite keletą minučių, kol suminkštės. 

Jei norite patiekti sriubą su makaronais, suberkite juos į sultinį ir pavirkite. Baigiant virti suberkite daržoves ir vištieną į sultinį. Patiekite apibarstę šviežiomis petražolėmis ir krapais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.