Deivydas Praspaliauskas šventėms siūlo tris netradicinius receptus

Šalyje paskelbus karantiną artėjančių Velykų šventimas gyventojams kelia vis daugiau rūpesčių. Restorano „Amandus“ savininkas ir virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas teigia, kad nors neretas iš mūsų esame įpratę Velykų metu aplankyti artimuosius, šiemet turėsime būti kūrybiški ir prisitaikyti prie pasaulyje susiklosčiusios situacijos. 

D.Praspaliausko teigimu, Velykos puikiai tinka įvairiems kulinariniams eksperimentams.<br>Pranešimo autorių nuotr.
D.Praspaliausko teigimu, Velykos puikiai tinka įvairiems kulinariniams eksperimentams.<br>Pranešimo autorių nuotr.
D.Praspaliausko teigimu, Velykos puikiai tinka įvairiems kulinariniams eksperimentams.<br>Pranešimo autorių nuotr.
D.Praspaliausko teigimu, Velykos puikiai tinka įvairiems kulinariniams eksperimentams.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Įdaryti kiaušiniai su ikrais.<br> 123rf nuotr.
Įdaryti kiaušiniai su ikrais.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 6, 2020, 2:44 PM, atnaujinta Apr 6, 2020, 5:36 PM

Vienas iš būdų tai padaryti – nukreipti energiją į unikalius eksperimentus ruošiant šventinį stalą, taip sukuriant naujas ir įsimintinas velykines tradicijas.

„Lietuvoje įprasta, kad tradicinių švenčių metu namuose su savo šeima praleidžiame daugiau laiko, o šiemet šis santykis taps dar intensyvesnis. Kadangi įvairiausių patiekalų ruošimas drauge dar labiau suartina visus šeimos narius, Velykos bus puikus metas prisiminti gaminimo su artimaisiais džiaugsmus namuose. 

Be to, net jei karantiną esate priversti leisti vieni, kulinariniai eksperimentai paskatins mintis ir jėgas nukreipti kitur“, – teigia D.Praspaliauskas.

Pasak prekybos tinklo „Lidl Lietuva“ pardavimų skatinimo departamento vadovo Lino Baltušio, nors šalyje ir įvestas karantinas pakeitė gyventojų kasdienybę, turime stengtis, kad mums visiems svarbios šventės nukentėtų kuo mažiau: „Velykos – viena gražiausių metų švenčių, kurios metu turime progą dar artimiau pabūti su savo šeima.

Nors šios Velykos ir bus kitokios, mes tikime, kad jos gali būti ypatingos. Tai – puikus metas prisiminti tradicijas ar eksperimentuoti virtuvėje, o puikūs ingredientai kiekvienuose namuose padės sukurti nepaprastai gardžią šventę.“

Gastronominiai eksperimentai

Restorano „Amandus“ įkūrėjo teigimu, pavasaris ir Velykos jam asocijuojasi su įvairiais atradimais.

„Po žiemos pabunda tiek gamta, tiek žmonės, kurie būna ištroškę šviežių patirčių“, – sako virtuvės šefas.

D.Praspaliausko teigimu, Velykas didžioji dalis kasmet yra įpratę pasitikti tradiciškai: ant šventinio stalo visuomet galime rasti netikrą zuikį, šaltieną ir baltąją mišrainę, o kiaušinius metai iš metų lietuviai valgo su majonezu ir krienais.

Pasak jo, šios Velykos puikiai tinka įvairiems kulinariniams eksperimentams: „Dabar yra tobulas laikotarpis virtuvėje išmėginti absoliučiai viską. Juk nestandartiniai laikai reikalauja nestandartinių sprendimų, todėl šias Velykas taip pat siūlau atšvęsti kiek kitaip ir rekomenduoju kelis netradicinius receptus.“

Kiaušiniai kitaip

Pirmieji du šefo pasiūlymai yra susiję su originaliais būdais valgyti kiaušinius. 

„Pirmiausia Velykas galite paįvairinti patiekdami kiaušinius su namų gamybos pupų užtepėle. Jai reikės 100 g konservuotų pupų ir 100 g majonezo, šaukštelio acto, česnako skiltelės, šiek tiek kapotų petražolių bei druskos ir prieskonių pagal skonį. Visus šiuos ingredientus sutrinkite į vientisą masę ir ją užtepkite ant perpus perpjautų kiaušinių. 

Galiausiai paskutinis, tačiau vienas svarbiausių patiekalo elementų – ant viršaus užteptas ikrų sluoksnis. Tai praturtins patiekalą sodriu skoniu.“

Antrasis receptas – juodos duonos sumuštinis su avokadu, kiaušiniais ir baltakojėmis krevetėmis: „Šį išskirtinį užkandį paruošite labai paprastai – iš pradžių susmulkinkite kietai virtus kiaušinius ir sumaišykite juos su kapotu avokadu, įspauskite šiek tiek citrinos sulčių bei įdėkite smulkiai pjaustytų krapų. Gautą mišinį užtepkite ant juodos duonos, o ant sumuštinio uždėkite virtą arba keptą krevetę.“

Naujų tradicijų paieškos

Užkandus galima pereiti prie karštųjų patiekalų. Anot virtuvės šefo, nors Lietuvoje sriuba per Velykas valgoma retai, jo siūlomas baravykų sriubos su krevetėmis receptas ne tik maloniai nustebins visus prie stalo sėdinčius šeimos narius, bet ir gali tapti kasmetine tradicija. 

„Kartu su viena smulkinta morka, trupučiu pjaustyto poro ir česnako bei žiupsneliu džiovintų čiobrelių apkepkite baravykus, kol viskas gražiai apskrus. Turinį sudėkite į didesnį puodą ir užpilkite daržovių sultiniu, šlakeliu grietinėlės ir pavirkite apie 10 minučių. 

Galiausiai sutrinkite viską trintuvu ir pridėkite kapotų krapų ir krevečių. Patiekdami sriubą galite ją paskaninti ir gabalėliu kamembero sūrio su baltuoju pelėsiu“, – receptu pasidalijo D.Praspaliauskas.

Pagrindiniam patiekalui šefas rekomenduoja išbandyti egzotišką variantą – virtą amerikinį omarą su migdolų ir žolelių užpilu: „Susmulkinkite saują migdolų, paskrudinkite keptuvėje ir atvėsinkite. Sumaišykite juos su kapotomis žolelėmis, gausiai užpilkite pistacijų branduolių aliejaus, įdėkite keletą skiltelių supjaustyto česnako ir vieną svogūną. Įberkite žiupsnelį druskos ir pipirų, gerai viską viską išmaišykite ir apšlakstykite per pusę perpjautą omarą. Tada apie 7–10 minučių kepkite jį orkaitėje nustatę grilio režimą, 180 laipsnių temperatūroje.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2023 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.