Pasakiškai skanūs meduoliai: receptas, kuriuo verta dalintis

Tiesą sakant, meduolius kepti pradėjau palyginti neseniai, bet net ir tuomet, kai dar puošdavau eglę, meduolių ant jos nekabindavau. Paskutinė mano puošta eglė buvo miške už tvoros – ant jos kabinau morkas, bulves ir ilguosius burokus, juos iki pavasario mielai suvalgė ir sulesė miško gyventojai.

 Meduoliai.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
 Meduoliai.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

Dec 19, 2020, 11:14 AM, atnaujinta Dec 18, 2022, 8:43 PM

Meduoliai virtuvės kolekcijoje atsirado tuomet, kai ilgai įkalbinėta paragavau pirktinių meduolių. Saldumas nepatiko, bet tie kalėdiniai prieskoniai ir meduolių plonumas tiesiog sužavėjo. 

Tuomet ir pradėjau ieškoti geriausios receptūros, mažesnio saldiklių kiekio, įvairesnių puošybos elementų ir kasmet kepti vis skanesnius meduolius. 

Daug kartų bandytu ir atrastu geriausiu receptu šiemet jau noriu pasidalinti ir su jumis. 

3–4 skardoms reikės:

  • 400 g miltų
  • 150 g medaus
  • 100 g sviesto
  • 100 g rudo nerafinuoto cukraus (galima naudoti ir baltąjį, bet rudasis meduoliams suteikia gero poskonio)
  • 1 kiaušinio
  • 1 šaukšto kalėdinių prieskonių mišinio (cinamonas, imbieras, gvazdikėliai)
  • žiupsnelio druskos

Kaip gaminti

Ilgiausias yra kepimo laikas, bet tik dėl to, kad nenaudoju kepimo popieriaus, skardą iškloju silikoniniu kilimėliu, kurį prieš kepant naują partiją reikia atvėsinti.

Tešlai pirmiausiai prikaistuvyje ištirpinu sviestą, sukrečiu medų, beriu druską ir cukrų, maišydama kaitinu, kol masė užverda, tuomet išjungiu kaitrą, maišau, kol visiškai ištirpsta cukrus ir palieku atvėsti.

Miltus persijoju į gilesnį dubenį, įmušu kiaušinį, beriu prieskonius ir supilu atvėsusią ir sutirštėjusią medaus ir sviesto masę. Maišau didesniu šaukštu ir, kai produktai susijungia, imuosi minkymo. Minkau visai neilgai, tik kol gaunu malonią prie rankų nelimpančią masę.

Dubenį pridengiu medvilniniu rankšluosčiu ir dedu į šaldytuvą, lukteliu bent valandą. Per tą laiką pasiruošiu sausainių formeles, silikoninius kilimėlius ir pasigaminu glajų.

Glajui reikia:

  • 1 kiaušinio baltymo
  • miltelinio cukraus (niekada nežinia kiek jo reikės, geriausia turėti bent 100 g)
  • 0,5 šaukšto apelsinų (jei mėgstate saldžiau ir spalvingiau) arba citrinų sulčių

Baltymą plaku nedaug, tik kol pasirodo putos, supilu sultis ir tuomet po truputį beriu miltelinį cukrų, maišau, kol gaunasi pakankamai tirštas glajus.

Atvėsusią tešlą labai plonai iškočioju ir formelėmis pjaustau sausainius, juos dedu į skardą. Orkaitę įkaitinu iki 180C ir dedu pirmą skardą, stebiu kiek laiko kepa pirmieji, kad po to galėčiau nustatyti laikmatį.

Iškepusius meduolius vienu sluoksniu paskleidžiu ant medinių lentelių ir lėkščių iki pilnai atvėsta.

Dekoravimas glajumi kasmet vis kitoks – ir tuo jis man žavus.

Gražių švenčių!

„Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.