Tikslus ir niekad nenuvylęs lietinių receptas

Pasidalinsiu su jumis tiksliu ir niekada nenuvylusiu lietinių tešlos receptu. Tai turtingi produktais ir skoniais lietiniai, kuriuos kepu retai, mat mūsų namuose yra labiausiai vertinami tiesiog miltų ir vandens blynai, prėski, mirkomi į padažus ar uogienes.

Lietiniai.<br>Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
Lietiniai.<br>Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
Lietiniai.<br>Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
Lietiniai.<br>Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
Daugiau nuotraukų (2)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

Mar 5, 2020, 11:11 AM, atnaujinta Mar 1, 2021, 2:53 PM

Lietiniai, kuriuos aprašysiu šiandien, labai tinka ruošti su įvairiausiais įdarais – mėsos, paukštienos, varškės, sūrių, daržovių ar bet ko, kas jau užsigulėjo šaldytuve ir prašyte prašosi suvalgomas. 

Pasidalinsiu ir keliomis įdarų iš maisto likučių idėjomis – gal kada nors, prisiminę jas, valgysite tvariau ir, drįstu sakyti, – įvairiau ir gardžiau.

Ir dar išduosiu paslaptį, kurią kažkodėl kruopščiai slepia dauguma kulinarų – kaipgi užmaišyti tešlą be gumuliukų?

10 blynų reikės:

  • 150 g kvietinių miltų
  • 3 kiaušinių
  • 200 ml pieno
  • 200 ml vandens
  • 3 šaukštų aliejaus
  • 1 šaukštelio druskos
  • 1 šaukštelio cukraus (nebūtinai)

Vandenį galima naudoti paprastą, iš čiaupo ar butelio, bet blynai gaunasi dar įdomesnės tekstūros, jei pilamas gazuotas vanduo.

Kaip gaminti

Tešlą visuomet maišau vienodai – į persijotus miltus įmušu kiaušinius, beriu druską ir cukrų (jei naudoju) ir šakute maišau, kol kiaušiniai tolygiai susimaišo su miltais. Tuomet pilu vandenį, ne visą iš karto, po šlakelį, plakdama jau šluotele. Po vandens tokiomis pačiomis mažomis porcijomis pilu pieną ir galiausiai supilu aliejų.

Net jei naudosite elektrinius plakimo prietaisus, tai 100 procentų neapsaugos nuo galimo gumuliukų susidarymo. Kadangi tešla lietiniams maišoma labai skysta, ją galima tiesiog perkošti per tankų sietelį, likučius pamaišant šaukštu.

Lietinius kepu specialioje blynų keptuvėje, ji nuo įprastinių skiriasi tik tuo, kad yra žemesniais krašteliais – dėl to lengviau apversti blyną. Jei neturite tokios, tiks ir įprasta, tik tuomet siūlyčiau blynus versti ne ore, o medine mentele ir pirštais.

Tešlą pilu į labai gerai įkaitintą keptuvę, jokių riebalų nereikia, nes tešloje esantis aliejus puikiai ir tolygiai suteps kepamą sluoksnį.

Kepu, kol lietinis paruduoja, apverčiu, apkepu ir apatinę dalį, blynus kraunu į vieną stirtą.

Įdarai. Priminsiu klasiką – virtos maltos mėsos ar paukštienos, sūrio, varškės, bananų, dešrelių. 

O žymiai įdomesni yra įdarai iš maisto likučių, parašysiu, kokius esu atradusi:

  • tarkuoto virto kumpio su fermentiniu sūriu ir žolelėmis;
  • keptos paukštienos bei apkepintų morkų ir svogūnų;
  • keptos paukštienos, maišytos su tarkuotu fermentiniu sūriu;
  • trintų bulvių su rūkytos dešros ar mėsos gabaliukais;
  • trintų bulvių su daug gražgarsčių ar kitų žalumynų ir garstyčių sėklomis;
  • pievagrybių ar kitų pramoninių grybų su kreminiu sūriu;
  • tarkuotu varškės sūriu su keliais šaukštais grietinės ir žiupsniu krapų sėklų;
  • obuolių su morkomis ir razinomis (saldus variantas).

„Kūmutės virtuvė“

Spauskite mygtuką „VISI KOMENTARAI“ ir reikškite savo nuomonę.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2021 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.