Tuno tartaras ir du prie jo derantys padažai pavyks iš pirmo karto

Keptas tunas man nepatinka – gana sunku jį iškepti skaniai, todėl kavinėse jo užsisakau itin retai. Geriau jau tada tunas iš skardinės nei perkepęs sausas kepsnys.

Natalija Kurganovė, tinklaraščio „Magic Mint“ autorė, siūlo pasigaminti tuno tartarą.
Natalija Kurganovė, tinklaraščio „Magic Mint“ autorė, siūlo pasigaminti tuno tartarą.
Natalija Kurganovė, tinklaraščio „Magic Mint“ autorė.
Natalija Kurganovė, tinklaraščio „Magic Mint“ autorė.
Tuno tartaras.<br>N.Kurganovės nuotr.
Tuno tartaras.<br>N.Kurganovės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Natalija Kurganovė, tinklaraščio „Magic Mint“ autorė

Aug 19, 2020, 10:59 AM

Retai ir namuose gaminu, o jei kepu kepsniuką, tai tik naudodama laikmatį. O štai sugadinti žalią tartarą – sunku.

Tuno tartarą labai mėgstu, tačiau be galo svarbu, kad tai būtų kokybiškas tunas – rausvos spalvos ir turintis kuo mažiau gyslų. Aš perku šaldytus, nes, pripažinkime, Lietuvoje rasti kokybišką šviežią tuną – tas pat, kas užtikti paparčio žiedą. Bet iš esmės tunas yra viena tų žuvų, kuri išlieka puiki ir užšaldyta.

Dalijuosi baziniu tuno tartaro receptu.

Reikės:

  • 150–200 g šviežio arba šaldyto tuno
  • avokado
  • ne visai sunokusio mango (nebūtinai)
  • mažo mėlynojo svogūno
  • kaparėlių (nebūtinai)

Marinatui reikės:

  • 4 v. š. alyvuogių aliejaus
  • medaus (galite pakeisti jūsų naudojamu saldikliu)
  • žaliosios citrinos sulčių plius tarkuotos žievelės
  • ryšelio žalumynų: kalendrų, petražolių, bazilikų
  • išspaustos česnako skiltelės (nebūtinai)
  • žuvų padažo
  • ką tik maltų pipirų

Ruošdami tartarą svogūną labai smulkiai sukapokite ir palikite šaltame vandenyje su šiek tiek druskos (tai pašalins aitrumą), kol paruošite visa kita.

Tuną gerai nusausinkite, ypač jeigu atitirpintas.

Tuną, avokadą, mangą supjaustykite kubeliais.

Smulkiai sukapokite žalumynus ir sumaišykite su likusiais marinato ingredientais.

Visus ingredientus sumaišykite dubenyje. Sudėkite į du dubenėlius, švelniai delnu prispauskite ir palikite šaldytuve bent 10 min. Stenkitės, kad dubenėliai būtų užpildyti iki viršaus.

Ant lėkščių, kuriose patieksite, apverskite dubenėlius, lengvai pastuksenkite. Nuimkite dubenėlį – turėtumėte gauti tartaro bokštelį.

Nors tartarui puikiai užtenka marinato, papildomai dar rekomenduoju pasigaminti prie jo porą derančių padažų.

Žaliajam padažui reikės (jis tinka prie bet kokios žuvies):

  • 2 saujų petražolių
  • 1–2 saujų bazilikų
  • 1 citrinos sulčių
  • 4–5 v. š. alyvuogių aliejaus
  • skiltelės česnako
  • aitriosios paprikos
  • 1 v. š. medaus
  • 1 v. š. kaparėlių

Visus ingredientus tiesiog sutrinkite.

Rudajam padažui reikės:

  • 4 v. š. granatų sirupo
  • 2 v. š. pupmedžių sirupo

Sumaišykite visus ingredientus.

„Magic Mint“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.