Aštri tortilijų sriuba pradžiugins ir skoniu, ir paprastumu

Nežinau, kaip jums, bet man žiemą norisi aštrios sriubos, tokios, kurią valgant jau po antro šaukšto paleistų nosį, o žandus išmuštų raudonis. 

 Aštri tortilijų sriuba.<br>Nuotr. iš „Pavars dienoraštis“.
 Aštri tortilijų sriuba.<br>Nuotr. iš „Pavars dienoraštis“.
Kepamos tortilijos.<br>Nuotr. iš „Pavars dienoraštis“.
Kepamos tortilijos.<br>Nuotr. iš „Pavars dienoraštis“.
Kepamos tortilijos.<br>Nuotr. iš „Pavars dienoraštis“.
Kepamos tortilijos.<br>Nuotr. iš „Pavars dienoraštis“.
 Ingredientai.<br>Nuotr. iš „Pavars dienoraštis“.
 Ingredientai.<br>Nuotr. iš „Pavars dienoraštis“.
 Ruošiama aštri tortilijų sriuba.<br>Nuotr. iš „Pavars dienoraštis“.
 Ruošiama aštri tortilijų sriuba.<br>Nuotr. iš „Pavars dienoraštis“.
 Aštri tortilijų sriuba.<br>Nuotr. iš „Pavars dienoraštis“.
 Aštri tortilijų sriuba.<br>Nuotr. iš „Pavars dienoraštis“.
Ruošiama aštri tortilijų sriuba.<br>Nuotr. iš „Pavars dienoraštis“.
Ruošiama aštri tortilijų sriuba.<br>Nuotr. iš „Pavars dienoraštis“.
Ingredientai.<br>Nuotr. iš „Pavars dienoraštis“.
Ingredientai.<br>Nuotr. iš „Pavars dienoraštis“.
Daugiau nuotraukų (8)

Justinas Kapkovičius

Jan 16, 2020, 1:43 PM, atnaujinta Jan 10, 2022, 9:52 AM

Daugumai pirma į galvą šovusi mintis turbūt būtų aštri aitriųjų paprikų sriuba, kurią randame kone kiekviename meniu šalia šaltibarščių ir dar vienos, dažniausiai trintos, sriubos. 

Be aitriųjų paprikų sriubos yra dar keletas lengvai paruošiamų ir, mano manymu, net skanesnių sriubų. Viena  jų – tortilijų sriuba. Ji atkeliavo iš Meksikos ir savo paprastumu gali džiuginti šaltomis žiemos dienomis.

Pasigaminti sriubą užtrunka vos 30 minučių, žinoma, jei turite išsivirę vištienos sultinį.

Sriubos aštrumą ir garnyrus galite susikomponuoti patys. Šiandien jums pasiūlysiu savo tortilijų sriubos, patiekiamos su avokadais ir ožkos sūriu, receptą.  

Sultinys 

Virdamas vištienos sultinį dažniausiai niekur neskubu, todėl tai gali pasirodyti gan ilgas procesas, tačiau rezultatas tikrai skirsis nuo greitojo.

Reikalingi produktai:

  • 700 g (2 vnt.) vištų šlaunelių;
  • 1 svogūnas;
  • 2 morkos;        
  • 1 lauro lapas;  
  • 2,2 l vandens;        
  • druska.  

Kaip gaminti

Nuo vištienos šlaunelių nuimu odelę ir visus riebalus. Nuplaunu šaltu vandeniu.

Į puodą dedu šlauneles, užpilu vandeniu. Užverdu ir po poros minučių vandenį nupilu, šlauneles nuplaunu. Dėl to sultinys būna mažiau riebus, nes pradžioje išsilydo nenuvalyti riebalai.

Šlauneles užpilu 2,2 litro vandens. Užverdu. Sumažinęs ugnį palieku sultinį valandai tyvuliuoti šiek tiek žemesnėje nei virimo temperatūroje.

Dedu į sultinį daržoves, lauro lapą ir šaukštą druskos. Palieku dar pusvalandžiui.

Sultinį perkošiu per sietą ir palieku atvėsti.

Tortilijų sriuba 

Reikalingi produktai: 

  • 125 ml kepti tinkamas aliejus;
  • 250 g tortilijų;
  • 3 česnako skiltelės;
  • 1 svogūnas;
  • 1 aitrioji paprika (džiovinta ar šviežia); 
  • 400 g konservuotų pomidorų;      
  • 1,5 l vištienos sultinio;      
  • 160 g virtos vištienos;       
  • 2 a. š. saldžiosios citrinos (vadinamosios limetos) sulčių;
  • saldžiųjų ar rūkytų paprikų milteliai;
  • druska;          
  • pipirai;         
  • kalendros;        
  • 150 g ožkų sūrio;     
  • 1 avokado.

Kaip gaminti

Pirmiausia riekelėmis supjaustau tortilijas ir apkepu iš abiejų pusių įkaitintame aliejuje (100 ml). 

Iškeptas tortilijas nusausinu ant popieriaus, kad neliktų aliejaus. Į keptuvę pilu likusį aliejų ir apkepinu smulkintą svogūną ir česnako skilteles.

Į keptuvę dedu konservuotus pomidorus, pusę paskrudintų tortilijų, kurias kepiau pradžioje ir aitriąją papriką. Jos rekomenduoju dėti pagal valgytojų poreikius. Jei mėgstate aštriai, tai 2-3 džiovintos paprikos bus pats tas. Jei norite lengvesnės sriubos – rekomenduoju dėti vieną šviežią aitriąją papriką, ką šiandien padariau ir aš. 

Viską kepinu dar apie penkias minutes ir užpilu vištienos sultiniu. Užverdu ir sumažinu ugnį, paverdu dar 20 minučių. Rankiniu trintuvu sutrinu sriubą iki vientisos masės. Paskaninu druska, pipirais ir keliais šaukštais saldžiosios citrinos (limetos) sulčių.

Dabar turiu sriubos bazę, kurią galiu naudoti iš karto arba atvėsintą dėti į šaldytuvą. Per naktį palaikyta sriuba bus sodresnio skonio. 

Prieš patiekiant sriubą užverdame kartu su smulkinta virta vištiena. Sriuba patiekiama kartu su pjaustytu avokadu, smulkintu ožkų sūriu, kalendromis ir skrudintomis tortilijomis, kurias aš mėgstu dar apibarstyti rūkyta paprika.

Puikus skonis, tekstūra – tai „comfort food“ pavyzdys. Ši sriuba yra paprastai pagaminama, o gausybė jos variacijų, kurias galite išbandyti pakeisdami vieną ar kitą produktą (virtą vištieną keisti rūkyta vištiena, avokadą – garuose virtomis daržovėmis, ožkų sūrį – kitokiu, kuris jums patinka), tikrai nepaliks nusivylusių.  

„Pavars dienoraštis“

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.