Kukuliai Pekino kopūsto pataluose: paprasta, taupu ir neįtikėtinai gardu

Neišmesti maisto likučių mane mokė nuo pat vaikystės, namuose visada būdavo su pagarba suvalgoma viskas – sriubos, kotletai, paukštiena, jau nekalbant apie tuomet deficitinius vaisius ir riešutus.

Kukuliai Pekino kopūsto pataluose.<br>Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
Kukuliai Pekino kopūsto pataluose.<br>Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
Daugiau nuotraukų (1)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

2020-01-02 14:49, atnaujinta 2023-01-03 08:51

Bet prisipažinsiu – mane irgi buvo įtraukęs švaistymo liūnas, taip nutiko dažnam, kuris iš nepritekliaus staiga peršoko į perteklių. Akys raibdavo nuo prekybcentrių lentynų gausos, o ir pajamos leido pirkti viską, ko norėjosi, tad buvo etapas, kai nesuvalgytus produktus mesdavau lauk.

Šis etapas truko neilgai, tiesiog vieną mėnesį rinkau čekius, po to suskaičiavau, kiek išleidžiame maistui, paskui prisiminiau, kiek maisto išmečiau konteinerin, paskaičiavau ir šią sumą. Ir pakraupau. Štai tuomet ir prisiminiau, ko mokė močiutė ir mama, vėliau tai tapo tiesiog gyvenimo būdu. Ir tik po kelių metų, kai miestą iškeitėme į užmiestį ir kieme pradėjo kapstytis vištos, o kiemo gale surentėme komposto dėžę, viskas iki paskutinio trupinio atrado savo vartotoją ir vietą.

Papasakosiu, kaip sunaudoti dažnai liekančius Pekino kopūsto gabalus. Ypač jei salotoms reikia tik baltosios kopūsto dalies, iš likusių lapų galima išvirti sriubą ar juos užraugti (tik ne taip pat, kaip raugiame baltagūžius). Ir nors Pekino kopūstą retas įsivaizduoja karštą, jis yra neįtikėtinai gardus.

Turiu vieną įprotį – kai malu mėsą faršui, visad sumalu didesni kiekį. Dėl to, kad reikėtų rečiau plauti mėsmalę, ir dėl to, kad tuo pat metu pagaminu, pavyzdžiui, kotletus, o į šaldiklio lentyną pridedu kukulių. Jie labai tinka sriuboms, o kartais, kaip šiandien, gaminu kukulius padaže. Paruošti itin greita, tad toks patiekalas labai tiks darbo dienos vakarienei. Ar studentų virtuvėje.

Kukuliams paruošti reikės:

  • 700 g maltos mėsos ar paukštienos;
  • 1 kiaušinio;
  • 1 v. š. maltų moliūgų sėklų (galima keisti maltais baltos ar juodos duonos džiūvėsėliais, manų kruopomis);
  • 1 a. š. ciberžolių;
  • 1 a. š. džiovintų raudonėlių (ar kitų mėgstamų prieskonių);
  • 1 a. š. rupios druskos;
  • 100–150 g Pekino kopūsto;
  • 0,5 morkos;
  • 0,5 nedidelio svogūno;
  • 100 ml neriebios grietinėlės;
  • vandens.

Kaip gaminti

Pirmiausia kaičiu puodą su maždaug 1 litru vandens, kaičiu ugnį ir imuosi kukulių. Faršą sumaišau su kiaušiniu ir maltomis sėklomis ar džiūvėsiais, gerai išminkau ir delnais formuoju kiek didesnius nei graikinis riešutas kukulius.

Kopūsto lapus supjaustau šiaudeliais, morką sutarkuoju šiaudeliais, svogūną supjaustau pusžiedžiais. Į verdantį vandenį sudedu svogūnus ir morkas, leidžiu kukulius, viską paverdu apie 10 minučių, tuomet sudedu kopūstą, prieskonius, pamaišau. Kai viskas užverda, supilu grietinėlę, išjungiu kaitrą, puodą dengiu dangčiu ir palieku bent 15 minučių skoniams subręsti.

Tiekiu su įvairiausiomis košėmis ar bulvėmis.

Patarimas – jei ryte verdate grikių ar ryžių košę, išvirkite daugiau ir vakarienei ją pašildę valgykite su šiais kukuliais. Jei turite jau išvirtų bulvių, prieš uždengiant dangtį, sumeskite į puodą ir jas, supjaustę nedideliais gabaliukais.

„Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.