3 patiekalai, kuriuose pirmuoju smuiku groja svogūnai: nuo sriubos iki pagardo

Turbūt nėra virtuvės, kurioje tarp maisto produktų nerastume svogūnų. Juos tapo įprasta naudoti praktiškai visuose gaminiuose – ruošiant salotas, troškinius ar patiekalus iš mėsos. 

 Svogūnų džemas.<br> 123rf nuotr.
 Svogūnų džemas.<br> 123rf nuotr.
 Pyragas su svogūnais ir sūriu.<br> 123rf nuotr.
 Pyragas su svogūnais ir sūriu.<br> 123rf nuotr.
 Svogūnų sriuba.<br> 123rf nuotr.
 Svogūnų sriuba.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 24, 2020, 10:47 AM

Kulinarai pabrėžia, kad net ir nedidelė dalis svogūno keičia gaminio skonį – jam suteikia aštrumo ir aitraus kvapo gūsį. Vis dėlto daugeliui iš mūsų sunku įsivaizduoti, jog svogūnai gali būti ne vien aštraus skonio įprastiems patiekalams suteikianti daržovė, bet ir pagrindinis gaminio ingredientas. 

Vis labiau populiarėjanti daržovė

Anot Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, šių metų pardavimų duomenys rodo, kad svogūnai – vis paklausesnė daržovių asortimento prekė.

„Jei pirmąjį šių metų pusmetį palygintume su praeitais metais, ryškėja tendencija, kad svogūnų perkama vis daugiau. Karantino laikotarpiu jis netgi buvo viena iš 5 perkamiausių prekių. Spėjame, kad tokį populiarumą lėmė tai, kad dauguma žmonių pradėjo dirbti nuotoliniu būdu, gerokai dažniau gaminti maistą namie, o svogūnai, ne paslaptis, naudojami kone visuose patiekaluose“, – teigia V.Budrienė.

Nors prekybos tinklo parduotuvėse klientai gali rinktis iš saldžiųjų, baltųjų, rausvųjų svogūnų ir šalotų, populiariausi lieka gelsvos spalvos svogūnai.

„Be to, pastebime, kad pirkėjams svarbu ne vien veislė, bet ir lietuviška svogūnų kilmė. Nors šių daržovių atsivežame ir iš kitų šalių: Lenkijos, Nyderlandų, Egipto, Ispanijos ir Ukrainos, lietuviška produkcija lieka paklausiausia. Tokia tendencija nestebina – vietinė kilmė lietuviams asocijuojasi su šviežumu ir aukšta kokybe“, – sako ji.

Svogūnai – iš patikimo ūkio

Aukštos kokybės svogūnus jau apie 20 metų prekybos tinklo parduotuvėms tiekia Šiaulių rajono ūkininkas Linas Šateika. Be minėtų daržovių, prekybos centruose galima rasti ir jo užaugintų morkų.

L.Šateikos teigimu, šiemet svogūnų derlius – gausus. Tam buvo palankios oro sąlygos: nepagailėta ir lietaus, ir saulės. Vis dėlto, anot ūkininko, svarbiausias kriterijus, kurį jis taiko auginamoms daržovėms – jų nepriekaištinga kokybė.

„Mūsų ūkio tiekiama produkcija idealiai tinka tiems, kurie atidžiai renkasi daržoves, laikosi sveikos mitybos principų, rūpinasi savo šeimos sveikata, vertina kokybišką ir šviežią maistą. Mums svarbu, kad daržovės, kurios pasiekia parduotuvių lentynos, pirkėjams suteiktų tokį skonio pojūtį, lyg svogūnai buvo užauginti jų pačių darže“, – teigia ūkininkas.

Naudingųjų medžiagų šaltinis

Anot Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės, kaip populiarioje literatūroje rašoma, svogūnai ne vien padeda įsisavinti maistingąsias medžiagas, mažinti kraujospūdį ar naikinti bakterijas, jų naudojimas patiekaluose taip pat gerina nuotaiką.

„Būtų sunku išvardinti visus svogūnų teikiamus privalumus, nes jų – daugybė. Be to, ruošiant maistą juos galima naudoti praktiškai visur, o dedamą kiekį galima lengvai priderinti prie valgymo įpročių. Produkto universalumas yra būtinas norint jį dažnai įtraukti į savo maisto racioną, o svogūnai šia savybe tikrai pasižymi“, – teigia V.Juodkazienė. 

Maisto ekspertė pažymi, kad, nepaisant susiformavusio įpročio, jog svogūnas – prieskoninė daržovė gaminiuose, jį galima naudoti kur kas universaliau. 

„Daugelis nustebtų paragavę patiekalų, kuriuose pagrindinis ingredientas – svogūnas. Galiu užtikrinti, kad jie – ne vien sveiki, bet ir pasižymintys naujų skonių kombinacijomis. Tad siūlyčiau nedelsti ir išbandyti – galbūt suprasite, kad ši seniai patiekaluose naudojama daržovė gali pasiūlyti kur kas daugiau, nei manėte iki šiol“, – sako maisto ekspertė.

Maisto žinovė siūlo išbandyti 3 patiekalus, kurių žvaigždė – svogūnas. 

Svogūnų pyragas su sūriu

Reikalingi produktai:

Kaip gaminti

Nulupkite svogūnus ir supjaustykite plonais pusžiedžiais. Keptuvėje troškinkite apie 20 minučių, kol suminkštės. Inde suplakite kiaušinius, sudėkite grietinę, druską, pipirus, krapus ir petražoles. 

Įdėkite pakepintus svogūnus ir sutarkuotą fermentinį sūrį. Viską tarpusavyje sumaišykite. Atšildytos tešlos dalimi išklokite kepimo indą ir paskirstykite masę. Likusią tešlą dėkite ant pyrago viršaus. 

190 laipsnių įkaitintoje temperatūroje kepkite apie 40 minučių.

Svogūnų sriuba

Reikalingi ingredientai:

Kaip gaminti

Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, o sviestą puode ištirpinkite. Sudėkite svogūnus ir ant nedidelės ugnies patroškinkite apie 30 minučių. Pagal skonį pagardinkite pipirais ir druska. 

Puode verdančius svogūnus užpilkite 1 litru vandens ir užkaiskite. Virkite 20 minučių. Sriubą pagardinkite fermentiniu sūriu.

Svogūnų džemas arba pagardas

Reikalingi produktai:

Kaip gaminti

Juostelėmis supjaustykite nuluptus svogūnus. Dėkite juos ant įkaitintos keptuvės su aliejumi. Vis pamaišydami kepkite apie 20 minučių. Susmulkinkite česnaką ir kepinkite dar 15 minučių. Įberkite cukrų, druską, pipirus, supilkite actą ir išspaustas apelsinų sultis. 

Išmaišius kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol nebeliks skysčio. Karštus svogūnus sudėkite į stiklainius ir užsukite. 

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.