Pyragas su riešutais turi tik vieną trūkumą: sunku sustoti valgyti

Man asmeniškai šio amerkietiško pyrago su karijų riešutais skonis – tai kažkas nerealaus. Traškus pyrago kraštelis, kremas ir karijų riešutai sukuria tobulą skonio kombinaciją. 

Amerikietiškas pyragas su karijų riešutais.<br>Nuotr. iš „Lithuanian in the USA“.
Amerikietiškas pyragas su karijų riešutais.<br>Nuotr. iš „Lithuanian in the USA“.
Amerikietiškas pyragas su karijų riešutais.<br>Nuotr. iš „Lithuanian in the USA“.
Amerikietiškas pyragas su karijų riešutais.<br>Nuotr. iš „Lithuanian in the USA“.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lithuanian in the USA“

2020-02-01 17:35, atnaujinta 2023-01-30 13:11

Pyragas toks skanus, kad sunku sustoti valgyti... Čia turbūt slypi didžiausia šio pyrago problema. Karijų riešutų pyragus mėgstu tiek su mažiau, tiek su daugiau kremo, o šis gaunasi per viduriuką.

Skanaus!

Amerikietiškas pyragas su karijų riešutais

Iš nurodyto produktų kiekio išeis maždaug 8 porcijos, matavimui naudojama 240 ml stiklinė

Reikalingi produktai

Tešlai:

  • 2,5 stiklinės miltų
  • 220 g labai šalto sviesto
  • 6 valg. š. ledinio vandens
  • 1 valg. š. cukraus
  • 1 arb. š. smulkios druskos

Įdarui:

  • 230 g karijų riešutų
  • 240 ml tamsaus kukurūzų sirupo
  • 4 maži kiaušiniai (arba 3 dideli)
  • 100 g smulkaus rudojo cukraus
  • 55 g sviesto
  • 1 valg. š. kukurūzų krakmolo
  • 1,5 arb. š. vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus
  • 0,5 arb. š. smulkios druskos

Kaip gaminti

Tešla. Viename dubenyje sumaišome 1,5 stiklinės miltų, druską ir cukrų. Sviestą supjaustome kubeliais. Ant pjaustymo lentelės paberiame miltų mišinį, suberiame sviesto kubelius ir dideliu peiliu kapojame, kol sviestas beveik tampa trupiniais. Po to suberiame likusius miltus ir vėl kapojame, kol sviestas susijungia su visais miltais. Viduryje miltų padarome nedidelę duobutę, supilame šaltą vandenį ir peiliu vėl sukapojame, po to suminkome rankomis iki vientisos masės. Nereikia perminkyti, svarbu, kad masė susijungtų. Suformuojame 1 plokščią apskritimą, suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą stingti bent 2 valandoms arba į šaldiklį 30 minučių. Tešlą galima pasiruošti ir dieną prieš.

Įdaras. Sviestą ištirpiname, paliekame pravėsti. Viename dubenyje sumaišome kukurūzų sirupą, kiaušinius, rudąjį cukrų, sviestą, vanilinį cukrų ir druską. 6 valg. š. šios masės sumaišome su kukurūzų krakmolu, maišome, kol nelieka gabalėlių, po to įmaišome į dubenį su likusia mase, atidedame į šalį. 2/3 riešutų sukapojame peiliu, bet labai lengvai, kad būtų didesni gabalėliai ir atidedame į šalį.

Orkaitę įkaitiname iki 180 C.

Pyrago formavimas. Tešlą išimkite likus 5 minutėms prieš ruošiant pyrago pagrindą, kad šiek tiek atšiltų. Miltais pabarstykite stalviršį, ant kurio kočiosite tešlą. Iš tešlos suformuokite tokio dydžio apskritimą, kokią bus kepimo forma. Apskritimas turi visiškai padengti formos dugną ir kraštus. Aš naudojau maždaug 23 cm apvalią kepimo formą nelabai aukštais kraštais. 

Apskritimą dėkite į kepimo formą, prispauskite tešlą prie kraštų ir dugno. Gražiai suformuojame pyrago kraštus. Sukapotus riešutus sudedame ant pyrago dugno, išlyginame, tada užpilame 2/3 pasiruošto saldaus įdaro. Likusius sveikus riešutus išdėliojame ant pyrago viršaus, lėtai užpilame likusiu įdaru.

Pyragą kepame įkaitintoje orkaitėje apie 45-50 minutes, kol pyrago viršus apskrunda. Jeigu pyrago kraštai kepa labai greitai, galite jį uždengti aliuminio folija ir kepti toliau. Iškepusį pyragą išimame iš orkaitės ir paliekame visiškai atvėsti, tada pyrago įdaras sustings, nes kai ištrauksite iš orkaitės jis dar bus skystas. Patiekiame jau atvėsusį pyragą, po to laikome šaldytuve.

Beje, pyragui galite naudoti ir platesnę kepimo formą, tuomet įdaras bus šiek tiek plonesnis.

„Lithuanian in the USA“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.