Pamokė, kaip namuose išsikepti sveiką ir skanią duoną be glitimo

Apie glitimą šiandien kalbama kaip niekad daug. Glitimu vadinami baltymai, kurių randama kviečiuose, rugiuose ir miežiuose.

 Duona.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Duona.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 10, 2020, 3:51 PM, atnaujinta May 11, 2023, 6:19 PM

Kai kurių žmonių organizmas šios medžiagos netoleruoja. Tad natūralu, kad rinkoje atsiranda vis platesnis produktų be glitimo asortimentas. 

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė dalijasi paprastu receptu, kaip namuose pasigaminti sveiką ir skanią duoną be glitimo. 

Glitimas tarsi klijai jie suklijuoja tešlą, neleidžia jai subyrėti.

Daugelis mūsų nė neįtaria, kad esame jautrūs šiems baltymams.

Glitimo netoleravimas gali išsivystyti bet kokiame amžiuje. Ir vienintelė galimybė jaustis gerai – laikytis dietos be glitimo.

Beje, maisto produktai, kurių sudėtyje nėra glitimo, būna pažymėti etikete „Be glitimo“.

Tai reiškia, kad glitimo kiekis produkte neviršija 20 mg/kg.

Jei etiketėje užrašyta „labai mažas glitimo kiekis“, žinokite, kad maisto produkte jis neviršija 100 mg/kg.

Avižų duona be glitimo

Reikės:

  • 135 g saulėgrąžų sėklų;
  • 90 g linų sėmenų;
  • 65 g lazdynų riešutų arba migdolų;
  • 145 avižų dribsnių;
  • 2 valgomųjų šaukštų ispaniško šalavijo sėklų;
  • 4 valgomųjų šaukštų burnočių sėklų;
  • 1 arbatinio šaukštelio jūros druskos;
  • 1 valgomojo šaukšto klevų sirupo arba medaus;
  • 3 valgomųjų šaukštų kokosų aliejaus arba lydyto sviesto (angl. ghee);
  • 350 ml vandens.

Kaip gaminti

Elektrine maišykle arba rankomis gerai išmaišykite visus sausuosius ingredientus. 

Kitame inde išplakite klevų sirupą arba medų, aliejų ir vandenį, tuomet supilkite masę ant sausų ingredientų ir labai gerai išmaišykite, kol tešloje nebeliks sausų produktų. 

„Tešla bus labai tiršta, jei atrodys, kad per tiršta, įpilkite šaukštą arba du vandens, kol tešlą taps lengviau maišyti. Išlyginkite paviršių šaukštu ir palikite kambario temperatūroje bent keletui valandų, geriausia – visai dienai ar per naktį“, – patarė B.Baratinskaitė.

Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių karščio. Pašaukite duoną ant vidurinių orkaitės grotelių ir kepkite 20 minučių. Po dvidešimties minučių išimkite duoną iš formos, apverskite paviršiumi žemyn ir padėkite tiesiai ant grotelių. Kepkite dar 30-40 minučių. 

„Duona bus tikrai iškepusi, kai pabeldę į jos viršų, išgirsite tuštumos garsą. Nepjaustykite iškart karštos, leiskite duonai iki galo atvėsti. 

Laikykite gerai uždarytame inde ne ilgiau kaip penkias dienas. Taip pat ji puikiai tinkama šaldyti, tik prieš tai geriau ją suraikyti“, – pataria gamybos ekspertė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.