3 paprasti ir gardūs patiekalai iš smulkintos mėsos įtiks net išrankiausiems

Šiandien parduotuvėse esantis šviežios mėsos pasirinkimas gali atitikti net ir reikliausio pirkėjo poreikius – siūloma nuo įvairiausių išpjovų iki smulkintos šviežios mėsos ar faršo.

Smulkintos vištienos kepsneliai.<br> 123rf.com nuotr.
Smulkintos vištienos kepsneliai.<br> 123rf.com nuotr.
Pomidorinė su kalakutiena.<br> 123rf.com nuotr.
Pomidorinė su kalakutiena.<br> 123rf.com nuotr.
Pagrindinis skirtumas tarp smulkintos mėsos ir faršo yra tas, kad pastarasis priskiriamas mėsos pusgaminių arba mėsos ruošinių grupei.<br> 123rf.com nuotr.
Pagrindinis skirtumas tarp smulkintos mėsos ir faršo yra tas, kad pastarasis priskiriamas mėsos pusgaminių arba mėsos ruošinių grupei.<br> 123rf.com nuotr.
Pagrindinis skirtumas tarp smulkintos mėsos ir faršo yra tas, kad pastarasis priskiriamas mėsos pusgaminių arba mėsos ruošinių grupei.<br> 123rf.com nuotr.
Pagrindinis skirtumas tarp smulkintos mėsos ir faršo yra tas, kad pastarasis priskiriamas mėsos pusgaminių arba mėsos ruošinių grupei.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 6, 2020, 11:35 AM, atnaujinta Feb 6, 2023, 10:57 AM

Tiesa, dažnam vis dar gali kilti klausimas, kuo skiriasi faršas ir smulkinta mėsa? Prekybos tinklo „Iki“ ekspertai sako, kad atskirti šiuos mėsos produktus yra labai paprasta ir pateikia patarimų, ką iš jų pagaminti.

Pagrindinis skirtumas – priedai

Kaip teigia „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, pagrindinis skirtumas tarp smulkintos mėsos ir faršo yra tas, kad pastarasis priskiriamas mėsos pusgaminių arba mėsos ruošinių grupei. Pasak jos, iš esmės faršas yra smulkinta šviežia mėsa, į kurią yra pridėta kitų maisto produktų.

„Faršas yra jau pagardinta smulkinta mėsa. Į jį gali būti įdėta druskos, krakmolo, baltymų, sojų, pipirų arba kitų aromatinių medžiagų ar maisto priedų. Kiekvienas pirkėjas gali lengvai sužinoti faršo sudėtį, kadangi ji skelbiama ženklinimo etiketėje.

Tuo metu smulkinta mėsa yra šviežia nuo kaulų pašalinta ir sumalta mėsa, į kurią gali būti įdėta iki 1 proc. druskos. Tai iš esmės natūralesnis produktas“, – sako V.Juodkazienė.

Galima pasirinkti, kokią mėsą smulkinti

Už kokybiškiausią šviežios mėsos skyrių šiemet prestižiniu „QUDAL“ medaliu įvertintas prekybos tinklas „Iki“ pirkėjams siūlo įvairiausios kokybiškos šviežios mėsos – platų paukštienos, jautienos, kiaulienos, veršienos ar ėrienos asortimentą.

„Visa „Iki“ parduotuvėse parduodama sveriama kiauliena, jautiena ir veršiena yra iš Lietuvos ūkių. Sudarydami šviežios mėsos asortimentą atsakingai pasirenkame ūkininkus, kurių produkciją ketiname siūlyti savo pirkėjams. Esame nustatę aukštą kokybės kartelę. Pavyzdžiui, jeigu rinksitės jautieną, galite būti tikri, kad gausite aukštos kokybės jaučio arba buliaus mėsą, o ne karvės“, – sako Indrė Baltrušaitienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Pasak jos, smulkinta mėsa siekia beveik penktadalį visų mėsos pardavimų.

„Jeigu reikėtų išskirti, kurios rūšies smulkinta mėsa populiariausia – tai kiauliena. Pastebime, kad pirkėjai taip pat neretai susidomi galimybe gauti jų išsirinktą ir iš karto vietoje susmulkintą pasirinktos šviežios mėsos gabalėlį. Tokia paslauga teikiama, kai mėsos skyriuje dirba tai daryti išmokytas darbuotojas“, – sako I.Baltrušaitienė.

Kaip išsirinkti ir į ką atkreipti dėmesį?

Maisto ekspertės V.Juodkazienės teigimu, tiems, kurie skundžiasi virškinimo sutrikimais, o ypač vaikams ir pagyvenusiems žmonėms geriau rinktis smulkintą mėsą ir tik vėliau ją pagardinti.

„Iš smulkintos mėsos pagaminti patiekalai yra lengviau virškinami, kadangi juose nėra tam tikrų priedų, kurių būna farše. Tad jei jūsų skrandis jautresnis, parduotuvėje rinkitės smulkintą mėsą ir gardinkite pagal savo skonį jums patinkančiais prieskoniais“, – teigia V.Juodkazienė.

