Grikių ir varškės blynai su obuoliais bei dar du neįprastų blynų receptai

Retas lietuvis, minėdamas Užgavėnes, praleidžia progą pasigaminti ar pasivaišinti blynais. Tautiečiai blynus Užgavėnių laikotarpiu ne tik kepa patys, bet ir gausiai juos perka parduotuvėse.

Brokolių blynai.<br> 123rf nuotr.
Brokolių blynai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 25, 2020, 11:08 AM, atnaujinta Feb 20, 2023, 1:01 PM

O su norinčiais artimuosius nustebinti išskirtinio skonio blynais dalijamės trimis „Maximos“ maisto gamybos ekspertės Brigitos Baratinskaitės siūlomais receptais.

„Šalies gyventojai tradicijų nepamiršta ir per Užgavėnes pasistengia, kad namuose būtų blynų. Be to, dažnas Užgavėnių dieną blynais vaišina ir kolegas darbe, paruošia jų vaikams į mokyklas ir darželius.

Neturintys laiko patys gamintis tradicinio Užgavėnių patiekalo namuose, nevengia jų įsigyti parduotuvėse. Tai daro vis daugiau gyventojų. Pavyzdžiui, pernai Užgavėnių savaitę sveriamų ir fasuotų blynų pardavimai, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu 2018 metais, mūsų parduotuvėse išaugo daugiau kaip keturis kartus“, – sako Vilma Drulienė.

Tiesa, daugiausia blynų pernai buvo nupirkta ne artėjančio pavasario laukiant, bet spalio, lapkričio ir gruodžio mėnesiais. Populiariausi gyventojų pasirinkimai renkantis blynus – lietiniai blyneliai su varškės, mėsos bei sūrio ir kumpio įdarais, taip pat žemaičių blynai su mėsa. 

Tuo metu Užgavėnių dieną paklausūs būna ir mieliniai blynai su razinomis ar be priedų. Taip pat daugiau nei įprastai nuperkama fasuotų amerikietiškų blynelių bei daugelio kitų rūšių blynų.

„Šiemet prisidėti prie žiemos išvarymo ir pasisemti geros nuotaikos pirkėjai parduotuvėse per Užgavėnes galės ne tik įsigydami savo mėgstamų blynų, bet ir vaišindamiesi mūsų partnerių „Kauno grūdų“ kepamais blynais. Tokios degustacijos Užgavėnių dieną nuo 16 iki 19 val. vyks 35 mūsų parduotuvėse 13 šalies miestų. Be to, dalyje parduotuvių šventinę atmosferą padės sukurti ir tradicinės kaimo kapelos“, – sako V.Drulienė.

Tuo metu ketinantiems nustebinti artimuosius, draugus bei vaišių prašančius persirengėlius B.Baratinskaitė siūlo keletą idėjų.

Žalieji brokolių blynai

„Šie blynai bus ne tik gardus, bet ir sveikesnis Užgavėnių skanėstas. Kaip žinia, brokoliai yra itin maistinga daržovė, o jų suteikiama žalsva spalva puikiai tiks pavasario kvietimo šventei“, – sako B.Baratinskaitė.

Blyneliams prireiks:

  • nedidelio brokolio
  • 2 kiaušinių
  • apie 35 g parmezano sūrio
  • 3 šaukštų miltų
  • 2-3 skiltelių česnako
  • šiek tiek druskos ir pipirų

Kaip gaminti 

Brokolio žiedus nuplauname ir verdame garuose 5-6 minutes. Pavirtus žiedus nuplauname šaltu vandeniu. Tuomet juos smulkiai supjaustome, maišome su kiaušiniais, tarkuotu parmezano sūriu, miltais, druska pipirais ir smulkintu česnaku. Svarbu šį mišinį gerai išmaišyti.

Tuomet belieka blynus kepti keptuvėje ant aliejaus, kol jie gražiai apskrus.

Iš keptuvės išimtus blynus rekomenduojama sudėti ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejus.

Iškeptus blynus galima patiekti su grietine, nesaldintu jogurtu ar kitu mėgstamu padažu.

Grikių ir varškės blynai su obuoliais

„Dar vienas puikus maistingesnių ir skoniu nustebinti galinčių blynų receptas Užgavėnėms ir ne tik. Be to, šie blynai lengvai paruošiami, todėl tiks neturintiems daug laiko“, – sako B.Baratinskaitė apie grikių ir varškės blynus.

Blyneliams prireiks:

  • stiklinės virtų grikių
  • 100 g varškės
  • kiaušinio
  • 2 šaukštų miltų
  • arbatinio šaukštelio cukraus
  • 50 ml šilto pieno
  • obuolio

Kaip gaminti 

Į varškę įmušame kiaušinį, įdedame cukraus ir viską išmaišome. Tuomet į mišinį įpilame šildytą pieną, įdedame sutarkuotą obuolį, grikius, druską ir viską gerai išmaišome. Įdedame miltus ir dar kartą viską gerai išmaišome. Šaukštu įkaitintoje keptuvėje ant aliejaus išdėliojame blynus ir po keletą minučių pakepame iš abiejų pusių. Keptus blynus patiekiame su mėgstamu pagardu.

Blynai su ožkos sūriu

„Šie blynai tiks norintiems sotesnių ir išskirtiniu skoniu pasižyminčių blynų. Jie turėtų patikti tiek mažiems, tiek dideliems“, – sako B.Baratinskaitė.

Blyneliams prireiks:

  • 450 g ožkos sūrio
  • 2 kiaušinių
  • 4 valgomųjų šaukštų cukraus
  • stiklinės miltų
  • pusės arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
  • šiek tiek druskos

Gaminimas

Į dubenį dedame ožkos sūrį ir šakute ar šaukštu sutriname iki vientisos masės. Dedame kiaušinius, druską, tris ketvirtadalius stiklinės miltų ir viską gerai išmaišome. Iš šios masės formuojame blynelius, kuriuos išvoliojame likusiuose miltuose ir kepame keptuvėje iš abiejų pusių po 2-3 minutes. Iškeptus blynus galima patiekti su grietine, uogiene ar medumi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.