Rodos, dar visai neseniai neįsivaizdavome šventinio stalo be mišrainių su majonezu, ir dabar netgi sunku įsivaizduoti, kad toks paprastas produktas – majonezas – buvo visiškas deficitas, tad juo gardintos mišrainės irgi buvo retenybė, tik švenčių patiekalai.
Dabar, kai nuo majonezo rūšių prekyboje sukasi galva, o ir išmokau jo pasigaminti namuose, mišraines ėmė keisti įvairesnės salotos ar vieno kąsnio užkandėlės.
Bet. Yra du bet – baltoji mišrainė ir ši, mano meiliai vadinama „Mimozos“ pussesere. Abidvi yra favoritinės, tradicinės, tad porą kartų metuose, per didžiąsias šventes, imuosi gamybos.
Mano variantas truputį nutolęs nuo klasikos.
Salotas dideliame inde ar 12 porcijinių taurių ruošiu iš:
- 2 skardinių savo sultyse konservuoto tuno (rinkitės stambesniais gabaliukais konservuotą žuvį)
- 5 vidutinio dydžio bulvių
- 4 didesnių morkų
- 6 L dydžio kiaušinių
- 2 vidutinio dydžio mėlynųjų svogūnų
- 200 g riebesnio majonezo
- 200 g graikiško jogurto
- maltų juodųjų pipirų
- malamos druskos
Kaip gaminti
Pirmiausia į didesnį puodą sudedu bulves, morkas ir kiaušinius, juos dedu ant daržovių, nes jie virs trumpiausiai. Viską užpilu vandeniu, kad apsemtų, kaičiu ugnį ir lukteliu, kol puodas užkunkuliuos.
Nuo užvirimo skaičiuoju 8 minutes, tuomet į kriauklėje pastatytą lėkštę sudedu išvirtus kiaušinius, užpilu šaltu vandeniu ir palieku atvėsti. Daržoves toliau verdu, kol pilnai persismeigia šakute. Taip pat atvėsinu šaltame vandenyje ir nulupu.
Svogūnus supjaustau kuo smulkesniais kubeliais, konservuotą tuną sudedu į koštuvą, pakabintą ant kriauklės ir palieku bent 20 minučių nuvarvėti. Kiaušinius nulupu, trynius atskiriu nuo baltymų.
Majonezą ir jogurtą sumaišau ir sukrečiu į silikoninį kremo maišelį.
Stambia tarka sutarkuoju bulves, morkas, baltymus ir trynius (tarkuoju į atskiras lėkštes).
Pradedu dėti sluoksnius – pirmiausia dedu bulves, užmalu truputį druskos, tada sluoksnį majonezo, tuomet morkas, užmalu pipirų, vėl majonezo, svogūnus, baltymus, vėl truputį druskos ir pipirų, tuną, majonezą ir galiausiai suberiu trynius.
Indą (taures) dedu į šaldytuvą bent 6 valandoms.
Valgome su mėgstama duona, nors valgant iš taurės duonos visai nepritrūksta.