Ekspertė pastebi, kad faršą dažniausiai renkasi skubantys pirkėjai, nes patiekalus iš jo galima pagaminti greičiau. Mėsa jau paruošta naudoti – nebereikia sukti galvos, kaip ją pagardinti.

Renkantis tiek smulkintą mėsą, tiek faršą, pasak maisto ekspertės, svarbiausia rinktis šviežią produktą ir skaityti ženklinimo etiketes – ant jų visada būna nurodyta mėsos rūšis, riebumas, paruošimo data, taip pat iki kada geriausia ją suvartoti.

Patiekalų įvairovė stebina

Platus smulkintos mėsos ir faršo pasirinkimas atitinka tiek baltos, tiek raudonos mėsos mėgėjų poreikius. O gaminamų patiekalų įvairovė gali nustebinti ir didžiausius kulinarus. Tarp populiariausių – įvairiausi troškiniai, kotletai, sriubos ir daugybė kitų patiekalų.

Maisto ekspertė V.Juodkazienė dalijasi keliais patiekalų, kuriuos lengvai pasigaminsite namuose naudodami tiek smulkintą mėsą, tiek faršą, receptais.

Smulkintos jautienos troškinys su brokoliais

Reikės (2 porcijoms):

  • 220 g smulkintos jautienos
  • 0,5 vnt. brokolio
  • 0,5 vnt. svogūno
  • 1 skiltelės česnako
  • 1 žiupsnelio aitriosios paprikos miltelių
  • druskos
  • sezamų sėklų
  • aliejaus kepti

Paruošimas (apie 20 min.)

  1. Smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką, keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite svogūną, kol suminkštės. Įdėkite česnaką ir pakaitinkite keliolika sekundžių, kol paskleis malonų aromatą. Sudėkite smulkintą jautieną ir vis pamaišydami apkepkite, taip pat įberkite žiupsnelį druskos.
  2. Brokolius išskirstykite smulkesniais žiedynais. Kai jautiena jau bus iškepusi, juos sudėkite į keptuvę, uždenkite dangčiu ir patroškinkite 1–2 minutes. Svarbu, kad brokoliai išliktų traškūs, neperkepę.
  3. Tuo metu pasiruoškite padažą: pašildykite medų, kad suskystėtų, pilkite sojos padažo. Berkite krakmolą, prieskonius ir išmaišykite.
  4. Užpilkite padažą ant jautienos ir brokolių, lengvai maišydami jį paskirstykite. Padažas keptuvėje taps lipnus ir padengs jautieną bei brokolius. Patiekite su ryžiais, pabarstę sezamo sėklomis.

Smulkintos vištienos kepsneliai su pievagrybiais ir sūriu

Reikės (4 porcijoms):

  • 500 g vištienos krūtinėlės
  • 100 g tarkuoto sūrio
  • 4 v. š. grietinės
  • 2 vnt. kiaušinių
  • 4 vnt. pievagrybių
  • 2 v. š. krakmolo
  • 1 a. š. neaštrių garstyčių
  • 2 skiltelių česnako
  • druskos, pipirų
  • smulkintų krapų
  • aliejaus kepti

Paruošimas (apie 30 min.)

  1. Į dubenėlį įmuškite kiaušinius, įdėkite grietinę, garstyčias ir viską gerai išmaišykite.
  2. Sutarkuokite sūrį, susmulkinkite česnaką, grybus ir krapus. Į grietinės ir garstyčių masę sudėkite smulkintą vištienos krūtinėlę, tarkuotą sūrį ir smulkintą česnaką, suberkite krakmolą, grybus, krapus bei pagardinkite druska ir pipirais. Viską išmaišykite.
  3. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi ir šaukštu iš pagamintos masės formuokite kepsniukus. Kepkite ant vidutinės ugnies iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
  4. Patiekite su jūsų mėgstamu garnyru.

Pomidorinė sriuba su kalakutienos faršu

Reikės (4 porcijoms):

  • 400 g kalakutienos faršo
  • 400 g konservuotų nuluptų pomidorų savo sultyse
  • 2 vnt. bulvių
  • 2 vnt. morkų
  • 250 ml vandens
  • 200 ml pomidorų padažo
  • 1 vnt. svogūno
  • 1 vnt. aitraus pipiro
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 žiupsnelis paprikos miltelių
  • druskos
  • pipirų
  • aliejaus

Paruošimas (apie 1 val.)

  1. Svogūną smulkiai sukapokite, suberkite į keptuvę ir apkepkite šlakelyje aliejaus. Baigiant kepti suberkite kapotą česnaką, tada sudėkite faršą ir jį lengvai pakepinkite.
  2. Morkas ir bulves supjaustykite smulkiais kubeliais. Iš pipiro išimkite sėklytes ir smulkiai sukapokite.
  3. Apkeptą mėsą supilkite į puodą, suberkite daržoves, supilkite vandenį, konservuotus pomidorus ir pomidorų padažą bei prieskonius.
  4. Viską troškinkite apie 45 minutes, kol daržovės suminkštės.
  5. Išvirtą sriubą palikite pastovėti 10 minučių. Patiekti galite su sūriu ir skrebučiais.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.